Svijet
ENFANT TERRIBLE EUROPSKE UNIJE

Višegradska skupina može spasiti Poljsku od sankcija
Objavljeno 22. prosinca, 2017.

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans najavio je u četvrtak kako je izvršna vlast EU aktivirala članak 7. Lisabonskog sporazuma protiv Poljske zbog "opasnosti od ozbiljnog kršenja vladavine prava".

Ovim postupkom, ako ga podrže i druge zemlje članice EU-a koje uglavnom jednoglasno glasuju, počinje dug proces koji bi mogao dovesti do obustave glasačkih prava jedne zemlje EU-a u Vijeću ministara.

Timmermans je rekao da je odluka donesena s "teškim srcem", i nada se "da možemo ući u plodniji dijalog".

Komisija je također Poljskoj dodijelila svoj četvrti popis preporuka o mjerama koje bi država mogla usvojiti kako bi zaustavila kazneni postupak.

Izvršni predstavnik EU-a obrazložio je odluku izjavivši kako "postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj".

Utjecaj na pravosuđe

"U razdoblju od dvije godine poljske su vlasti usvojile više od 13 zakona koji utječu na cjelokupnu strukturu pravosudnog sustava u Poljskoj, utjećući na Ustavni sud, Vrhovni sud, redovne sudove, Nacionalno vijeće za pravosuđe, tužiteljstvo i Nacionalnu školu pravosuđa. Zajednički obrazac je da su izvršne i zakonodavne grane sustavno omogućene da se politički miješaju u sastav, ovlasti, administraciju i funkcioniranje pravosudne grane", rekla je Komisija.

Članak 7, koji se često naziva "nuklearna opcija" u Bruxellesu, osigurava mehanizam za zaštitu temeljnih vrijednosti EU-a kada se smatraju prijetnjama. To uključuje "poštivanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava".

Ako postupak bude zaključen, glavni učinak članka 7. bit će obustaviti pravo glasa ciljane zemlje u Vijeću EU-a.

No, do sada se članak 7. nikada nije koristio, dijelom zato što je proces daleko od izravnog i potrebno je vrijeme da se aplicira.

Poljska će sada imati tri mjeseca da usvoji preporuke Komisije, uključujući izmjenu ili povlačenje većine kontroverznih reformi pravosuđa, te "se suzdržati od akcija i javnih izjava koje bi dodatno potkopale legitimitet pravosuđa".

Međutim, reagirajući na priopćenje Komisije, poljski premijer Mateusz Morawiecki je izjavio: "Poljska je privržena vladavini prava jednako kao i EU. Reforma pravosuđa nužna je u Poljskoj. Trebamo otvorenost i integritet u dijalogu između Varšave i Komisije. Vjerujem da se subjektivnost Poljske može pomiriti s idejom ujedinjene Europe", kazao je Morawiecki, signalizirajući da će novi premijer vjerojatno nastaviti s reformama.

Poljska ima saveznike

Poljski ministar vanjskih poslova objavio je izjavu u kojoj, između ostaloga, stoji: "Želimo nastaviti reformirati naš pravosudni sustav, dugujemo to našim biračima, a to su socijalna očekivanja. Otvoreni smo za društvenu i političku raspravu o ovoj važnoj reformi i očekujemo od naših europskih partnera sveobuhvatnu, objektivnu procjenu i bolje razumijevanje".

Govoreći za EURACTIV.com u ime stalnog predstavljanja Poljske EU, Martyna Bildziukiewicz rekla je da je "prerano za znati" što će se dogoditi u Vijeću, koje se može sazvati 20. ožujka, točno tri mjeseca od sada.

Rano je reći koje će zemlje poduprijeti Poljsku u Vijeću, iako je Mađarska već rekla kako će staviti veto na postupak. Drugi saveznici, uključujući Češku Republiku i Slovačku, a koji su dio Višegradske skupine, još se nisu izjasile, što čini sankcije malo vjerojatnima.

Vuk TEŠIJA
KAKO FUNKCIONIRA ČLANAK 7.

l Članak 7 može pokrenuti trećina država članica, Europski parlament ili Komisija, svaki po svojem vlastitom poslovniku.

l Europski parlament tada mora dati svoju suglasnost, što zahtijeva dvotrećinsku većinu glasova i apsolutnu većinu zastupnika Europskog parlamenta.

l Vijeće EU-a, koje zastupa 28 država članica, tada mora odobriti pokretanje postupka s četvrtinom većine glasova s ciljem prepoznavanja rizika od kršenja EU vrijednosti.

l Sljedeća faza je članak 7. (2), kojim Vijeće može utvrditi stvarni kršenje EU vrijednosti na prijedlog treće države članice ili Komisije.

l Vijeće tada treba glasovati jednoglasno na članak 7 (3), koji pokreće sankcije, kao što je obustava glasačkih prava u Vijeću.

l Parlament zatvara postupak davanjem suglasnosti (dvotrećinska većina, apsolutna većina zastupnika Europskog parlamenta).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SIRIJI NAPETOSTI IZMEĐU DVIJE ČLANICE NATO-A

Erdogan: Turska će ući u sirijski grad Manbidž ako SAD ne ukloni kurdske borce

2

NATO ĆE RAZMOTRITI RAZINU ANGAŽMANA NA KOSOVU

Skupština Kosova usvojila zakone vezane uz formiranje Vojske Kosova

3

OSUMNJIČENI GLAVNI POMOĆNICI PRINCA MOHAMMEDA BIN SALMANA

Saudija ne želi izručiti ubojice