Novosti
NIJE POMOGLO NI OSLOBAĐANJE OD PDV-A

U dvije godine javila se samo 123 donatora hrane
Objavljeno 23. prosinca, 2017.
Trgovce od doniranja odvraćaju troškovi prijevoza i komplicirani propisi

Vezani članci

DAROVANJE UMJESTO BACANJA

Doniranje hrane bit će jednostavnije

Iako su prije dvije godine oslobođene plaćanja PDV-a pri doniranju hrane, velikom dijelu tvrtki namirnice je i dalje jednostavnije i, kažu, jeftinije baciti nego darovati.

Kako kaže Zoran Grozdanov, koordinator Mreže hrane, nakon što je država doniranje hrane oslobodila PDV-a, u nekim su mu tvrtkama istaknuli kako je njezino darovanje jeftino samo do vrata njihova skladišta, a nakon izlaska iz njega nameće se pitanje troškova prijevoza do posrednika i njezine podjele. Iako se svakodnevno u javnosti širi svijest o važnosti nebacanja hrane, broj onih koji su u ove dvije godine od Porezne uprave zatražili oslobađanje od PDV-a za doniranje hrane je porazan. Prema najnovijim podatcima Porezne uprave, od 1. siječnja 2016. do 18. prosinca ove godine samo su 123 porezna obveznika predala izvješća o obavljenim donacijama hrane, nabavne vrijednosti 17,99 milijuna kuna, bez PDV-a dakako. Znakovito je da se ovogodišnji broj donatora u odnosu prema lani prepolovio – sa 77 na 46, no raduje, ipak, vrijednost donacija.

Sve je na udrugama

- Očito su ostali oni koji trajno žele donirati, a otpali oni poneseni početnom jadikovkom kako bi donirali, ali ih u tome sprječava PDV. Trećima, pak, možda, ni oslobađanje od PDV-a nije dovoljno poticajno u smislu poreznih obveza. Oni koji mogu donirati priznaju da im je sada, bez PDV-a, hranu jefitnije darovati nego bacati, ali samo dok ona “putuje” do izlaza, skupo im je u smislu prijevoza do socijalne samoposluge. Nije sve ni na htijenju ili nehtijenju donatora - upozorava Grozdanov.

Broj socijalnih samoposluga u isto vrijeme i dalje raste i u stalnoj su potrazi za hranom. S druge strane, pojedini trgovački lanci iza ograda svojih dvorišta svakodnevno strojno melju odbačenu hranu, a medijski prostor, pogotovo ovih blagdanskih dana, pun je tužnih priča o gladnim građanima. Humanitarne udruge, socijalne samoposluge i volonteri angažirani na raspodjeli hrane prozivaju trgovce da, umjesto da ju doniraju, hranu kojoj uskoro istječe rok trajanja prodaju na akcijama kako bi uhvatili još štogod zarade, opravdavajući se delikatnošću stvari kao što je rok upotrebe (osjetljivih) namirnica.

Prva socijalna samoposluga nedavno je otvorena i u Đakovštini, u nekada bogatom selu Drenju. Otvorila ju je Humanitarna udruga Zrno dobrote, čija predsjednica Ljiljana Junačko priznaje kako je razočarana odazivom onih koji mogu donirati hranu.

– Poslali smo bezbroj mailova i 43 kuverte. Jedino je donaciju u hrani poslala tvrtka Žito, a Đakovčanin Franjo Kovačević tjesteninu, dok je Općina Drenje dala sredstva s pomoću kojih ovih dana dijelimo 140 paketa u hrani i higijeni. Ostali se nisu udostojili ni odgovoriti, a kamoli donirati - ogorčeno kaže Junačko i dodaje kako to udrugu neće obeshrabriti, jer je mnoštvo ljudi u potrebi.

Na važnost nebacanja hrane upozoreno je ovih dana i na predstavljanju novih europskih smjernica za doniranje hrane, usvojenih krajem listopada, a koje su u Zagrebu predstavili eurozastupnica i izvjestiteljica Europskog parlamenta za Izvješće o smanjenju bacanja i povećanju doniranja hrane Biljana Borzan i voditelj Predstavništva EK u RH Branko Baričević. Tada izneseni podaci o bačenoj hrani su poražavajući, poput onog da se u EU baci više od 88 milijuna tona hrane godišnje, a u Hrvatskoj više od 400.000 tona, tj. više od 1000 tona dnevno, u isto vrijeme dok 20 posto stanovništva živi u riziku od siromaštva. Pola bačene hrane baci se u kućanstvima.

Uvesti poticaje

Više od 50 europskih propisa trenutačno se odnosi na bacanje hrane. Iz njih proizlaze nacionalni propisi o porezima, fitosanitarnim mjerama, trgovini, humanitarnim udrugama, rokovima valjanosti hrane, odgovornosti za hranu i drugim pitanjima. Nove smjernice prvi put na jednom mjestu obuhvaćaju upute i savjete kako urediti sustave doniranja hrane a da se poštuju svi europski propisi i ne ugrožava sigurnost hrane i zdravlje korisnika donacije. Namijenjene su državama članicama, posrednicima, humanitarnim organizacijama i drugim subjektima u procesu doniranja. Smjernice nisu zakonski obvezujuće, no na osnovi njih Hrvatska bi trebala izraditi nacionalne smjernice prilagođene svojim prilikama i zakonima kako bi ostvarila cilj usvojen na razini UN-a - da se do 2030. baca 50 posto manje hrane.

- Trgovci i proizvođači žalili su mi se da nisu sigurni kako tumačiti neke zakonske odredbe te da ih to odvraća od doniranja. Primjer je što napraviti s paketom jogurta u kojem je jedan oštećen. Smjernice daju odgovor na to i brojna druga pitanja te tako smanjuju rizik za donatore i primatelje - rekla je Borzan.

- Kod nas postoje porezne prepreke koje su djelomično otklonjene pravilnikom, ali doniranje, nažalost, nije zaživjelo u većoj mjeri jer pravilnik obvezuje da se hrana mora donirati sedam dana prije isteka roka. Trgovci često gledaju da namirnicu prodaju do posljednjeg dana, makar i po akcijskoj cijeni - rekla je Borzan novinarima.

Drži da bi Hrvatska mogla, po uzoru na druge europske zemlje, uvesti razne porezne olakšice i poticaje za doniranje. Na predstavljanju europskih smjernica upozoreno je da se u Hrvatskoj dovoljno ne koriste EU fondovi preko kojih bi se moglo financirati skladištenje i prijevoz donirane hrane.

Suzana ŽUPAN
INICIJATIVA NAJDONATOR

Doniranje hrane prilika je tvrtkama i za razvijanje u smjeru društveno odgovornog poslovanja. Kao poticaj doniranju hrane i društvenoj osjetljivosti i odgovornosti tvrtki pokrenuta je inicijativa Najdonator. U Zagrebu su ju nedavno predstavili europarlamentarka Biljana Borzan i koordinator Mreže hrane Zoran Grozdanov. Godišnja je to dodjela priznanja istaknutim donatorima hrane u Hrvatskoj. Naslov će biti dodijeljen u tri kategorije tvrtkama koje su se istaknule doniranjem hrane 2017., a cilj je nagraditi i poticati društveno odgovorno poslovanje tvrtki. Borzan je istaknula kako neke tvrtke svojim donacijama hrane pomažu tisućama korisnika socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja, te akcije često prođu ispod radara, a za solidarnost se treba odati priznanje.

KAKO TO RADIMO MI, A KAKO DRUGI

Kako su sustav doniranja hrane riješili drugi, a kako Hrvatska? Pojedine članice Unije riješile su to bankama hrane, a u nas je sve na humanitarnim organizacijama, udrugama, volonterima i afinitetu realnog sektora. Toliko zazivano ukidanje PDV-a na doniranje još uvijek nije rezultiralo pravim brojkama ni količinama. U Portugalu donatori mogu odbiti do 140 posto vrijednosti hrane u vrijeme doniranja ako se tu hranu upotrijebi u socijalne svrhe. U Francuskoj poduzeća mogu računati na porezne olakšice od 60 posto neto knjigovodstvene vrijednosti darovane hrane, a u Španjolskoj od 35 posto. To znači da donatori taj postotak vrijednosti donirane hrane mogu odbiti od poreza na dobit za svoja poduzeća. Francuska ima i zakon koji obvezuje trgovce da sklope trajne sporazume o doniranju s bankama hrane.

Potreban e-sustav doniranja

U Mreži hrane smatraju da bi doniranje hrane trebalo osloniti na zaseban IT sustav, e-sustav poput, primjerice, e-zdravstva. “Tako bi na jednom mjestu, na mreži, i osobe iz neke socijalne samoposluge i neka tvrtka preko e-sustava u svakom trenutku pratili tko i gdje ima hrane za doniranje, u koju socijalnu samoposlugu u danom trenutku ju odvesti i drugo. Jer nemaju tvrtke zasebne djelatnike koji bi to radili i raspitivali se za potrebe pojedinih socijalnih samoposluga”, kaže Zoran Grozdanov.

cilj

DO 2030. SMANJITI BACANJE HRANE ZA 50 %