Novosti
SVE PO ZAKONU

Djedovi i bake na sudu, plaćat će alimentaciju
Objavljeno 22. prosinca, 2017.

Vezani članci

NEBRIGA O STARIMA OBLIK JE NASILJA

Zanemarivanje roditelja kažnjavat će se i zatvorom

Prema Obiteljskom zakonu ako roditelj ne uzdržava maloljetno dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed. Pri tome uopće nije važan razlog zašto roditelj ne uzdržava dijete.

Da bi se uzdržavanje ostvarilo, dijete, odnosno roditelj s kojim dijete za koje se ne plaća alimentacija živi, trebaju podnijeti tužbu na sudu. Takvi slučajevi, iako zabilježeni u hrvatskom sudstvu izuzetno su rijetki, iako broj djece kojima je uskraćena alimentacija nije zanemariv. Zakon naplatu uzdržavanja od bake i djeda, roditelja osobe koja ne plaća zakonom propisani iznos alimentacije, takvu mogućnost predviđa, no uvjeti plaćanja alimentacije nisu istovjetni onima u slučaju kad je roditelj zakonski primoran financijski potpomagati dijete. Kako je velik broj hrvatskih umirovljenika na rubu egzistencije, Sindikat umirovljenika Hrvatske upozorio je kako je zakon nepravedan i protivan pravu baka i djedova na dostojanstven život.

Presuda djedu

- Prisjetimo se jednog od tih slučajeva. Djed djevojčice na sudu se usprotivio tužbi unuke govoreći da ni sam nema dovoljno novca za život, jer kao jamac, umjesto sina, mora plaćati kredit od oko tisuću kuna, a usto i sam otplaćuje manji kredit. Kako djed prima mirovinu od 3800 kuna te još 67 eura njemačke mirovine, zdrav je, živi u svojoj kući, sud je - imajući na umu njegove obveze za dva kredita koje ima - presudio da je dužan za unuku plaćati 650 kuna mjesečno, navodeći da će se preostali dio iznosa potreban djevojčici namiriti iz dječjeg doplatka. Iz presude djedu, koju je na zagrebačkom sudu obrazložila sutkinja, saznajemo kako je uzdržavanje maloljetnog djeteta zakonski i životno prioritetno u odnosu na vraćanje bilo kakvih kredita, posebice kredita za kupnju automobila. Ovakve tužbe, u kojima unuci tuže bake i djedove radi plaćanja alimentacije, koje su se prije događale izuzetno rijetko, posljednjih godina zbog krize i nezaposlenosti rastu, iako ih je očekivano malo u odnosu na broj tužbi djece protiv roditelja zbog neplaćanja alimentacije. Kad im roditelj s kojim ne žive ne plaća uredno dosuđenu alimentaciju, tada djeca mogu tužiti baku i djeda, a na sudu ih zastupa roditelj s kojim žive. Najčešće su to majke, jer kod nas još uvijek u 85 posto slučajeva djeca nakon razvoda žive s majkama, podsjećaju u SUH-u.

No, je li naplata alimentacije od baka i djedova pravedna i u kojim je slučajevima opravdana?

Nema automatizma

- Važno je naglasiti kako u takvim slučajevima, kao ni u “standardnim” tužbama djece protiv roditelja za alimentaciju nema - automatizma. U sporovima u kojima su tuženi baka i djed, sud mora utvrditi plaća li roditelj dosuđeni iznos uzdržavanja za dijete te, ako ne plaća, sud utvrđuje potrebe djeteta i mogućnosti bake i djeda, njihove prihode i rashode, imovinsko stanje i osobne potrebe - kaže odvjetnik Nikola Pranjić.

Treba napomenuti da iznos uzdržavanja za dijete koji je dosuđen roditelju nikako ne znači da se automatski prenosi na baku ili djeda, jer sud mora voditi računa i o potrebama baka i djedova te njihovim mogućnostima da umjesto vlastite djece plaćaju alimentaciju za unuke pa te alimentacije znaju biti manje no što bi bile da ih plaća roditelj.

