Zdravlje
PONAŠANJE DJECE

Obilje igračaka može kočiti dječju maštu
Objavljeno 25. prosinca, 2017.
Djeca se igraju kreativnije ako je manje igračaka

Kako se bliži vrijeme božićnog darivanja, roditelji ne štede novca da razvesele svoju djecu, no mnogo igračaka, koliko god lijepe i pametne bile, može zakrčiti ne samo prostor nego i djetetov um, upozoravaju stručnjaci.

Djeca od 12 do 36 mjeseci igraju se kreativnije ako je oko nje manje igračaka, navodi se u istraživanju “Ponašanje i razvoj djece”, o čemu izvještava portal ScienceNews.

Kreativnost

Znanstvenici koje je predvodila radna terapeutkinja Alexia Metz sa Sveučilišta u Toledu u američkoj saveznoj državi Ohio proučavali su vezu između broja igračaka i načina na koji se djeca igraju, uključivo vrijeme koje dijete provede igrajući se pojedinom igračkom.

Također su proučavali dječju kreativnost, kao i sposobnost djece da zamisle, primjerice, dječju kanticu kao bubanj ili šešir.

U eksperimentu je sudjelovalo trideset šestero djece u dobi od 18 do 30 mjeseci. Djeca su se igrala u laboratoriju igraonici i pritom su je snimale kamere. Pri jednom posjetu u igraonici su bile samo četiri igračke, a u drugoj prigodi 16.

Kada je u igraonici bilo 16 igračaka, djeca su se igrala s više igračaka i provodila pojedinačno manje vremena sa svakom pojedinačno. No kada su ista ta djeca bila u igraonici sa samo četiri igračke, duže vremena zabavljala su se jednom igračkom - nešto više od 15 minuta. Autori eksperimenta utvrdili su da su se djeca bolje igrala kada je igračaka bilo manje i da su se tada njima kreativnije služila.

Metz i njezini kolege opazili su da su prvi pokušaji igranja često površni i jednostavni, no kada se dijete zainteresira za igračku, tada igra postaje sofisticiranija i pomaže djetetu razvijati fokusiranost. Takvo fokusiranje možda se neće dogoditi ako je dijete neprestance izloženo hrpama igračaka, koje mu odvlače pozornost.

Elektronički uređaji

Igračke kojima su se autori poslužili u eksperimentu nisu uključivale elektroničke uređaje i tablete. Samo je jedna od četiri igračke imala baterije, odnosno samo četiri kada je u igraonici bilo 16 igračaka.

Igračke koje proizvode buku mogu izazvati poremećaje, smanjuju konverzaciju između roditelja i djeteta, utvrdili su znanstvenici. Također drže mogućim da elektronički uređaji poput televizora i tableta odvlače još više pozornost nego druge igračke.

Autori navode da bi se djeca možda drukčije ponašala kada bi bila snimana u vlastitom domu, jer poznato je da je trava u susjedovu vrtu privlačnija. Osim toga, autori ne preporučuju optimalan broj igračaka za razvoj djeteta.

“Malo je prerano govoriti ovo je dobro, a ovo loše”, kaže Metz i zaključuje: “Dijete nije ugroženo ako ima premalo igračaka. Zapravo, svako dijete koje je sudjelovalo u istraživanju prosječno je imalo 87 igračaka, a neke obitelji nisu ni dale točan podatak, nego su kratko rekle - mnogo.” Hina

Možda ste propustili...