Kultura
PRVI KONCERT ORKESTRA I KOMORNIH SASTAVA STUDIJA TAMBURE

Tamburaški orkestar izvrstan i u zahtjevnim orkestralnim djelima
Objavljeno 22. prosinca, 2017.

Vezani članci

POVIJESNI DOGAĐAJ U HRVATSKOJ I U SVIJETU

Prvi put tamburaški orkestar ima predznak sveučilišnog obrazovanja

U sklopu šestog ciklusa Osječke glazbene srijede u punoj je dvorani Doma Željezničar Božićni koncert održao Tamburaški orkestar Odsjeka za novu glazbu Umjetničke akademije u Osijeku. Rad je započeo početkom ove akademske godine, a čine ga uglavnom studenti preddiplomskog studija tambure i diplomskog studija tamburaškog umijeća. Orkestru se privremeno pridružuju gitaristi i klaviristi, također studenti UAOS-a.

Koncert je počeo Nokturnom F. Chopina, koji je na bisernici solo maestralno izveo Marijo Zbiljski, uz sigurnu pratnju Yulije Krasnitskaye na glasoviru. Nakon solističke točke predstavio se tamburaški kvartet, također Nokturnom, ali nešto modernijeg glazbenog izričaja, koji potpisuje mladi osječki skladatelj Tihomir Ranogajec. Zanimljivu skladbu “Libertango” Astora Piazzole izveo je tamburaški kvintet.

Potom se publici predstavio orkestar, nastup započevši neizostavnom skladbom repertoara tamburaških orkestara - “Dohvati crvenu trešnju” skladatelja Bože Potočnika. Orkestru su se pridružili i gitaristi te su u zajedničkom sastavu izveli Valcer u e-molu, koji je napisao mladi skladatelj Domagoj Vukadin.

Slijedio je tzv. ruski blok, u kojem je prvo izvedena Orašar suita P. I. Čajkovskog, koja nas je u svojim stavcima i melodijama podsjetila na blagdansko ozračje. Potom je izvedena Klasična simfonija op. 25 S. Prokofjeva te kao šećer na kraju Ruski ples iz baleta “Petruška” I. Stravinskogm, u kojem su se orkestru pridružili gitaristi i klaviristi.

Ova zahtjevna orkestralna djela značajnih ruskih skladatelja tamburaški je orkestar izveo na vrlo visokoj umjetničkoj razini, podsjetivši nas još jednom dokle sežu mogućnosti tambure.

Ovo je prvi koncert orkestra i komornih sastava novoosnovanog studija tambure, jedinstvenog u svijetu. Tamburaški kvartet i kvintet pripremila je prof. Mia Elezović, a orkestar asistenti Matko Brekalo i Tihomir Ranogajec te dirigenti Siniša Leopold i Mladen Tutavac, koji zbog obveza nije nazočio koncertu. Svim izvedbama ravnao je Tihomir Ranogajec, koji je uz orkestar i najzaslužniji za uspjeh koncerta. Publika ih je nagradila velikim pljeskom. Monika Sakač Botički

Možda ste propustili...

23. SIJEČNJA, U HRVATSKOM ĆE GLAZBENOM ZAVODU

Prvi put u Zagrebu sjajni meksički gitarist Alejandro Córdova!

NAGRADA ANĐELKO NOVAKOVIĆ ZA 2017.

Laureat Željko Božić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZBORNA SKUPŠTINA POŽEŠKOG OGRANKA MATICE HRVATSKE

Od zamrloga ogranka sa samo dva člana do jednog od najboljih u Slavoniji

2

U HNK-U OSIJEK “NUKLEON” IMRC-A

Rasplesani tulum koji ruši predrasude

3

NAKON VIŠE OD 20 GODINA U ZAGREBU

Slavni Bo Skovhus i Stefan Vladar izvode “Zimsko putovanje”