Zdravlje
DIJABETES – TIHI UBOJICA

Stres, debljanje i manjak kretanja
Objavljeno 25. prosinca, 2017.

Prema najnovijim istraživanjima upravo je dijabetes posljednjih godina uzeo najviše maha među osobama koje osiguravaju svoju egzistenciju kroz vlastite poslovne projekte, najviše zbog nagomilanog stresa, neurednog života, prehrane, ali i neredovite tjelovježbe, što dovodi do pretilosti. Sve je to siguran znak opasnosti na kojega poduzetnice i poduzetnici ne smiju zaboravljati, nego reagirati na vrijeme, čim prije i čim učinkovitije, dok dijabetes nije uvelike nagrizao zdravlje. No, kako kod poduzetnica i poduzetnika, dijabetes se počeo pojavljivati te uzimati iznimnog maha kod sve većeg broja hrvatskih građana.

Dijabetes je poremećaj zbog kojeg dolazi do povećanja razine šećera u krvi. Osoba može, ali i ne mora imati simptome dijabetesa. No kod onih kod kojih se javljaju manifestiraju se kao pretjerana žeđ, učestalo mokrenje, umor, gubitak težine, slabljenje vida, sporo zacjeljivanje rana... Postoji dijabetes tip I, i dijabetes tip II. Dijabetes je bolest koja sustavno uništava organizam uzrokujući razne tegobe poput probelma sa srcem i krvnožilnim sustavom, problema s bubrezima... Rano otkrivanje, pravilna prehrana, zdrave navike i izbjegavanje stresa, pomažu u prevenciji šećerne bolesti – pojašnjava Loyalty članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Jele Ribičić, vlasnica i direktorica Zdravstvene ustanove Ljekarne Prima Farmacia.

Ova farmaceutkinja ujedno naglašava, ne samo poduzetnicama i poduzetnicima, nego i svima koji žele ostati zdravi i izvan opasnosti oboljenja od dijabetesa, potrebu da život prožmemo takozvanim dobrim navikama.

Pod dobre životne navike ubrajamo prije svega održavanje tjelesne težine normalnom, sprječavanje gojaznosti, što uključuje redovitu tjelesnu aktivnost. Kako bi izbjegla rizike od pojave dijabetesa, osoba koja ima prekomjernu tjelesnu težinu treba obvezno poraditi na mršavljenju. Pravilna, odnosno zdrava prehrana, ključna je kod šećerne bolesti. Važno je uvrstiti što više svježeg voća i povrća, te naučiti što se smije jesti, a što ne. Tjelesna aktivnost sprječava mnoge bolesti, potiče cirkulaciju, jača srce, smanjuje krvni tlak, kolesterol i razinu stresa. Stres je još jedan rizični faktor usko vezan za dijabetes. Važno je naučiti kako kontrolirati stres i umanjiti njegove posljedice. Alkohol i cigarete su faktori koje treba izbaciti želite li postići promjenu loših životnih navika u dobre – savjetuje vlasnica i direktorica Zdravstvene ustanove Ljekarne Prima Farmacia. J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike