Zdravlje
UŽIVAJTE U BLAGDANIMA

Budite siti bez pretjerivanja
Objavljeno 22. prosinca, 2017.

Obiteljska druženja i najljepše doba godine stigli su. Čekaju nas lijepo okićene kuće, topli dom, fini mirisi, sreća, veselje, mir i ljubav. Mnogi jedva čekaju malo odmora i uživanja.

Kada govorimo o bilo kakvom obliku sporta, rekreacije ili tjelesne aktivnosti, svima je jasno kako je za uspjeh bitna disciplina. Tijekom blagdana s razlogom smo svi malo izvan discipline. S blagdanima se ne može ne povezati više dana obilja hrane. Finom je teško odoljeti, a uz to dolazi i povećana lijenost za odlazak na treninge.

Blagdani su zato rizik od debljanja, ukočenosti i tromosti.

Nećemo vas sada tu koriti i deprimirati te vam kvariti rapoloženje, jer blagdani su tu da se u njima uživa, a ne da se nabacuje grižnja savijesti zbog viška hrane ili ponekog preskočenog treninga. No nemojte se potpuno zapustiti, kako cjelogodišnji trud ne bi samo tako pao u vodu. Uživajte u svim blagodatima, ali savjet je da bar malo maknete obitelj od stola i iziđete na zrak.

Šetnja, trčanje, ples, klizanje neke su od aktivnosti koje će vas držati dalje od tromosti i manjka energije, a dostupne su stalno.

Uživajte u blagdanima, ali nemojte se opuštati predugo. Bitna stavka je da blagdani ipak ne traju mjesec dana. Naravno da svi žele uživati na Badnjak ili Božić, ali poslije bi se trebalo nastaviti uobičajenim tempom. Iskoristite ove dane za druženja i posjet rodbini, prijateljima.

Hrana je užitak, ali nemojte pretjerivati. Božićni stol je bogat, kolači su divni, naravno, i slobodno uživajte u hrani koja vam je ukusna, no nemojte sada nadoknaditi sve čega ste se čuvali. Budite siti, ali nemojte pretjerivati. Martina Slivonja, bacc. physioth.