TvObzor
IRINA ČULINOVIĆ

Božićni su dani stvoreni za zajedništvo i pomaganje jedni drugima
Objavljeno 22. prosinca, 2017.
Sa zrelošcu koju danas imam, život i sebe promatram mirnije i zadovoljnije, a pocetak rada na televiziji, što je moj san iz djetinstva na koji sam vec i zaboravila, pokazuje kako je sve moguce

Irina Čulinović televizijska je i radijska voditeljica te urednica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Više od 20 godina radijske karijere donijelo joj je i nominaciju za svjetskog radijskog Oscara, a prema istraživanjima najdraža je voditeljica slušatelja diljem Hrvatske. Televizija je Irini ipak prva ljubav, a nedavno se ponovno vratila u voditeljsku ulogu.

Što bi gledateljima ispričala o svom životu da gostuje u emisiji “Život priča priče”, kako usklađuje majčinstvo s pretrpanim poslovnim rasporedom, o čemu sanjari, kako se osjeća u četrdesetima - sve to, ali i mnogo više, otkrila nam je Irina u razgovoru za TV Obzor.

Korisne životne lekcije

Odnedavna vodite emisiju “Život priča priče”, a i sami ste hrabri pojedinac i borac – pobijedili ste melanom i prebrodili raspad braka. Kad biste gostovali u takvoj emisiji, što biste nam ispričali? Kako danas gledate na sve to?

- Život svakomu priča priče, pa tako i meni. Osim mogućih životnih problema koje ljudi imaju, svoje ne doživljavam tako teškima. Da, i ja sam, poput svih, imala svoje životne oscilacije, koje, međutim, doživljavam kako korisne lekcije i iznimno sam zahvalna na svakom životnom problemu koji sam imala. Naravno, u tim trenucima ne mogu reći da je bilo lako, no upravo zbog njih danas razmišljam ovako. Životne probleme doživljavam kao izazov i gledam u smjeru rješenja. Jer, sve je rješivo, na ovaj ili na onaj način.

Na ekranima Nove TV gledali smo vas prije gotovo četiri godine kao natjecateljicu kulinarskog showa “Celebrity MasterChef”. Po čemu pamtite to iskustvo?

- Obožavam “MasterChef”! No, prije toga, jasno, obožavam sve vezano uz pripremu hrane, začine... Sada kad gledam na svoje sudjelovanje u toj emisiji, pamtim samo stres. Ne vjerujem da bih se usudila ponovno proći kroz utrku s vremenom, stroge ocjene žirija, paniku. No, ponosna sam što sam uspjela proći kroz to iskustvo koje je pokazalo da moje mlaćenje kuhačom po kuhinji koje nitko ne vidi ipak ima smisla. Gledatelji su prepoznali sjajnu energiju i atmosferu što dokazuje kako je Nova TV napravila odličan posao. Kolege na snimanju su me iznova iznenadili svojom svestranošću, a s mnogima od njih stvorila sam divna prijateljstva.

Još proljetos najavljivao se show “Ženim sina”, a onda je sve utihnulo. Što vam se najviše sviđa kod tog projekta, zašto bi bilo šteta da se ne emitira?

- “Ženim sina” projekt je kojeg najviše volim zbog ekipe s kojom sam ga radila. Uz urednicu Ines Sigečan i kreativnog producenta Vladu Milosavljevića, mnogo sam naučila, a svakodnevna snimanja bila su prepuna pozitive. Kad će serijal biti prikazan zna samo vodstvo Nove TV, koje, sigurna sam, dobro taktizira pravi trenutak. Uz intrigantne zaplete cilj je, u konačnici, da majke zaista pomognu sinovima odabrati onu pravu, ali primarno, riječ je o zabavnom formatu, tako da gledatelji mogu očekivati pregršt smiješnih situacija. Uvjerena sam da će gledatelji jako dobro prihvatiti “Ženim sina”.

Ozbiljan biznis

Nećemo vas pitati jesu li vam draži radio ili televizija, jer naslućujemo odgovor, pa ćemo to formulirati ovako: Koje su prednosti rada na televiziji, a koje na radiju?

- Sve se svodi na obrve, radio od mene nikad ne traži da uz ono što mislim reći, moram misliti i na svoj izgled. Jasno da sam zbog toga opuštenija, no televizija, s druge strane, daje posve drugu dimenziju, jer se možeš izražavati gestom, pogledom. Istina je, zapravo, da je televizija moja želja iz najranijih dana, no spletom okolnosti dogodio se radio. I u jednom i u drugom formatu u fokusu je sadržaj koji moraš prenijeti. Ako nisi autentičan, publika to osjeti.

