Magazin
REPORTAŽA IZ EUROPSKE PRIJESTOLNICE BOŽIĆA

Strasbourg u Advent ulaže
tri milijuna eura, a turisti
mu vraćaju 200 milijuna
Objavljeno 23. prosinca, 2017.

U Hrvatskoj je puno poznatiji kao sjedište Vijeća Europe, Europskog suda za ljudska prava i Europskog parlamenta, ali francuski grad Strasbourg, prijestolnica pokrajine Alzas na samoj granici Francuske i Njemačke, samouvjereno sebe naziva glavnim gradom Europe, te glavnim gradom Božića ili, kako oni kažu na francuskom, “Capitale de Noël”.

Ovaj epitet vjerojatno je nastao zato što se upravo božićni sajam u Strasbourgu smatra najstarijem božićnim sajmom u Europi - Christkindelsmärkt u Strasbourgu prvi je put navodno održan daleke 1570. godine. No, Nijemci se baš ne slažu s Francuzima oko tih podataka i tvrde kako su sajmovi u Dresdenu i Nürnbergu stariji, te sežu još iz srednjeg vijeka. Bilo kako bilo, sasvim je sigurno da je tradicija božićnog sajma nešto što je Strasbourgu ostavilo upravo njemačko nasljeđe, jer je riječ o njemačkom običaju koji su Francuzi preuzeli i njeguju ga u gradu koji je danas dio druge najbogatije regija u Francuskoj.

Iako se samom činjenicom da se u gradu nalaze neke od najvažnijih ustanova Europske unije u gradsku blagajnu već slijevaju milijuni eura na godišnjoj razini, s BDP-om od 24.804 eura po stanovniku, najvažnijim događajem grad ipak smatra božićni sajam. Događanje koje svake godine posjeti oko dva milijuna turista razlog je da gradska uprava u božićno uređenje grada uloži oko tri milijuna eura. To je neznatan iznos u odnosu na oko 200 milijuna eura koje grad zaradi u samo mjesec dana adventskih događanja. Kroz to vrijeme u gradu se organizira oko 500 različitih manifestacija - koncerata, predstava i izložbi, a grad se osvijetli kilometrima lampica.

SVEOPĆA GUŽVA

Središte događanja je svakako 30-metarsko božićno drvce rezano u obližnjim planinama Vosges, za kojim organizatori započnu potragu svake godine već od lipnja, dok se po cijelom gradu okiti još oko 600 manjih drvaca. Za zakup jedne od 300 kućica potrebno je najam zatražiti još u siječnju. Zamjenik gradonačelnika Robert Hermann kaže da za restorane i hotele nema boljeg mjeseca u godini, a pojedini obrtnici i tvrtke upravo ovdje zarade polovinu svog godišnjeg dohotka. O kakvom je biznisu riječ svjedoči i činjenica da Strasbourg svoj božićni sajam tretira kao izvozni proizvod. Tako je ovaj francuski grad već domaćin božićnih događanja u Tokiju, a prije nekoliko godina svoj način božićnog slavlja prodao je i Moskvi.

Svake godine Strasbourg posebnim adventskim događanjima oda počast i određenoj europskoj državi. Godine 2017. gostujuća je zemlja Island. A 2013. to je bila Hrvatska, kao tada najnovija članica Europske unije, potom su 2014. slavili Belgiju, 2015. Luksemburg, a prošle godine Portugal.

U ovom trenutku gotovo je nemoguće pronaći noćenje u pristojnijem hotelu ispod 200 eura po noći, zbog čega iznajmljivanje stanova i soba viška preko interneta cvijeta. Sobu u privatnom stanu sa sustanarima bit će nužno platiti 50 eura, što je mladim stanovnicima Strasbourga idealan način zarade u stanovima za koje možda i sami plaćaju najam, ali se na noć ili dvije zguraju u jednu sobu, kako bi na onoj drugoj zaradili.

POLICIJA POSVUDA

Ono što u Strasbourgu ostavlja bez daha i ako ne znate za sve ove brojke, svakako je uređenje pročelja za koje se pobrine svaka kuća u središtu grada. No, fasade se ovdje ne ukrašavaju kuglicama i borovim grančicama. Inventivnost je u Strasbourgu otišla korak dalje, pa vas s fasada pozdravljaju cijele menažerije plišanih medvjeda, jelena, lisica, rakuna, ulice se pretvaraju u snježna kraljevstva dostojna scenografije nekih od Disneyjevih bajki.

