Kultura
“KRALJ VIOLINE” ROBY LAKATOS I KURINA TRIO

Novogodišnji gala koncert: Bit će to pravi vatromet glazbe!
Objavljeno 27. prosinca, 2017.
Orkestrom Opere HNK u Osijeku ravnat će proslavljeni dirigent Berislav Skenderović

U HNK-u Novogodišnji koncert ove godine ima pridjev - gala, što jamčni dodatno svečano okružje, obećavaju organizatori, a je li tomu tako publika će se uvjeriti već u srijedu, 27. prosinca, ali i u četvrtak i petak u 20 sati. Nakon New Yorka, Rima, Bruxellesa, Zagreba, Londona, Ljubljane i Münchena dolaze u Osijek! - najavljuju u osječkom HNK-u ovaj koncert kojim ravna dirigent Berislav Skenderović, asistent mu je Davor Kelić, a sudjeluju Robert Lakatos, violina, Trio Kurina i Orkestar HNK u Osijeku.

Gala se u ovom slučaju odnosi i na repertoar i to skladbe u kojima će doći do izražaja vještina, tj. virtuoznost Robyja Lakatosa.

- Gala koncerti su u Europi i svijetu već dugo ustaljena praksa, posebice kada se radi o značajnim prigodama i događajima, poput Nove godine. Točno je da pridjev gala jamči i dodatno svečano okružje, ali i eksluzivitet i svojevrsnu ekstravaganciju, kako po pitanju programa, tako i po pitanju sudionika - kaže maestro Skenderović, kojega je proljetos intendant Božidar Šnajder pozvao da bude gost dirigent Novogodišnjeg koncerta.

- Predložio sam mu svjetski poznatog virtuoza na violini Robyja Lakatosa kao solista i da promoviramo koncert kao - gala - jer to prema svemu i zaslužuje. Naravno, na koncertu će uz atraktivne numere R. Lakatosa, biti izvedeno i nekoliko premijera popularne orkestarske klasične glazbe - najavljuje Berislav Skenderović.

Nakon najvećih i najprestižnijih koncertnih dvorana Europe, Amerike i Azije, stižu u Osijek. Na pitanje: Zašto baš naš “mali” Osijek i malo osječko kazalište, maestro Skenderović kategorički odbacuje tvrdnju “o malom Osijeku i malom osječkom kazalištu”.

- Osijek nije mali grad i ima dugu i značajnu glazbenu tradiciju. Gostovao sam prije 16 godina prvi put u Osijeku, dirigirajući nakoliko prestava “Rigoletta” i grad i HNK su mi ostali u lijepoj uspomeni. Što se općenito tiče malih kazališta mogu vam iz iskustva potvrditi da mali teatri često imaju bolju akustiku i ugodniji su za koncerte klasične glazbe od velikih dvorana - tvrdi maestro Skenderović.

S obzirom na vrlo različite dijelove svijeta u kojima su nastupili, za očekivati je i različite reakcije publike na repertoar, no maestro Skenderović kaže da nema bitne razlike.

- Jedinstveni i univerzalni jezik glazbe izaziva slične reakcije kod publike bilo gdje u svijetu. Naravno, razlike mogu biti u intenzitetu, reakcije su mnogo burnije kada su u pitanju temperamentne nacije kao primjerice Talijani ili Meksikanci. Mislim da je suština da svojom interpretacijom uspijete prenijeti tu čudesnu emotivnu energiju koju nosi glazba i doprijeti do srca publike. Reakcije će onda uvjek biti iste, bilo gdje u svijetu!

Glede repertoara to nije uobičajeno samo novogodišnji, usporedimo li ga mi s onim što HNK u Osijeku nudi svojoj publici.

- S obzirom na to da se radi o Gala novogodišnjem koncertu, uobičajeno je i u drugim sličnim opernim kućam u Europi da repertoar tih koncerata bude malo drukčiji od standardnog. U svakom slučaju, osječka će publika imati prigodu uživati i u tradicionalnom bečkom repertoaru - pojašnjava maestro Skednerović, koji je s Robyjem Lakatosem dobar prijatelj više od deset godina.

