Osijek
REGIONALNI CENTAR ZA AUTIZAM

Otvorenje u rujnu 2018., godinu dana prije roka
Objavljeno 22. prosinca, 2017.

- Osijek će biti prvi grad u kojem će biti realiziran pilot-projekt regionalnog centra za autizam - rekla je jučer Lidija Penko, predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske (SUZAH). Osim u Osijeku regionalni centri gradit će se i u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Gradnja zgrade Centra, u Ćevapovićevoj ulici, počela je 2016., a otvorenje se očekuje u rujnu 2018., godinu dana prije planiranog roka. Investicija je vrijedna 14,5 milijuna kuna, a sredstva su osigurali država, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Ravnateljica osječkog centra bit će Sanda Zlatarić, prof. def., koja sada obnaša dužnost ravnateljice Centra za odgoj i rehabilitaciju.

Kako je istaknuto, najveći problem na razini Hrvatske je rana dijagnostika autizma, te je u tijeku edukacija pedijatara. Olakšavajuća je okolnost Slavoniji što ima Dijagnostički centar za autizam pri KBC-u Osijek.

Osječki regionalni centar imat će skrb i za odrasle oboljele od autizma, jer je jedan od većih problema što s oboljelima nakon što iziđu iz sustava obrazovanja. U planu je i osnivanje stambenih zajednica za osobe oboljele od autizma. J.N.

Investicija je vrijedna 14,5 milijuna kuna, a sredstva su osigurali država, Županija i Grad

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike