Svijet
PRESLAGIVANJE DESNICE U SRBIJI

Dačić i Šešelj u Beogradu zajedno izlaze na izbore
Objavljeno 21. prosinca, 2017.

Vezani članci

O ŽALBI NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ODLUČUJE SE 13. PROSINCA

Šešeljev rak “kao rukom odnesen”?!

Nakon što su objavili kako zajednički izlaze na lokalne izbore u nedjelju u općini Mionica, u središnjoj Srbiji, koalicija Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, najavljuju mogućnost zajedničkog nastupa i na izborima u Beogradu, pišu srpski mediji i čude se kako nekada ljuti neprijatelji zajedno izlaze na izbore kada vide da bi zajedno imali više uspjeha nego samostalno.

- Možda se ponekad nismo slagali, ali jedno je sigurno - nikada nismo bili izdajice – rekao je na predizbornom skupu u Mionici Ivica Dačić dodajući kako su ti izbori važni zbog “potrebe jačanja patriotskog bloka”, jer, kako je rekao, sve je više onih koji bi destabilizirali Srbiju i regiju, s čime se složio i radikal Šešelj, koji misli da bi "bila dobra i neka šira domoljubna koalicija na republičkim izborima". Hoće li koalirati i u Beogradu ovisi o rezultatima izbora u Mionici, kažu koalicijski partneri, a Šešelj mudruje kako je on spreman za široku domoljubnu koaliciju i za republičke izbore sa SPS i JS, ali pod uvjetom da oni shvate kako nema ništa od Europske unije i da se Srbija treba okrenuti Rusiji.

- Prvo čekamo rezultate izbora u Mionici, i to je eksperiment, da vidimo što narod misli o našem udruživanju sa socijalistima, jer ranije nikada nismo išli u koalicijama na izbore. Ako bude pozitivna reakcija, razgovarat ćemo dalje. Zasada planiramo razgovarati o savezu za beogradske izbore. Može se vidjeti da su odnosi među nama inače srdačni – uvjerava Šešelj, a na pitanje zašto ulazi u koalciju sa SPS-om, nekadašnjim neprijateljima, odgovara kako se stvara polarizacija, “na jednoj strani su ove partije zapadnih obavještajaca, a na drugoj SNS pravi svoj politički blok - zato prijeti opasnost da nas samelju, pa se mi moramo udružiti, grupirati i tako ojačati”.

No, politički analitičar Bojan Klačar drži kako nije baš realna koalicija SPS i SRS i JS za parlamentarne izbore, jer bi to za Dačićeve socijaliste značilo da gazi sve što su mukotrpno postigli prošlih deset godina u izgradnji proeuropske politike. “Realnije je da takva koalicija bude u Beogradu jer je to, ipak, lokalna razina. U Beogradu SPS ne stoji tako dobro, a i SNS je lošiji. Udruženi radikali i socijalisti mogli bi pridobiti glasove DSS-a, Dveri, pa čak i Vuka Jeremića i tako profitirati i s Vučićevim naprednjacima formirati vlast”, smatra ovaj analitičar.M.Flego

Najčitanije iz rubrike