Crna kronika
OČEVID TRAGEDIJE U ZAPADNOM PREDGRAĐU

Dječačić Teo otrovao se monoksidom, Grad Osijek zbrinjava obitelj
Objavljeno 22. prosinca, 2017.

OSIJEK

Dvogodišnji Teo preminuo je zbog otrovanja ugljičnim monoksidom. Utvrdili su to liječnici u Kliničkom bolničkom centru Osijek nakon obdukcije. Uzrok požara kućice u Zapadnom predgrađu 33 još uvijek nije utvrđen. Zna se samo da to nije tehnički kvar, pa se istraga nastavlja.

U nezapamćenoj tragediji, koja se dogodila u utorak oko 18 sati u kući Ivone B. (22), majke četvero djece, mlada žena uspjela je spasiti trogodišnjeg sina Tomislava, no do Tea nije uspjela doći. Istrčavši iz trošne kuće u kojoj je živjela s tri sina, u dobi od 6, 3 i 2 godine, te petogodišnjom kćeri, majka je vikala na sav glas tražeći pomoć, no vatra je progutala kuću u nekoliko minuta, a zajedno s njom i nesretnog 2-godišnjaka. Šestogodišnji Leon i petogodišnja Lucija u trenutku izbijanja požara igrali su se kod djeda i bake u obližnjoj kući.

Očevid na mjestu tragedije, po nalogu Ravnateljstva policije, obavili su djelatnici iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” iz Zagreba. Nakon višesatnog očevida isključen je tehnički uzrok izbijanja požara, no iz policije dodaju da se nastavlja utvrđivati kako je požar nastao.

Mlada majka je nezaposlena, a kuću u kojoj je živjela s četvero djece prošle joj je godine svojim rukama, uz pomoć prijatelja, obnovio njezin otac Ivan Virovac nakon što je u nevremenu na kuću palo stablo kestena. Tada samo pukom srećom nitko u kući nije ozlijeđen, djeca su kroz prozor izvučena na sigurno. Kako je Ivonin otac rekao nakon tragedije, u kući su se grijali na peć na drva u dnevnoj sobi, gdje je majka s djecom i spavala.

U pomoć Ivoni i djeci, koji su ostali bez krova nad glavom, uključio se Grad Osijek. Proneđen je smještaj za Ivonu i troje njezine djece. Riječ je o dvosobnom stanu na Vijencu Ivana Meštrovića, gdje bi obitelj mogla biti smještena već krajem ove odnosno početkom sljedeće godine.

- Stan je u vlasništvu Grada i u ovako hitnim situacijama imamo mogućnost davanja stanova u najam. Trenutno se stan adaptira, konkretno, uređuje se stolarija - potvrdio je Krešimir Jakić, voditelj Odsjeka za stambeno gospodarstvo Grada Osijeka. Kako je, prema riječima Romana Kristića, voditelja Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, od Centra za socijalnu skrb Osijek preporuka da majka neko vrijeme boravi s roditeljima, odnosno rodbinom, vrijeme do preseljenja utrošit će se na uređenje stana.

Grad će, osim toga, pomoći i s 5000 kuna jednokratne pomoći te snositi troškove pogreba u iznosu od 5700 kuna. Kristić kaže da je osječki Centar za socijalnu skrb omogućio i psihološku pomoć obitelji.

Marija MIHELIĆ/Sandra LACIĆ
POTREBNA I POMOĆ GRAĐANA

Pogođen tragedijom, gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je da je stan hitno pronađen.

- Pozivam građane da se uključe u pomoć oko uređenja prostora, jer ta obitelj nakon požara nema ništa. Mi ćemo također pomoći koliko god možemo, no bilo bi dobro da se i građani koji mogu priključe i pomognu ovoj nesretnoj obitelji - dodao je gradonačelnik

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana