Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA

Dionice Agrokora kupuju spekulanti
Objavljeno 27. prosinca, 2017.

Prošloga tjedna u središtu zanimanja domaće investicijske javnosti nalazila se konferencija za novinare na kojoj je izvanredna uprava predstavila prijedlog restrukturiranja Agrokora. Sam nacrt prijedloga nagodbe Agrokora uzdrmao je domaće tržište kapitala. Odmah je reagirala uprava Zagrebačke burze i donijela odluku o privremenom obustavljanju trgovanja dionicama članica koncerna Agrokor dok se ne dobiju očitovanja uprave o utjecaju nagodbe na njihova društva. Prijedlog da se kroz postupak nagodbe osnuju nove pravne osobe na koje će se prenijeti zdrava imovina Agrokora pri čemu bi osnivači tih tvrtki bili jedino vjerovnici kojima će biti priznate tražbine kao osnivački ulog izazvala je burnu reakciju javnosti. Za postojeća dionička društva predlaže se provedba postupka stečaja s likvidacijom na što su snažno reagirali manjinski vlasnici dionica. Prijedlog nagodbe izazvao je oštru reakciju udruge dobavljača Agrokora koja je javno izrazila nezadovoljstvo s prijedlogom nagodbe. Udruga dobavljača Agrokora oštro je zaprijetila kako neće podržati ovakav prijedlog nagodbe i da će kao krajnju mjeru obustaviti daljnju isporuku robe. To izaziva rizik da nagodba za Agrokor pred Trgovačkim sudom u Zagrebu u konačnici ne bude postignuta, čime će se pokrenuti val stečajeva. Nakon prespavane noći došlo je do privremenog stišavanja strasti. Zagrebačka burza omogućila je u petak trgovanje dionicama članicama koncerna Agrokor. Pokretanje trgovine izazvalo je potpuni potop dionica članica koncerna Agrokor, jer su bila uska vrata za izlaz, a ulagači su prodavali u namjeri da se što prije izvuku s devizom "spasiti što se spasiti da".

Nestabilni okviri

Dionice koncerna Agrokor kupovali su spekulanti koji gaje nadu da bi moglo doći do promjene konačnog prijedloga nagodbe o restrukturiranju Agrokora. Ako bi pod pritiskom došlo do kakve promjene prijedloga nagodbe i postojeći dioničari budu spašeni, tada će spekulanti dobiti izvrsnu priliku za zaradu. U slučaju da se sve završi tragično, spekulanti su svjesno žrtvovali svoj novac i pretrpjet će male gubitke. U ovakvim nestabilnim okvirima ukupni tjedni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je 38,0 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 37,8 milijuna kuna dnevnog prometa i obveznicama 0,2 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 7,6 milijuna kuna. To je u prosjeku za 2,2 milijuna kuna ili 40,7 posto više nego tjedan ranije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi oštro su pale uz ostvarenih 6,9 milijuna kuna dnevnog prometa, pri čemu je indeks Crobex spušten za 0,8 posto na 1844 boda. Utorak i srijeda donijeli su blagi oporavak dionica, a indeks Crobex dohvatio je 1845 bodova. Objava prijedloga nagodbe za Agrokor u srijedu poslije podne izazvala je pad ostalih dionica u četvrtak ujutro. Indeks Crobex spustio se u četvrtak na 1839 bodova (pad za 0,3 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1834 boda. To je za 25 bodova ili 1,3 posto manje nego na početku tjedna.

Od 19 dionica u sastavu indeksa Crobex tri vrijednosnice zabilježile su rast i 15 pad cijene, dok se Kraš zadržao na početnih 460,00 kuna. Na strani rijetkih tjednih dobitnika našle su se dionice Ericsson Nikola Tesla (rast za 2,6 posto), Končar elektroindustrija-KOEI (rast za 1,4 posto) i Atlantic grupa (rast 0,1 posto), a među tjednim gubitnicima je i Đuro Đaković Grupa (pad za 6,1 posto).

Potop dionice

Objava vijesti o smjeni Tomislava Mazala s mjesta predsjednika uprave Đuro Đaković Grupa potopila dionicu u petak na 18,50 kn. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 3,9 milijuna kuna prometa pri čemu je cijena smanjena na 420,00 kn (tjedni pad za 2,3 posto). Redovnim dionicama Adris ostvareno je 0,1 milijuna kuna prometa uz tjedno smanjenje cijene za 1,1 posto na 470,00 kn. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se u petak na 110,97 indeksnih bodova (rast za 0,23 posto).

Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, domaće tržište kapitala doživjelo je novi udarac, pozorno pratite vijesti i budite oprezni u svojim transakcijama

Najčitanije iz rubrike