Svijet
NOVI MODEL IZBORA ZASTUPNIKA

U BiH otvorena rasprava o promjenama izbornog zakona
Objavljeno 21. prosinca, 2017.

Zastupnički dom Parlamenta BiH u četvrtak je otvorio dugo očekivanu raspravu o izmjenama izbornog zakona koji je predložila skupina stranaka okupljena oko HDZ-a BiH, i to po žurnom postupku, iako su predlagatelji bili spremni i na redoviti postupak koji bi za razliku od žurnoga omogućio predlaganje preinaka. Dom naroda Parlamenta BiH je zakon koji su predložile stranke okupljene oko HDZ-a BiH po žurnom postupku usvojio u srpnju. On predviđa novi model izbora zastupnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH čiji bi se nacionalni klubovi popunjavali uglavnom iz županija u kojima jedan narod predstavlja većinsko stanovništvo, kao i uspostavu ad hoc izbornih jednica s hrvatskom odnosno bošnjačkom većinom iz kojih bi se ubuduće birali članovi Predsjedništva BiH.

Prijedlog većine hrvatskih stranaka rezultat je presude Ustavnog suda BiH koji je odlučujući po prizivu Bože Ljubića utvrdio kako su neke odredbe postojećeg izbornog zakona neustavne i stavio ih izvan snage. U ime kluba Hrvata u Domu naroda koji je predalagatelj zakona Bariša Čolak kazao je pred Zastupničkim domom kako se nada brzom usvajanju predloženih izmjena jer bi svi trebali poštovati odluke Ustavnog suda kao obvezujuće, a on je pak u srpnju ocijenio kako je prijedlog u cjelosti sukladan ustavu.

Istaknuo je kako prijedlog nudi i rješenje za izborni model u Mostaru gdje lokalnih izbora nije bilo još od 2008. godine. Iako prijedlogom načina izbora 35 gradskih vijećnika svi problemi ni tamo ne bi bili riješeni, Čolak je kazao kako je ponuđen model koji nudi stvarnu zaštitu vitalnih interesa pripadnika svih naroda koji tamo žive.

"Prema matematici sada je moguće da Bošnjaci izaberu oba člana Predsjedništva BiH", kazao je Čolak.H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana