Ekonomija
UTVRĐENE NEPRAVILNOSTI

Tolušić: Lopovluk u sustavu poticaja nećemo dopustiti
Objavljeno 21. prosinca, 2017.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je jučer kako se “lopovluk u sustavu poticaja neće dopustiti”. Na pitanje novinara da komentira nepravilnosti koje je državna revizija utvrdila u vezi s poticajima za pašnjake, zbog čega je i Europska komisija (EK) zatražila izmjenu pravilnika, Tolušić je rekao kako se pravilnik s mjerama donosi svake godine, odnosno za svaku godinu posebno.

“Ono što ja kao ministar poljoprivrede neću dopustiti jest da netko ima pašnjake, a nema stoku, da tvrtka koja ima 10 milijuna kuna prihoda devet ima od poticaja. Lopovluk u sustavu poticaja ova vlada i ovo ministarstvo, dok sam ja na čelu, neće dopustiti”, rekao je Tolušić uoči sjednice Vlade i podsjetio i da se pravilnik s mjerama donosi svake godine, odnosno za svaku godinu posebno. Odgovarajući na novinarske upite kako komentira nepravilnosti koje je državna revizija utvrdila u vezi s poticajima za pašnjake, a izmjene pravilnika je, prema pisanju nekih medija, zatražila i Europska komisija (EK), Tolušić je kazao kako Komisija to ne ruši, kako smatra da smo radili dobro i da moramo zajednički naći druge modele da to poboljšamo. To što netko piše drukčije druga je stvar, kazao je. Dodao je kako nalaz državne revizije upozorava da postoje velike manipulacije u sustavu isplate poticaja vezanih uz pašnjake, a to je ono što je i resorno ministarstvo uočilo. “To je ono što moramo riješiti. Zašto nije bilo riješeno 2015. i 2016., morate pitati nekog drugoga”, rekao je Tolušić. Prema pisanju nekih medija, Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je uputu Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije u kojoj se tvrdi da se visina poticaja ne može uvjetovati brojem krava na pašnjacima, kako to predviđa hrvatski pravilnik. Pritom se prenosi da Ministarstvo ne smije uvjetovati broj grla, nego treba poljoprivredniku dopustiti odabir alternativnih aktivnosti, koje nisu uvijek povezane s proizvodnjom, te da ministar Tolušić nije obrazložio zašto uvjetuje da poljoprivrednici moraju imati tri grla stoke na deset hektara. Od Hrvatske se očekuje da zaštiti financijske interese EU i spriječi rizik od špekulanta, ali samo u skladu sa zakonima EU, prenose neki mediji.Hina

PROBLEM S POTICAJIMA ZA PAŠNJAKE TREBALO JE RIJEŠITI JOŠ 2015. GODINE

“Nalaz državne revizije upozorava da postoje velike manipulacije u sustavu isplate poticaja vezanih uz pašnjake, a to je ono što je i resorno ministarstvo uočilo. To je ono što moramo riješiti. Zašto nije bilo riješeno 2015. i 2016., treba pitati nekog drugog”, rekao je Tolušić.

Možda ste propustili...

KREŠIMIR KUTEROVAC, PREDSJEDNIK INCIJATIVNOG ODBORA UDRUGE VELIKIH HRVATSKIH PROIZVOĐAČA SVINJA

Talijanskim su svinjogojcima skrivene potpore povećale prihod na farmama za čak 17 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZBORNA SKUPŠTINA

Dalibor Kezele na čelu Udruge prehrambene industrije

2

POSTOJE LI I ZNAMO LI IH KORISTITI

Skrivene potpore - mit ili stvarnost hrvatske poljoprivrede?!

3

KREŠIMIR KUTEROVAC, PREDSJEDNIK INCIJATIVNOG ODBORA UDRUGE VELIKIH HRVATSKIH PROIZVOĐAČA SVINJA

Talijanskim su svinjogojcima skrivene potpore povećale prihod na farmama za čak 17 posto