Kultura
BOŽIĆNI KONCERT HPD-A LIPA U PREPUNOJ CRKVI SV. MIHAELA

Na deset jezika poveli publiku na nezaboravno, 25. božićno glazbeno putovanje svijetom
Objavljeno 27. prosinca, 2017.

Svake godine, počevši od 1993., u isto vrijeme na istoj lokaciji - na sam Božić nakon večernje mise u crkvi sv. Mihaela u Tvrđi. I svake godine, već 25. put zaredom, isti ugođaj: prepuna crkva te raspjevan, veseo i svečan Božić kakav samo lipašice i lipaši mogu priuštiti publici.

No, ovaj je put, ipak, bilo posebno, kako i dolikuje “srebrnom” jubileju Božićnog koncerta HPD-a “Lipa”. Nakon što su, u znak zahvalnosti za božićno četvrtstoljetno gostoprimstvo župniku Ivanu Vidakoviću uručili prigodan dar, brojnu su publiku u ponovno prepunoj crkvi poveli na nezaboravno božićno glazbeno putovanje svijetom. I to na do sada rekordnih deset jezika! Uz, naravno, hrvatski, mogli su se čuti engleski (Have Yourself a Merry Little Christmas, Jesus, oh, What a Wonderful Child, Hallellujah), mađarski (Božićna uspavanka), ukrajinski (Šćedrik), ruski (Bogorodice Djevo, radujsja) te španjolski u nekoliko skladbi, od kojih je najučinkovitija bila portorikanska božićna “A la media noche”. Prvi su put na osječkom Božićnom koncertu lipašice i lipaši zapjevali i na francuskom (Noel, Nouvelet, Pat-a-pan) i švedskom (Jul, jul, stralande, jul).

Predvođeni sigurnom rukom dirigentice, prof. Valerije Fischbach, koja je koncert pripremila uz pomoć kodirigentica, prof. Ozane Tomić i prof. Lidije Neznanović, gotovo 70 pjevača izvelo je više od 20 adventskih i božićnih skladbi iz Hrvatske i svijeta, od pučkih popijevki do pjesama poznatih i manje poznatih skladatelja. Vrhunac koncerta bile su “Stille Nacht” (Tiha noć) na njemačkom izvorniku, jedina pjesma koju je “Lipa” izvela na svih 25 osječkih božićnih koncerata, te iznimno atraktivna nigerijska “Betelehemu”, koja je pobrala velike ovacije.

Zbor se ponovno prikazao i u drukčijem svjetlu. Kao instrumentalna pratnja predstavili su se: Igor Rončević (klavir); Mateo Grigić (cajon), Lovro Vukadinović (flauta) i Kristijana Turalija (flauta). Kao vokalni solisti nastupili su: Filip Krajnović, Juraj Padovan i Lovro Vukadinović, Marijana Matijević, Đurđica Tomaš-Grubešić, Snježana Lakotić, Dora Vestić i Kristijan Wölfl. Posebni gosti koncerta bili su osječka bubnjarska skupina RitmOS te osječka gajdašica Anita Šteter, čijim je instrumentalnim prilogom koncert počeo i završio.

I, naravno, bis na kraju, uz efektne “Zvončiće” (Jingle Bells) i pučku “Narodi nam se”, koju je glasno zapjevala i publika, a pjevačice i pjevači doslovce su se stopili s njima, ušavši u gledalište, uz veliki pljesak. N. Vekić

DANAS DONACIJA KBC-U OSIJEK

Božićni koncert Lipe ove je godine deseti put imao i humanitarnu namjenu. Posjetitelji su na izlazu iz crkve mogli dati svoj novčani prilog za pomoć Odjelu za intenzivno liječenje djece u okviru Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek, čiji su predstavnici nazočili koncertu. Prikupljena sredstva bit će predana KBC-u Osijek danas (u srijedu, 27. prosinca, u 13 sati).

Na španjolskom su pjevali nekoliko skladbi, od kojih je najučinkovitija bila portorikanska božićna “A la media noche”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike