TvObzor
ESTRADNJACI OTKRIVAJU KAKO ĆE PROVESTI BOŽIĆNE BLAGDANE

U krugu obitelji uz bor i božićne pjesme
Objavljeno 22. prosinca, 2017.

Svaka obitelj ima svoje blagdanske običaje, ali većini nas zajedničko je to što nam je Božić omiljeni blagdan koji volimo provesti u miru sa svojim najbližima, zajedno kititi bor, pjevati božićne pjesme i gledati božićne filmove, ići na misu i, dakako, okupiti se za blagdanskim stolom uz sarmu i kolače.

Šest poznatih osoba s hrvatske glazbene scene podijelilo je svoje priče o božićnim blagdanima u njihovoj obitelji. Evo po čemu su slični, a po čemu različiti...

Adrian ANDREJEK

IVAN ZAK

Božić provodim radno družeći se s fanovima

Kad sam bio klinac, poput svakog djeteta radovao sam se darovima koji su nas uvijek čekali ispod okićene božićne jele, veselio sam se večerama na kojima se okupljala cijela obitelj. Božiće svog djetinjstva pamtim i po dugim pričama svojih djedova i baka o slavljima kakva su bila u vrijeme kad su oni bili djeca. Kako starimo i sazrijevamo, Božić poprima i neke druge, nove dimenzije. Iako bismo jedni drugima trebali biti posvećeni tijekom cijele godine, današnji užurbani način života u tome nas često sprječava. Tih dana, kad se u zraku osjeti neka posebna blagost, razmišljam o važnosti obitelji, prijateljstva, odnosa prema ljudima. Božić nas nekako podsjeti da su upravo to najveće životne vrijednosti. Već godinama Božić provodim radno družeći se s fanovima na svojim nastupima. Kako je taj dan posebna, svečana atmosfera, ljudi su dobro raspoloženi, nekako razdragani i puni dobrih vibracija. Ti su koncerti uvijek prekrasan doživljaj. Teško mi je izdvojiti samo jedan Božić jer iz svakog čuvam neke lijepe uspomene. Kao klincu posebno mi je uzbuđenje bilo otići s roditeljima na polnoćku, sama činjenica da ti je te večeri dopušteno dugo ostati budan bila je razlog za ushićenje. Božićni dar koji ću zauvijek pamtiti definitivno je gitara koju sam dobio na poklon od roditelja i sestre. Imao sam tada samo 10 godina. Količina sreće i uzbuđenja koju sam osjetio gotovo da je nemjerljiva. Možda je baš tog Božića određen moj današnji put glazbenika.

IVANA RADOVNIKOVIĆ

Božić je za mene simbol novog početka

Božić sam uvijek slavila u krugu obitelji u Zadru. Uglavnom je to i dalje tako, ali događa se da zbog posla moram ostati u Zagrebu, pa svoje obiđem prije ili nakon Božića. Božićni običaji mi nisu neki ekstravagantni. Za mene je Božić uvijek simbol nekog novog početka. Mislim da je to vrijeme u kojem nešto više razmišljamo o drugima u svojoj blizini i zbog toga pokušavamo biti manje sebični, bilo bi super kad bi takav bio i ostatak godine. Zato je Božić tu da nas podsjeti na neke vrijednosti koje ponekad izostanu u ostatku godine. Oduvijek volim blagdane. Budući da su moji roditelji profesori, to je bilo vrijeme koje smo mogli provoditi zajedno zbog školskih praznika. U dekoriranje kuće ulagali smo mnogo vremena jer smo sve ukrase izrađivali ručno, to nas je jako zabavljalo i to mi je jedna od najljepših uspomena koje imam.

BOJAN JAMBROŠIĆ

Veseli me obiteljsko zajedništvo za blagdane

Trudim se da Božić, kao jedan od najvećih blagdana, provodim u krugu obitelji. Tijekom godine zbog obveza ne provodim u krugu obitelji onoliko vremena koliko bih htio, a božićni blagdani su vrijeme kad sve to nastojim nadoknaditi. Kad je riječ o običajima, cijela obitelj se okupi na Badnjak te zajedno kitimo bor. Veseli me obiteljsko zajedništvo, tradicionalna večera koju svakog Badnjaka priprema moj otac, razmjena poklona te odlazak na polnoćku. Uvijek me posebno razveseli otac koji se za Božić preruši u Djeda Božićnjaka te svira harmoniku. Moja me obitelj jako dobro poznaje u pigledu poklona, pa me svakog Božića oduševe i nasmiju nekim simboličnim, originalnim poklonom, koji ne treba biti neke velike materijalne vrijednosti - važno mi je da dolazi od srca. Ljubitelj sam širokog opusa božićnih pjesama – svaka od njih ima nešto posebno, iz svake se može izvući neka pozitivna emocija. Tako u božićno vrijeme volim poslušati i hitove poput “Last Christmas”, “Santa Claus is Coming to Town”, ali i tradicionalne poput “Tiha noć” i “Svim na zemlji”. Budući da njegujem dijete u sebi, volim se dobro nasmijati uz uvijek reprizirane filmove “Sam u kući” i “Kako je Grinch ukrao Božić”.

PAMELA RAMLJAK

Na Badnjak slavim rođendan, Božić mi je svetinja

Božić svake godine slavim sa svojom obitelji i to je jedini dan u godini na koji nikad neću prihvatiti gažu ili neki angažman. Putujem k svojim roditeljima, cijela obitelj se okupi, uređujemo bor, imamo svečani ručak, idemo zajedno na misu i na božićno jutro otvaramo poklone. Meni je i rođendan na Badnjak, tako da mi je taj dio godine najdraži. Za blagdane volim pogledati razne prigodne filmove poput “Sam u kući” i “Ben Hur”, jedino nisam ljubitelj američkih komercijalnih filmova o Djedu Mrazu. Imam osjećaj kao da oni slave dan kad je on došao s Pola i donio poklone na saonicama. Tu mi se gubi pravi smisao Božića. Odgojena sam u kršćanskom duhu i meni Božić znači mnogo. Vraća mi vjeru i snagu, podsjeća me na istinske i prave vrednote u životu, poput obitelji, zdravlja i bližnjih. Najdraži mi je božićni poklon ručni sat od bake kad sam imala pet-šest godina, kad me uvjerila da je to ostavio mali Isus jer sam bila dobra djevojčica. Uvijek se rado sjetim svih Božića dok je još moja baka bila živa. Provela sam djetinjstvo uz nju, naučila me sve molitve, i nikad neću zaboraviti miris domaćih kolača za blagdane i jaslice koje smo uvijek pravili. Drago mi je samo da je moja mama nastavila tradiciju i sad također pravi prekrasne jaslice ispod bora.

KRISTIJAN RAHIMOVSKI

Sve više shvaćam koliki mir donosi Božić

Božić slavim u krugu obitelji. Trudim se objasniti djeci što je to Božić i što nam znači. Budući da su Filip i David još maleni, ne bih htio da misle da je Božić samo Djed Mraz i njegovi pokloni. Što sam stariji, nekako sve više uživam u tom blagdanu, jer shvaćam koliki mir donosi. Što se tiče hrane, uglavnom su to purica s mlincima, francuska salata... S kolačima nisam baš na ti, pa to prepuštam ženi. Ide se na polnoćku i ostaje do kraja ako nam djeca to dopuste. Ako su klinci i žena bili dobri, odjenem se u Djeda Mraza, a ako nisu, onda u Grincha, ha, ha, ha... Božić mi kao katoliku mnogo znači, to je moj ponovni susret s Isusom. Njegovim rođenjem svaki put mi se vraća vjera u bolje sutra, vjera u ljude i snaga za borbu kroz život. Nekako se baš taj dan zapitam s čim bih ja došao pred Isusa i koji poklon bih mu donio, pa me on podsjeti da je jedino što njemu treba to da slijedimo njegov primjer, da mu poklonimo ljubav kao što ju je i on poklonio nama. Kad sam bio dijete, u mojoj obitelji je za Božić uvijek bilo veselo, slušala se već tisuću puta odslušana kaseta Kiće Slabinca. Baka je bila vrsna kuharica, doista je bilo svega za stolom. Ne bih želio ispasti sentimentalan prema osamdesetima, ali imam osjećaj da je tada ljudima Božić mnogo više značio nego danas.

ANTONIJA ŠOLA

Topla atmosfera uz kolače i vatru u kaminu

Božić je za mene oduvijek obiteljska svečanost - topla kućna atmosfera uz kolače i vatru u kaminu s mojim nadražima, a zatim odlazak na polnoćku. Kad sam bila djevojčica, aktualan je bio Djed Mraz, ali on me nikad nije asocirao na Božić. U obitelji smo uvijek bili religiozni i slavili rođenje Isusa Krista, gledali filmove i zbližavali se kroz blagdanske pjesme. Darovi su lijepe geste i uvijek su bili simbolični. Kao klinci brat i ja smo jedan Božić svaki dobili po jedno kinder jaje i bili oduševljeni. Kako se kaže - sreća je u malim stvarima.

Možda ste propustili...

HTV3 ZAPOČINJE FILMSKE MARATONE SUBOTOM

"Od sumraka do zore" - prvi posvećen Ivi Gregureviću

PERTUBATOR: B-SIDES AND REMIXES, VOL. I/II (BLOOD MUSIC)

Noć velikih valova

HLADNI RAT - JEDAN OD NAJNAGRAĐIVANIJIH FILMOVA GODINE

Poljski kandidat za Oscar i veliki pobjednik Europske filmske nagrade