Ono što će iznenaditi posjetitelja iz Hrvatske je da božićni sajam u ovoj adventskoj prijestolnici radi prvenstveno preko dana, a u 20 sati se 90 posto sadržaja zatvara. Odnosno, pravi božićni sajam zamišljen je kao dnevna zabava, prvenstveno za obitelji i djecu, dok je kuhano vino i zabava za mlade u drugom planu. Ono što ove godine karakterizira Christkindlmarkt nevjerojatne su mjere sigurnosti nastale iz straha od terorizma. Tako je u stari dio grada, Grande Île, tj. Veliki otok, prvo središte grada u svijetu koje je stavljeno pod zaštitu UNESCO-a, nemoguće ući a da vas ne pregleda policija. Na svim mostovima postavljene su patrole, koje pregledavaju torbe, a neophodno je skinuti i jaknu, kako biste dokazali da ispod debele odjeće ne nosite oružje. Upravo zato što je Strasbourg središte administracije Europske unije, ove mjere su dodatne pojačane. Ista je to slika kao i ona kojoj smo se ovih dana osvjedočili u Londonu, Rimu, Parizu, Budimpešti.

U objektivu vašeg fotoaparata ili mobitela kojim ste namjeravali 'škljocniti' još jedan od bezbroj prizora s turističkih razglednica u nekom uglu zasmetat će vam duge cijevi s prstima na nišanu i oklopna vozila u pješačkim zonama... Nad Europu se nadvio crni oblak straha i u samo nekoliko godina promijenio atmosferu koja je od bogate i stare dame Europe načinila uplašenu i bespomoćnu staricu, koja i dalje hini osmijeh dok se trese od straha.

Piše: Nefreteta Z. EBERHARD
Strasbourg će ostati bez Europskog parlamenta

Gradonačelnik Strasbourga Roland Ries iz dana u dan mora sve više braniti sjedište Europskog parlamenta u svojemu gradu. Naime, sve su jači pritisci iz Bruxellesa kojima se zahtijeva da sjedište Parlamenta bude samo u “pravom” glavnom gradu Europe, dakle u Bruxellesu. Ono što je početkom prosinca posebno uznemirilo cijeli Strasbourg najave su da bi se parlament u kojemu se održavaju sve plenarne sjednice mogao potpuno preseliti u Bruxelles. Da je ovo važna stvar za cijelu Francusku dokazuje i činjenica da je francuska ministrica europskih poslova Nathalie Loiseau jasno najavila kako njezina zemlja neće pristati na to da se službena baza parlamenta Europske unije iz Strasbourga preseli u Bruxelles. “Strasbourg mora ostati sjedište europske demokracije. To je također simbol francusko-njemačkog pomirenja. Često se kaže da se Europa zatvara u balon u Bruxellesu. Europa mora biti bliža svojim regijama”, naglašava ministrica. Razlozi za selidbu u Bruxelles su jasni ako se kaže da sjednice u Strasbourgu Europsku uniju koštaju oko 114 milijuna eura godišnje. Dok su kritičari pozvali da se Strasbourg napusti, Francuska je upozorila da će staviti veto na svaki pokušaj da se poduzmu potrebne izmjene i dopune ugovora o EU-u. Europski parlament u Strasbourgu sastaje se za 12 sesija, svaka traje četiri dana, odnosno ukupno samo 48 dana svake godine. Ali tijekom tih četverodnevnih sjednica u gradu nastaje pravi cirkus jer se grad poveća za oko 5500 ljudi, i to ne samo političara i dužnosnika nego i lobista.(N.Z.E.)

Simbol njemačkog i francuskog ujedinjenja

Alsace je kroz povijest često bio kamen spoticanja između Francuske i Njemačke. Ovisno o ishodu ratova, tu su regiju pripajali malo jedni, malo drugi. Danas ona pripada Francuskoj. No, i danas velik dio tamošnjeg stanovništva govori oba jezika. Stoga je izbor alzaškog grada Strasbourga za sjedište europskih institucija primljen više kao simboličan čin. Njemačka i Francuska kao bitni pokretači procesa europskog ujedinjenja i na ovaj su način poslale vrlo važan signal.(N.Z.E.)

Svake godine Strasbourg posebnim adventskim događanjima oda počast i određenoj europskoj državi. Ove godine to je Island, a 2013. je bila Hrvatska...

Ono što ove godine karakterizira Christkindlmarkt nevjerojatne su mjere sigurnosti nastale iz straha od terorizma...

Možda ste propustili...

BAVARSKA VRUĆA NEDJELJA

Nakon pivske parade izborna šarada

KOSOVSKA KVADRATURA KRUGA (III:)

Teror pregovora