Koliko ste danas uključeni u portal Ordinacija.hr koji ste pokrenuli prije nekoliko godina?

- Ordinacija.hr je projekt na koji sam iznimno ponosna, jer je izišao iz moje glave, pretvorio se u ozbiljnu tvrtku koju sam prije tri godine prodala austrijskom novinskom magnatu Styriji. Tako sam sebi dokazala da se mogu nositi s poduzetništvom u Hrvatskoj, što nije lak zalogaj. Pokrenula sam tvrtku koja se bavi internetom 2009. godine, kad su me od toga mnogi odgovarali, dijelom zbog toga što je to bilo vrijeme početka krize, a dijelom zbog interneta kojega mnogi u Hrvatskoj nisu vidjeli kao moguć izvor dobrog poslovanja. No, moj super tim i ja beskrajno smo vjerovali u sebe. I dalje pratim što Ordinacija radi, sretna sam, jer je nešto što sam pokrenula danas ozbiljan biznis i nekome osigurava plaću, a čitateljima koristan sadržaj.

Kako u vašem slučaju ide usklađivanje majčinstva s pretrpanim poslovnim rasporedom? I kakav je vaš 12-godišnji sin Karlo, za što najviše pokazuje interes?

- Biti mama je, kao i svima, zahtjevna uloga, no biti mama Karlu posao je za koji trebam i stručno usavršavanje i visinske pripreme i Normabel. Šalim se, naravno. No Karlo je, vjerojatno genetski, iznimno dinamičan, zahtjevan, kreativan i istovremeno na sto strana. Iako ima 12 godina, još uvijek s njim imam pune ruke posla, jer svaki dan dolazi s novom kreativnom idejom. Nedavno je usvojio skakavca kojemu je dao ime Smuđ. Napravio mu je terarij i nosio ga na prstu čak i na nogomet koji trenira. Najveći problem je bio što je skakavac s nama morao i večerati, pa sam doživjela i to da vidim skakavca kako jede salatu.

Moje najbolje godine

Kako se osjećate u četrdesetima, jesu li uistinu nove tridesete?

- Iako nemam problem s godinama, netom prije četrdesetog rođendana, obuzela me neka čudna sjeta. Imala sam dojam da sam mnogo propustila, krivo napravila, da je za neke stvari kasno. No, živjeti četrdesete pokazalo se znatno ugodnijim nego živjeti dvadesete! Sa zrelošću koju danas imam, život i sebe promatram mirnije i zadovoljnije, a početak rada na televiziji, što je moj san iz djetinstva na koji sam već i zaboravila, pokazuje kako je sve moguće. Uživam u četrdesetima, sigurna da su to moje najbolje godine.

Kako se najradije opuštate kad uhvatite vremena samo za sebe?

- Pretpostavljate da uživam kuhajući s obzirom na “MasterChef” (smiješi se). Često kuham za prijatelje i obitelj, posebice uživam kuhati za svoga brata koji je velik gurman i često 'naručuje' što novo želi probati. Danima unaprijed dogovaramo se koje namirnice kupiti, koji novi začin probati. Nisam predana redovitim tjelovježbama, ali zato sam svake godine, od svoje pete, predana skijašica. Redovito čitam, već neko vrijeme najviše o tome kako upoznati svoj psihički svijet i naučiti više o sebi. Dosad sam spoznala i primijenila mnogo toga, najviše kako treba živjeti sada i ovdje te prepustiti da vam život donosi ono što treba.

O čemu najčešće sanjarite, što biste još voljeli ostvariti u životu?

- Moj stari i još uvijek važeći san je da ostarim na moru, u svom restoranu, okružena obitelji i prijateljima. No, prije toga, još je mnogo posla preda mnom, ali kako sam naučila, prepustit ću životu da me iznenadi.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
BLAGDANI U KRUGU OBITELJI

Kako izgledaju božićni blagdani u vašoj obitelji?

- Upravo smo dogovorili rasporede ručkova i večera, jer, pretpostavljate, sve se vrti oko delicija, tko što kuha... Redovito smo na Badnjak u gradu, zagrebački Advent je čudo, nakon toga se okupljamo i kreće smijeh za stolom. Obožavam božićne dane, kuća je već okićena, lampice upaljene. Divni dani za zajedništvo, ali i podsjetnik kako uvijek i na različite načine možemo pomagati jedni drugima.

Možda ste propustili...

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike