Kultura
DODIJELJENE NAGRADE 2. MEĐUNARODNOG STUDENTSKOG BIENNALA

Isidora Todorić u Sloveniju iz Osijeka ponijela glavnu nagradu
Objavljeno 23. prosinca, 2017.

Stučni žiri (Miran Blažek, Mario Čaušić, Zlatko Kozina, Igor Loinjak i Domagoj Sušac) dodijelio je nagrade 2. međunarodnog studentskog biennala: Ivana Škvorčević s Umjetničke akademije u Osijeku dobila je treću nagradu, umjetnički dvojac Fiona Könz i Gregor Vogel sa švicarske Zürcher Hochschule der Künste osvojili su drugu nagradu, a Isidora Todorić, studentica Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana, u Sloveniju je ponijela glavnu nagradu.

Proglašavajući nagrađene Blažek je spomenuo kako je već prilikom žiriranja pristiglih prijava za izložbu žiri napravio jasnu kvalitativnu selekciju te je od 14 izloženih radova svaki bio ozbiljan konkurent za jednu od tri nagrade. Trebalo je, dakle, između njih odrediti one koji su se kvalitetom koncepta i izvedbe, ipak, malo istaknuli u odnosu na ostale.

Igor je Loinjak ponešto rekao o svakom od nagrađenih radova, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da su članovi žirija oko prve nagrade bili jednoglasni. Isidora Todorić u djelu “Bijela” prezentirala je platno obješeno na strop izložbenoga prostora. Umakanjem u bijelu zidnu boju došlo je do ukrućivanja platna, čime je ono dobilo i skulpturalnu dimenziju. Dekonstruirajući smisao klasične slike, Todorić je zašla na područje elementarnoga slikarstva, prezentirajući zrelo djelo koje se svojim koncepcijskim i izvedbenim karakteristikama izdvojilo u odnosu na ostale eksponate.

Könz i Vogel svojim su “Surogatom” prikazali videozapis neuspjeloga performansa, u kojem su akteri trebali zamijeniti svoje životne uloge.

“Kroz sposobnost sudionika da usvoje posebnosti ili vidove života svoga dvojnika i ponekad njihova neuspjeha u tom, Surogat nameće pitanje do koje je mjere takvu transgresiju moguće ostvariti”, pitaju se autori.

Škvorčević se predstavila grafikama kojima prikazuje otiske vibracija nastalih podražajem autoričina srca – “snimke otkucaja, odnosno vibracije koje nastaju reproduciranjem zvuka na zvučnik glavni su izvori modifikacije koji postupno stvaraju kompozicije.” Pri procesu je izrade ovih grafika korištena i kuhinjska sol, koja inače nema primjenu u grafici, a s druge strane povećan unos soli u organizam šteti radu srca, dovodeći ga u stanje bolesti.

Konačno, na izložbi 2. međunarodnog studentskog biennala predstavljena su hvalevrijedna studentska ostvarenja, a studentima se, osobito onima nagrađenima, kao i organizatorima, može tek poželjiti mnogo sreće u budućnosti te nastavak ovog studentskog izožbenog poligona. N.Vekić

Već prilikom žiriranja načinjena je jasna selekcija: od 14 izloženih radova svaki je bio ozbiljan konkurent za nagradu.

Možda ste propustili...

ZAGREBAČKI SOLISTI NA PRESTIŽNOM FESTIVALU

Šest koncerata u Južnoj Koreji

SVEČANO ZATVORENA 5. KREATIVNA RIZNICA

Na rizničarskim programima nekoliko tisuća posjetitelja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZDENKA LACINA, MODNA DIZAJNERICA I KOSTIMOGRAFKINJA

Šivati na mašini naučila sam još i prije nego što sam naučila pisati

2

NATJECANJE ZA MLADE PIJANISTE "DORA PEJAČEVIĆ"

Osijek je 11. put domaćin elitnoga EPTA natjecanja

3

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE "BRANIMIR DAVID KUSIK" U MLU-U

D. Zec: Od Rauschenberga do Brehma