Kultura
“TVRĐA U OSIJEKU” IZ RAZLIČITIH ASPEKATA

Zavirite u živote Tvrđijanaca
Objavljeno 22. prosinca, 2017.

Vezani članci

IZLOŽBA “TVRĐA U OSIJEKU” OD 21. PROSINCA

Muzej Slavonije 140 godina čvrsto je vezan za Tvrđu

Malo drukčiji od onog što je većina možda očekivala koncept je dr. sc. Mladena Radića, muzejskog savjetnika s 35-godišnjim radnim iskustvom u Muzeju Slavonije, za izložbu “Tvrđa u Osijeku/Festung in Essegg/Foretress in Osijek”, otvorenu jučer u zgradi Magistrata. Pokušao je autor postava kombinirati ono što je javnost već vidjela, poznate činjenice i predmete sa svakodenvnim životom i onim što je u depoima i nije poznato. Uvjeren je da će publici biti zanimljivo zaviriti u život stanovnika Tvrđe nekoć i danas.

Gotovo 400 predmeta (muzejskim rječnikom: 300 kataloških jedinica) izabrao je Mladen Radić za tu prigodu, rasporedivši ih na nešto manje četvornih metara i 15 cjelina. S obzirom na to da je otvorena u povodu 140. rođendana Muzeja, bit će javnosti dostupna sve do 2019. Partner na izložbi je Turska agencija za suradnju i koor dinaciju (TIKA), a izložbu je otvorio veleposlanik Republike Turske u RH, Nj.E. Mustafa Babur Hizlan.

- Priču o Tvrđi otvara lirski pogled, preko ginka - simboličnog drveta, koji je ostatak nekadašnjeg trga i jedino je na trgu preostalo staro drvo i ima svoju posebnost i ljepotu. Slijedi pogled iz zraka, preko maketa i temeljnih dokumenata, kao što je ploča graditelja Tvrđe, generala Stephana von Beckersa. Pokušali smo načiniti i presjek arheoloških istraživanja po lokalitetima, iz kojeg se može vidjeti presjek naseljavanja na ovom području. Tvrđa je, kao i Gornji i Donji grad, na povišenom terenu i uvijek je bila dobro područje za naseljavanje. Iz arheoloških se predmeta može vidjeti da je od prapovijesti do danas Tvrđa mali naseljeni otok na desnoj obali Drave. Najnovijim istraživanjima cilj je da se ponovno utvrde bitne točke u nekadašnjem baroknom tkivu tvrđave, koja je početkom 20. st. gotovo potpuno razrušena - ističe Radić.

Poznato je da je dugogodišnja želja Osječana da se Tvrđa upiše na UNESCO-ov Popis zaštićene svjetske baštine.

- Htjeli smo biti i Europska prijestolnica kulture, no na tom ćemo malo trebati poraditi, pa će i ova izložba valjda dati neke smjerove i pokazati što sve u MSO postoji, jer ga se u mnogim važnim projektima zaobilazi kao nešto nebitno, posebice u pripremi za EPK, kao da nije ni postojao - oštar je Mladen Radić.

Važan dio izložbe je i dokument o gradnji i rušenju, potom 78. pukovnija, koja je važna, ali nije dovoljno poznata. Manji segment izložbe je i sakralni život Tvrđe, sa sjajnim izborom fundusa franjevačkog samostana, tu je i umjetnički život, uprava, kultura, obrazovanje...

Itekako važan je i 140. rođendan MSO-a, kojemu je posvećen središnji prostor na izložbi jer je i stvarni povod izložbi i jer je Muzej od osnutka čvrsto vezan uz Tvrđu i njezine stanovnike, pa taj segment nosi naziv “140 godina poslije”.

- Veći je segment posvećen svakodnevici - trg kao središte, život na trgu i ulazak u domove Tvrđijanaca 19. i 20. st. (kroz darove Muzeju i otkup). Priča završava izložbom Marina i Domagoja Topića koja pokazuje današnji život stanovnika Tvrđe, tko su, kako i gdje žive, te filmom Osječanina Zvonimira Jurića “Tvrđa 1999.”, u kojem on u fantazmagoričnom povijesnom slijedu pokazuje Tvrđu i njezine stanovnike i fantastičnu povijest, pa se to lijepo uklapa u završetak - objašnjava Mladen Radić.

Narcisa VEKIĆ

140. rođendan

MUZEJA SLAVONIJE POVOD JE IZLOŽBI

SVE IDE SPORIM TEMPOM

S obzirom na to da MSO ima oko 350 000 predmeta u svom fundusu, u izložbama se vrlo često pojave predmeti vezani uz Tvrđu jer je ona bila središte života Osijeka možda i sve do 1945., ocjenjuje Mladen Radić, iako se kulturni i upravni život sredinom 19. st. sele u zapadni dio grada, pa Tvrđa zapada u letargiju, a i vojska polako odlazi. Tek 70-ih i 80-ih 20. st., s dolaskom Sveučilišta, počinje oživljavanje, a nakon Domovinskoga rata dolaze i druge institucije, radi se na obnovi Tvrđe, vratila se i uprava grada, noćni život mladih koncentriran je ondje. “Ponovno se osniva i Arheološki muzej, koji smo nedavno ukinuli, uređuje se i trg kod franjevačke crkve. Ide sve sporim tempom, ali se nadam da će na kraju sve zablistati”, uz smiješak kaže Mladen Radić.

Možda ste propustili...

HRVATSKI PEN CENTAR RASPISAO JE NATJEČAJ

Traži se šesti dobitnik Nagrade Višnja Machiedo

IZLOŽBA STIPANA KUJUNDŽIĆ I ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Spaja kiparska i glazbena umijeća

MATICA HRVATSKA OSIJEK PROMOVIRALA DVIJE "KNJIŽEVNE REVIJE"

Poezija Elija Panelle i odjeci šezdesetih godina u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZLOŽBA “TVRĐA U OSIJEKU” OD 21. PROSINCA

Muzej Slavonije 140 godina čvrsto je vezan za Tvrđu

2

3