Osijek
U KBC-U OSIJEK ISPLAĆENO 1250 KUNA DARA

Djelatnici bolnice pod
ovrhom i ove su godine
ostali bez božićnice
Objavljeno 21. prosinca, 2017.

U srijedu je za oko 3000 zaposlenih u Kliničkom bolničkom centru Osijek uplaćena božićnica u iznosu od 1250 kuna. No, dio djelatnika ovog najvećeg poslodavca na osječkom području ponovno je ostao bez božićnog dara, i to zbog ovrha, ali i odluke osječke bolnice da božićni dar ne uplaćuje ni na zaštićene račune ni na ruke, u gotovini.

- Prije nekoliko dana zvao sam Ministarstvo financija i rekli su mi kako sve ovisi o odluci poslodavca, ali s obzirom na to da je prošle godine bolnica odbila uplatiti božićnicu na zaštićene račune, strahujem da će se to dogoditi i ove godine, dok primjerice djelatnici MUP-a, koji su također zaposlenici javne službe, božićnice dobiju na zaštićene račune - tvrdi Osječanin, koji je, kaže, već 23 godine zaposlenik osječke bolnice.

No, iz osječke bolnice objašnjavaju kako “unatoč tomu što se prema Zakonu o porezu na dohodak i Pravilniku o porezu na dohodak neoporezivo mogu isplatiti prigodne nagrade (božićnica, naknada za godišnji odmor i sl.) do 2500 kuna godišnje, na temelju Ovršnog zakona božićnica kao vrsta primanja nije obuhvaćena člankom o izuzeću od ovrhe ili člankom o ograničenju ovrhe, te ju poslodavac ne smije uplatiti na zaštićeni račun”.

Također, u ravnateljstvu KBC-a Osijek kažu kako je isplata u gotovini na zahtjev radnika moguća na temelju Odluke poslodavca samo u slučaju kada poslodavac ne provodi ovrhu niti je vezan rješenjem o ovrsi, ili u slučaju kada je ovrha određena isključivo na plaći.

“Kako kod većine radnika KBC-a Osijek koji imaju otvorene zaštićene račune, a koji žele isplatu u gotovini to nije slučaj, već se kod njih radi o dostavljenim rješenjima o ovrsi kojim je ovrha određena rješenjem o ovrsi javnog bilježnika općenito na imovini ili rješenjem o ovrsi na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima, za što je poslodavcu zabranjeno radniku isplatiti božićnicu u gotovini, KBC Osijek isplatit će božićnice svim radnicima na tekuće račune sukladno važećim zakonskim propisima”. N. Z. Eberhard

POD OVRHOM 2675 DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I 187 NAMJEŠTENIKA

Inače, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika objavio je kako se ove godine, prema podatcima dobivenim od Fine i Ministarstva uprave, ovrha provodi nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika. U Centralnom obračunu plaća evidentirane su ovrhe nad minimalno 265 službenika i namještenika, iz čega je razvidno kako mnogi zaposleni u državnim tijelima dijele sudbinu blokiranih građana Hrvatske. Iz Sindikata su također i ove godine apelirali da se u duhu prigode u kojoj se božićnica isplaćuje pronađe rješenje na temelju kojeg bi se i blokiranim državnim službenicima i namještenicima isplatila prigodna nagrada za božićne blagdane. No, čini se kako ovaj apel ni ove godine nije pao na plodno tlo.

Na temelju Ovršnog zakona božićnica kao vrsta primanja nije obuhvaćena člankom o izuzeću od ovrhe ili člankom o ograničenju ovrhe, te ju poslodavac ne smije uplatiti na zaštićeni račun

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike