Kultura
NATJECANJE STUDENTSKIH PJEVAČKIH ANSAMBALA ZA KRAJ 11. GLAZ-B-OS-A

Prvu nagradu ravnopravno dijele ansambli četvrte i treće godine
Objavljeno 23. prosinca, 2017.

Vrijeme je za odjavnu špicu, a 11. ćemo izdanje GLAZ-B-OS-a zaključiti rezultatima natjecanja studentskih pjevačkih ansambala - objavljeno je neposredno po završetku natjecanja na vrlo aktivnoj FB stranici GLAZ-B-OS-a, glazbene svečanosti Umjetničke akademije, koje su ove godine trajale čak 18 dana! Od 4. do 21. prosinca veselili su nas najrazličitijim programskim sadržajima, od radionica, izlaganja, predavanja, slušaonica, sve do sjajnih koncertnih izvedbi, a u konačnici i završne večeri u kojoj se u Auli glagoljice Ekonomskog fakulteta u Osijeku održavalo natjecanje.

Ove su godine, osim božićnih pjesama, mogli odabrati i skladbe iz puno šireg glazbenog repertoara. Čuli smo tako od hrvatskih tradicijskih pjesama, sve do skladbi W. A. Mozarta, ali i onih suvremenog norveškog skladatelja Ola Gjeila.

Prvu su nagradu podijelila dva ansambla - četvrte godine (voditeljica Martina Proleta) te treće godine (voditeljica Manuela Molnar). Drugu su nagradu podijelili oni s najvećim natjecateljskim iskustvom - studenti pete godine i voditeljica Dorijana Škoro te ovogodišnji debitanti, studenti prve godine pod vodstvom studentice Anđele Ćaćić, kojoj je stručni žiri dodijelio posebnu nagradu za najbolju voditeljicu studentskog ansambla. Treća je nagrada pripala ansamblu druge godine i voditeljici Mariji Brković.

Stručni je ocjenjivački žiri dodijelio još jednu posebnu nagradu - za praizvedbu skladbe “Oj djetešce moje drago”, u aranžmanu Davora Dedića, a koju je premijerno izveo ansambl treće godine na otvorenju natjecanja.

Kako je i publika imala pravo glasa, za najbolji su odabrali ansambl četvrte godine. Dodjeli se nagrada pridružio i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta J. J. Strossmayera, sada i predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Stjepan Ćurčić, koji je ansamblu četvrte i pete godine uručio zahvalnice za osobit prinos umjetničkoj i kulturnoj prezentaciji Studentskog zbora u sklopu 11. glazbenih svečanosti.

Završna je riječ pripala umjetničkoj voditeljici ovogodišnjeg GLAZ-B-OS-a, Majdi Milinović, kojoj se pripisuju zasluge za sjajnu organizaciju festivala. Čestitala je voditeljima ansambala i studentima, koji su pokazali iznimnu ozbiljnost i profesionalnost i uvježbanost. Zahvalila je i publici, koja prati i podupire festival.

Zadovoljstvo nije krila ni idejna začetnica festivala, izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković, iskazavši osobito veselje zbog “ozbiljnih, uvježbanih, posvećenih te vrlo dostojanstvenih, vedrih i muzikalnih izvedbi.” Istaknuvši kako se u odnosu na prošle godine osjeti veliki napredak, posebnu je čestitku uputila voditeljima koji su ustrajali, vodili i vjerovali u svoje ansamble.

Programski i sadržajima bogato, svečano i sa snažnom vjerom u umjetničku vrijednost i ljepotu onoga što stvaraju, završen je još jedan GLAZ-B-OS, u najljepše doba godine. N.Vekić

Humanitarni karakter natjecanja

Na ulazu u Aulu glagoljice studenti su pripremili kutije za donacije za Udrugu Mogu, Dom sv. Vinka, Pučku kuhinju, Azil i Dječji dom Klasje. Svaki slatkiš, voćka ili sredstvo koje navedene ustanove mogu iskoristiti bili su dobrodošli, a upravo će predajom paketa studenti Odsjeka za glazbenu umjetnost za Božić razveseliti one kojima je najpotrebnije.

Ozbiljne, uvježbane, posvećene te vrlo dostojanstvene, vedre i muzikalne bile su izvedbe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SJAJNA CARMEN U OSJEČKOM HNK-U

Marija Joković: Doći ću u Osijek pjevati kad god me pozovu

2

KONCERT OSJEČKE GLAZBENE SRIJEDE

Izložba "In memoriam prof. Damiru Sekošanu" u Glazbenoj školi

3

"RASPAD SISTEMA" PREMIJERNO U KEREMPUHU

Komična dekonstrukcija kazališnoga čina