- Točnije od 2006., kada je bio ekskluzivni gost na mom Gala koncertu s vojvođanskim simfoničarima. Roby je sjajan univerzalni glazbenik i virtuoz kakav se danas rijetko sreće, podjednako brilijantan kada je u pitanju pop, klasika, ili džez. Bio je to izvanredan koncert i veliki uspjeh, pa smo se dogovorili da ponovno nastupimo zajedno kada se za to ukaže prilika. Moj poziv za koncert s velikim je zadovoljstvom prihvatio unatoč mnogim obvezama i osobno sam sretan da ćemo ponovno zajedno muzicirati - ne krije zadovoljstvo maestro.

Na pitanje što osječka publika može očekivati od Novogodišnjeg gala koncerta, kratko odgovara:

Biće to pravi vatromet glazbe!

Narcisa VEKIĆ
OD KOREJE DO CAPE TOWNA

Berislav Skenderović (Zagreb) dirigent je međunarodnoga ugleda koji je karijeru započeo kao dirigent zbora u Operi SNP-a (1975.-'78.), dok prvi međunarodni angažman ostvaruje u bavarskoj državnoj operi kao baletni dirigent (1979.-'81.). Slijedi angažman na mjestu prvog dirigenta Opere HNK u Splitu (1981.-'85.). Na poziciji šefa dirigenta Simfonijskog orkestra RTV Sarajeva je od 1985. do 1991., a 1992. preuzima mjesto šefa dirigenta Filharmonijskog orkestra Opere Cape Town (Južnoafrička Republika), s kojim sljedećih pet godina uspješno izvodi velik broj baletnih i opernih premijera. Berislav Skenderović gostovao je u Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Poljskoj, Grčkoj, Italiji, Portugalu, Litvaniji, Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Češkoj, Azerbajdžanu, Meksiku, Kanadi, Čileu, Brazilu, Koreji, Americi, Izraelu...

Tijekom bogate karijere surađivao je s mnogim renomiranim europskim solistima i umjetnicima, sudjelovao na međunarodnim festivalima poput Muzičkog bijenala u Zagrebu, Tribine kompozitora u Opatiji, Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta, KotorArta, Nomusa, Grahams festivala, Litvanskog ljetnog festivala...

gala

JAMČI I DODATNO SVEČANO OKRUŽJE

PROGRAM GALA KONCERTA

1. Gioachino Rossini: SVARAKA KRADLJIVICA, Uvertira

2. Pablo de Sarasate: ZIGEUNERWISEN (R. Lakatos)

3. Johann Strauss, ml.: BEČKA KRV, valcer

4. Jacques Offenbach: ORFEJ U PODZEMLJU, Uvertira

5. John Wiliams: SCHINDLEROVA LISTA (R. Lakatos i Trio Kurina)

6. Tradicionalna: DVIJE GITARE (R. Lakatos i Trio Kurina

7. Giachino Rossini: WILLIAM TELL, Uvertira

8. Johann Strauss, ml.: RUŽE S JUGA, valcer

9. Stein-Bock_Harnick: GUSLAČ NA KROVU (R. Lakatos, Trio Kurina i orekstar)

10. Tradicionalna: MAMA (R. Lakatos, Trio Kurina i orkestar)

* * * * *

11. Johann Strauss, ml.: CARSKI VALCER

12. Tradicionalna: POTPURI (R. Lakatos i Trio Kurina)

13. Vittorio Monti: ČARDAŠ (R. Lakatos, Trio Kurina i orkestar)

14. Aram Khachaturian: MASQUERADE Valcer i Galop

15. Albert Parlov: NAKOVANJ POLKA

16. John Philip Sousa: THE STARS AND STRIPES FOREVER

“VRAŽJI GUSLAČ” ROBY LAKATOS

“Violinist s najbržim prstima na svijetu”, “Vražji guslač”, “Kralj violine”..., samo su neki od epiteta koje kritika i mediji dodjeljuju Robyju Lakatosu. Rođen 1965., u nadaleko poznatoj romskoj obitelji violinista virtuoza, podrijetlo vuče od “kralja romskih violinista” Janosa Biharija. Prvim violinistom u romskom sastavu postao je sa samo devet godina. Surađivao je s brojnim glazbenicima svjetskoga glasa, kao i s Londonskim simfonijskim orkestrom. Snimio je 16 studijskih albuma, a na zadnjem se u koštac uhvatio s jednim od najvećih klasičnih baroknih djela - “Četiri godišnja doba” A. Vivaldija, te ponudio nov uvid u ovo veličanstveno djelo. Roby je ne samo virtuoz, nego i čarobnjak, vrutak frapantne energije i tipično romskoga duha.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike