Osijek
HVALEVRIJEDNA TRADICIJA ANDRE PERIĆA I OBITELJI MURETIĆ

Na Badnjak ispred svog kafića Aki će darivati borove
Objavljeno 23. prosinca, 2017.

Dvadesettrogodišnji Andre Perić iz Osijeka nastavio je hvalevrijednu tradiciju svoga oca – darovanje božićnih drvaca onima koji nemaju materijalnih mogućnosti da bi ga kupili. Već četvrtu godinu ispred svog lokala, Aki caffea na Vinkovačkoj 88a, na Badnjak dijeli desetke božićnih drvaca, pa će tako i ove godine razveseliti brojne sugrađane koji si drvce ne mogu priuštiti. U toj hvalevrijednoj tradiciji pomažu mu prijatelji i obitelj Muretić.

- Zajedno s obitelji Muretić godinama prodajemo borove, no svaki put ih kupimo nekoliko desetaka više nego što je planirano i ti borovi stoje sa strane. Oni za Badnjak neće biti na prodaju, nego ćemo ih podijeliti. Toga dana, u nedjelju, častit ćemo djecu čajem i božićnim bombonima, a odrasle kuhanim vinom – kaže Perić. Dodaje kako ga, osim samih ljudi u potrebi, nerijetko zovu susjedi siromašnih sugrađana i rezerviraju drvce. Perić potom na Badnjak sjeda u svoj kombi i razvozi ih po kućama. Već mu se, kaže, javilo desetak osoba koje na taj način žele razveseliti svoje susjede koji nemaju dovoljno novca za božićno drvce. Oni koji dođu osobno, kaže, obično to čine kad padne mrak, vjerojatno zbog nelagode. No Perić ističe kako za to nema potrebe, jer to obitelj Muretić, on osobno i brojni njegovi prijatelji koji mu pomažu čine od srca.

Također, ispred kafića tradicionalno je postavljena kasica da građani mogu donirati novac za potrebite.

- Ove ćemo godine sav prikupljeni novac dati majci koja je u požaru izgubila dijete. Prošle smo godine nekoliko stotina kuna, koliko je bilo u kasici, odnijeli obitelji Šarac, a jednom smo ga odnijeli i u humanitarnu udrugu Rijeka ljubavi – objasnio je Perić. M. Mihelić

TRADICIJU PREUZEO OD OCA,DJEDA MRAZA S BOSUTSKOG

Zanimalo nas je kako se Andre odlučio na ovu lijepu gestu.

- Moj je otac imao prodavaonicu ovdje na Bosutskom i godinama se odijevao u Djeda Mraza kako bi darivao djecu. Kad sam od njega preuzeo kafić, odlučio sam nastaviti njegovu tradiciju podjelom božićnih drvaca. Naime, lijepo je da svatko u svojoj kući ima božićno drvce, ali ne mogu si ga svi priuštiti - prokomentirao je Perić.

Najčitanije iz rubrike