Regija
ŽENE U MUŠKOM SVIJETU

Božana, Tihana i Zrinka iz EU novčanika povlače sredstva za svoje općine
Objavljeno 27. prosinca, 2017.
Svi naši projekti usmjereni su na zapošljavanje naših mještana, kažu ove tri sposobne žene

ĐAKOVO - Da žena drži tri kuta u kući dobro je poznata stara izreka utemeljena na, mnogi će se s time složiti, činjeničnom stanju. No, mi smo pronašli tri žene, u tri općine u Đakovštini, koje uz kutove svojih domova i obitelji, jednako dobro drže i one općinske.

Mnoštvo projekata

Iza njih je mnoštvo odrađenih projekata, nemali novčani iznosi znanjem i umijećem povučeni iz europskih fondova, a odnedavno njih tri odlučile su ujediniti snage i zajednički krenuti u nove projekte. Iako su na čelu njihovih općina muškarci, one im stoje uz bok i doslovce su im desna ruka. Božana Kovačić pročelnica je Jedinstvenog upravnog odjela Općine Satnica Đakovačka, Tihana Duvnjak stručna je suradnica za poslove lokalne samouprave u Općini Viškovci, dok je Zrinka Nakić Benc viši stručni suradnik za financije u Općini Semeljci. Kako je došlo do suradnje te na čemu trenutno rade pojasnile su nam.

- Sve tri naše općine prijavljuju se na iste natječaje i iste javne pozive. Kroz sve te pojedinačne projekte tijekom proteklih godina nas tri smo došle na ideju da odradimo jedan zajednički, prvi u nizu. Naši projekti, mogu reći za sve tri općine, jesu manje-više jednaki. Od sredstava za komunalnu infrastrukturu, što obuhvaća širok spektar od izgradnje kanalizacije, vodovoda, nogostupa, cesta, društvenih domova do dječjih vrtića, zatim socijalnih fondova koji su meni najzanimljiviji - kaže pročelnica Božana Kovačić. Dodaje kako u potonjem projektu dolaze u izravan doticaj s mještanima i gdje im na direktan način pomažu.

- Svi ti naši projekti usmjereni su na zapošljavanje naših mještana. Smanjujemo nezaposlenost, smanjujemo rizik siromaštva i potičemo socijalnu uključenost - kaže Kovačić, a Tihana Duvnjak dodaje kako kroz sve projekte omogućavaju i edukaciju za žene koje će se zaposliti.

- Kroz projekt Zaželi osigurat ćemo 23 mjeseca posao za velik broj žena, gdje će ne samo one nego i njihove obitelji imati financijsku sigurnost - napominje Kovačić.

I projekt u koji su se uključile zajedničkim snagama je socijalnog predznaka.

Žele u Bruxelles

- Riječ je o projektu Europskog socijalnog fonda gdje je upravljačko tijelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a posredničko Hrvatski zavod za zapošljavanje. Konkretno, u tom projektu idemo na provedbu aktivnosti prekvalifikacije osoba koje su dugotrajno nezaposlene - pojašnjava Zrinka Nakić Benc. Plan je, otkrivaju nam sve ti, organizirati različite programe obrazovanja kroz razdoblje od 24 mjeseca.

- Planiramo ukupno 40-ak osoba, možda i više, uključiti u prekvalifikaciju, u što će biti uključena i studijska putovanja. Ne želimo da te edukacije budu samo na papiru, nego i da ljudima pokažemo primjere dobre prakse ne samo iz Hrvatske nego cijele Europske unije - kaže Božana Kovačić. Dodaje kako će projekt prijaviti do Nove godine, a nadaju se da bi na proljeće mogle krenuti s njim.

Pitali smo i ove tri mlade žene kako je došlo do suradnje među njima.

- Spontano! - odgovaraju sve.

- Surađivale smo i prije, kako već općine međusobno surađuju. Iz toga je došla ideja da se udružimo i skupa radimo projekte, a naši načelnici su nas u tome podržali i stoje uz nas. Taj timski rad je odličan, kad sjednemo, ideje samo dolaze - kaže Tihana Duvnjak.

- Mi smo udružene i kroz LAG, ali u njemu ne djelujemo na ovaj način. Shvatile smo da nam je puno praktičnije i jednostavnije ovako raditi i doći do konkretnijih rezultata. Moram reći da nas tri nismo zatvorene za suradnju i s drugima, no ovo je nekakav tim koji radi zajedno. Svakodnevno se čujemo po nekoliko puta - kaže Kovačić.

Sve tri na čelu svojih općina imaju muškarce te njihovu veliku podršku.

- Moj načelnik poštuje to što radim, ulaže i dalje u moje znanje i usavršavanje, sve se to rezultira kasnije u korist naše općine - kaže Kovačić. Tihana Duvnjak dodaje kako je njezin načelnik volonter te također daje svoju podršku njezinu radu. Zrinka Nakić Benc kaže kako je javnosti dobro poznat rad načelnika općine Semeljci, od kojeg također uživa punu podršku. Kažu nam i kako su uputile dopise na četiri adrese, zastupnicima u EU parlamentu, istaknuvši kako im je želja, s obzirom na to da rade na EU projektima, da im se pruži mogućnost da odu u Bruxelles, a sada čekaju odgovor.

- Mi smo žene u svijetu muškaraca, ali znamo svoj posao. Ovo nam je tek početak suradnje, ali idemo snažno naprijed - kažu naše sugovornice pozivajući nas da se ponovno nađemo za godinu dana i podvučemo crtu pod onim što je učinjeno.

Maja MUŠIĆ
Mali ženski svijet

“I teško je i lijepo je biti zaposlen na ovom radnom mjestu”, kaže Božana Kovačić. Teško je, dodaje, u onom dijelu što je to još uvijek muški svijet. “S druge strane, imaš šefa koji je muškarac, a opet imaš slobodu u svom poslu ako imaš dobru ideju. Sve tri nas raduje što se poštuje mali ženski svijet. Muškarci su vam više za ono – idemo raditi, graditi, zidati, a mi smo za socijalne projekte. I tu nastaje balans”, ističu naše tri sugovornice.

plan

40 osoba u prekvalifikaciju

Možda ste propustili...

KUD “IVAN BRNJIK SLOVAK” POMLADAK NE BRINE

Jedini plešu detviansky tanec, najteži slovački ples

PROJEKT “UPOZNAJ SVOJU ZEMLJU”

U turističkom obilasku Đakova dvadeset građana

FOND ZA OBNOVU VUKOVARA

Poduzetnicima daju 4,5 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike