Ekonomija
PROMJENE NA ČELU HPK-A

Jakopović: Slavonija neće biti zapostavljena
Objavljeno 23. prosinca, 2017.
Slavonija, tj. njezin kandidat, nije prošla jer Vukovarsko-srijemska županija nije podržala dosadašnjeg predsjednika, kaže Vrakić

Nakon dvojice Slavonaca, Darka Grivičića i Matije Brlošića, na čelu Hrvatske poljoprivredne komore (HPK-a) nakon prekjučerašnjih izbora, prvi put je predsjednik koji ne dolazi iz najpoljoprivrednije regije, Slavonije, nego je to Mladen Jakopović iz Varaždinske županije.

Njegov OPG Jakopović, odnosno “Kuća Magične Trave”, iz Pake, pokraj Novog Marofa, bavi se proizvodnjom ljekovitog bilja, matičnjaka, odnosno proizvodnjom organske kozmetike, u čemu je pionir u Hrvatskoj.

Ratara Brlošića, koji je jurišao na drugi redovni, odnosno treći mandat, uzme li se u obzir da je u čelnu fotelju Komore sjeo na polovini prvog Grivičićevog mandata, nakon što se ovaj povukao, Jakopović je pobijedio za dva glasa na skupštini koja je brojala 31 člana od kojih je, (takav je izborni mehanizam u HPK-u), pet slavonskih županija imalo osam delegata. Izbori za predsjednika tekli su uz dotad jedino javno obznanjenu kandidaturu Brlošića, pa je promjena na čelu HPK mnoge iznenadila, jer se mislilo da neće imati protukandidata.

Slavonci negoduju

Dosadašnji potpredsjednik HPK i predsjednik Regije Istočna Hrvatska Antun Vrakić kaže da je Jakopović svoju kandidaturu istaknuo u zadnji čas.

– Nemamo protiv čovjeka ništa; uostalom, dosad je bio član Upravnog odbora, bio je i naš kandidat za zamjenika predsjednika za Copa Cogecu gdje je izgubio za samo dva glasa, no na čelu HPK ipak bi trebao biti čovjek iz Slavonije. Ne bude li među prvim potezima donesen Zakon o HPK, treba ići u nove izbore - kaže Vrakić.

– Slavonija, tj. njezin kandidat na izborima nije prošla, jer Vukovarsko-srijemska županija nije podržala dosadašnjeg predsjednika, omogućivši time da na čelo dođe čovjek iz Varaždinske županije. Koliko sam čuo na predstavljanju novog predsjednika, on je informatičar, bavi se proizvodnjom ljekovitog bilja i preradom u kreme, ima jako malo veze s osnovnom poljoprivredom kao što je ratarstvo, stočarstvo. Ostatak Slavonije razočaran je takvim rezultatom izbora, nedostajat će dosadašnja informiranost ovog dijela RH koju smo imali od dosadašnjeg predsjednika iz prve ruke. No, Slavonija si je opet sama kriva. Mislim da neće biti lako doći do novog šefa Komore, jer je pun privatnih obveza oko svoga posla. Ističe se njegovo poznavanje engleskog jezika, da je to pravi preduvjet za Bruxelles, no nepoznavanje engleskog danas uopće nije problem. Nama treba čovjek koji živi poljoprivredu, a na Copa Cogeci svaki predstavnik govori na matičnom jeziku, uz simultana prevođenja. Važan je sadržaj, a ne znanje jezika, komentira jedan od dva delegata na skupštini iz OBŽ Željko Fabric.

Bruxelles ga treba

Oni zadovoljni Jakopovićevim izborom kažu kako je HPK dobio čovjeka kakvog Bruxelles treba, da je on primjer novog, modernog, poduzetnog poljoprivrednika.

Jakopović, na naš upit kako komentira nezadovoljstvo (dijela) Slavonaca izborom, kaže da je iznenađen takvim pitanjem.

- Pa poljoprivreda je mnogo širi pojam od Slavonije. Ona jest žitnica, ali osim nje, postoje i drugi dijelovi RH. Uostalom, Brlošić ostaje član Predsjedništva. Slavonija neće biti zapostavljena, upravo su na nju usmjereni i moji prvi potezi i posjeti na terenu. Neka Slavonija bude mirna, imat će svoj snažni status, kao i dosad - kaže Jakopović, čiji je plan, kaže, snažno institucionalno jačanje Komore, njenih kontakata s resornim ministarstvom, drugim institucijama i, naposljetku, Bruxelleseom, kao i usredotočenost Komore na ZPP i što veći “kolač” za Hrvatsku. Intencija je povećavanje produktivnosti kroz preradu i tržišno usmjerenje, da primarna proizvodnja dobije što veću vrijednost, da OPG osjeti financijski efekt i dr.

– Jačanje svih u ekonomskom smislu - kaže Jakopović i naglašava rad kroz “Višegradsku skupinu i Mediteran, jer smo dosad imali preslab utjecaj u Bruxellesu. Dok se sliježu dojmovi nakon izbora, čeka se Zakon o HPK koji još nije bio na Vladi, a čija je značajka povratak obveznog članstva Komori koja u ovom trenu, dok je registriranih 165.000 OPG-ova, broji tek oko 600 članova.

Suzana ŽUPAN
Brlošiću se nudi mjesto zamjenika predsjednika

Sada već bivši šef Komore Brlošić ostaje u njoj kao član njenog Upravnog odbora (UO-a), a nudi mu se i mjesto zamjenika predsjednika. Na upit hoće li ga prihvatiti, kratko kaže: “Razmislit ću”. – Izbori su bili redovni, morali su se održati ove godine. S obzirom na to da je Slavonija po Statutu imala mali broj članova, slijedom toga imala je i mali broj delegata na skupštini. Očito je da su ostale županije imale svog kandidata koji je dobio dva glasa više i postao predsjednik - kaže Brlošić. Na čelu Komore bio je šest godina, samo koji tjedan nakon preuzimanja njenog kormila oduzeto joj je obvezno članstvo pa se ono brzo i rasulo, kao i punjenje komorske kase članarinama. Brlošić za sobom, kaže, ostavlja ulazak RH, odnosno HPK, u Copa Cogecu, krovnu poljoprivrednu organizaciju EU-a, te donošenje zakona o Komori kojim bi joj se vratilo obvezno članstvo. To i Komorino strukturiranje prema proizvodnim sektorima, kaže, bio je njegov plan za još jedan mandat.

Možda ste propustili...

NA 68. MJESTU MEĐU 140 GOSPODARSTAVA

Hrvatska napredovala na listi konkurentnosti

U SINGAPURU, MONTREALU I LAS VEGASU

Predstavljanje hrvatske turističke ponude

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTICANJE U NEIZVJESNIM UVJETIMA

Mlada poduzeća opstaju uz nepovratne potpore

2

STRUČNI SKUP UDRUGE PROIZVOĐAČA I ZASTUPNIKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA RH

Hrana u Hrvatskoj i EU-u zdravstveno najsigurnija u svijetu

3

PAD PRIHODA

Liburnia Hoteli s dobiti od 20,2 mil. kuna