- Takve tužbe zakonom su propisane i nisu ništa novo. Obiteljski zakon propisuje i obvezu da djeca uzdržavaju svoje roditelje, tako da tu postoji određeni reciprocitet, znači, onaj koji želi ostvarivati određena prava zapravo bi trebao imati određenu obvezu uzdržavanja tih osoba, bilo da se radi o roditeljskim odnosima, ili se radi o odnosima bake i djedova. Nažalost, kod su nas su bake i djedovi najčešće u takvoj poziciji da su njihove mirovine toliko male da, kad bi se prema njima i okrenuli, onaj iznos koji prema Ovršnom zakonu imate pravo naplaćivati za uzdržavanje djeteta opet ispadne jako mali. Potrebne su konkretne sudske odluke i sudska rješenja, odnosno, sud mora utvrditi u konkretnoj situaciji postoje li za to zakonom propisani uvjeti - odgovara odvjetnik Pranjić na pitanje Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Eduard SOUDIL
Što kada je mirovina mizerna?

Sindikat umirovljenika Hrvatske ističe primjer iz Donjeg Miholjca. “Tamo smo upoznali baku kojoj se od 2100 kuna mirovine ovršuje alimentacija za unuka. Ona smatra da je to nepravedno, iako je jasno da prikriveno štiti sina neplatišu koji navodno živi na nepoznatoj adresi u Njemačkoj. 'Ako imaju dobre prihode i imovinu, u redu je da plaćaju za svoje unuke, ali kako da plaćaju ako i sami jedva spajaju kraj s krajem. Susretala sam se više puta s takvim slučajevima i mislim da je to prilično nepravedno. Zakon to omogućava, međutim tu su malo drukčiji uvjeti nego kad se radi o roditeljima, uvjeti su blaži. Naravno, alimentacija se neće moći odrediti ako je bakina mirovina primjerice 1200 kuna, a znamo da je takvih malih mirovina kod nas, nažalost, mnogo. No, ako ta baka ili djed imaju neku imovinu, ako unatoč maloj mirovini možda imaju tri stana koja mogu iznajmljivati, ili ušteđevinu i dodatne prihode, u tom se slučaju alimentacija određuje njima umjesto njihovom djetetu”, savjetuje umirovljenike odvjetnica Dafinka Večerina, u tekstu objavljenom u glasilu SUH-a.

PRIMJER S OSJEČKOG SUDA

I na osječki sud stizale su tužbe djece zastupane po jednom od roditelja protiv baka i djedova radi naplate alimentacije koju ne plaća drugi roditelj. Tako je jednom ocu 2011. godine sud odredio alimentaciju iznosu od 1500 kuna mjesečno za dvoje malodobne djece. Potom je on tražio smanjenje alimentacije zbog malih primanja i ona je smanjena na 1100 kuna mjesečno za dvoje djece. Iako je bio zaposlen on alimentaciju uglavnom nije plaćao te je umjesto njega to činio Centar za socijalnu skrb dok nije uslijedila ovrha većeg dijela njegovih primanja. Nakon što je ostao bez posla 2014. do danas nije platio niti jednu ratu alimentacije, a prema saznanjima tužitelja on je u Njemačkoj na nepoznatoj adresi. Kako sada sin ide u prvi razred srednje škole, a kćer u 4. osnovne majka procjenjuje da za njihovo uzdržavanje mjesečno troši između 3500 i 4000 kuna te je podignuta tužba protiv bake i djeda od kojih svako ima između 4000 i 5000 kuna primanja mjesečno, te nemaju nikakve druge obveze uzdržavanja. U podignutoj tužbi se navodi da maloljetni tužitelji predlažu da sud obveže tuženike na plaćanje uzdržavanja u iznosu Od 1250 kuna mjesečno za unuka i 1150 kuna za unuku, jer se radi o minimalnim novčanim iznosima potrebnim za najnužnije uzdržavanje, a utvrđeni su po Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.