Objavljeno 21. prosinca, 2017.
Uzgajivači su zadovoljni ponuđenim uvjetima otkupa i kažu da bi bilo odlično kada bi posao s Istranima zaživio
ŽUPANJA - Udruga Fajferica organizirala je otkup crnih slavonskih svinja i brojni su uzgajivači odlučili iskoristiti priliku i prodati svinje po ponuđenim cijenama. Prekjučer je iz nekoliko sela na istoku županjske Posavine otišla prva tura. U kamione je utovareno i put farme u blizini Donjeg Miholjca krenulo više od 90 svinja. Cijene su utvrđene prema kategorijama, pa se za prasce do 35 kilograma plaća 20 kuna za kilogram, od 35 do 100 kilograma - 17 kn/kg, svinje od 100 do 150 kilograma otkupljuju se po cijeni od 16 kuna za kilogram, a kunu manje plaća se za fajferice od 150 kilograma i više. Cijene su izražene bez PDV-a, a u obzir dolaze i muške i ženske jedinke, s tim da muški moraju biti kastrirani. Sve svinje moraju biti markirane prigojnim brojevima zbog sljedivosti i vidljivosti podrijetla svinja.
Isplata do Božića
Jučer smo kontaktirali dopredsjednika udruge Fajferica Igora Kovačevića koji, pojasnili su nam članovi udruge, vodi poslove oko otkupa i s njim su dogovarali sve pojedinosti. Kovačević nije bio raspoložen za davanje bilo kakvih informacija ni za razgovor s novinarima prije “potpisivanja ugovora s Istranima u nazočnosti ministra poljoprivrede”. No potvrdio nam je da je otkup svinja u tijeku.
Uzgajivači su zadovoljni ponuđenim uvjetima otkupa i kažu da bi bilo odlično kada bi posao s Istranima zaživio i kada bi dugoočekivana suradnja krenula u zacrtanom smjeru. Imali bi osigurano tržište i poznatog kupca, što bi im jamčilo sigurnost uzgoja i plasmana svinja i dalo snažan vjetar u leđa. Lani su, napominju uzgajivači fajferice, 70-ak tovljenika prodali jednom slavonskom otkupljivaču, ali pojedinci imaju prilično loša iskustva.
– Na kraju je otkupljivač 12 tovljenika vratio, zaklanih, u polovicama jer su im bile masne, pa su iz udruge morali hitno pronaći neko alternativno rješenje kako bi uzgajivači ipak dobili novac za isporučene svinje. Ali je unatoč tome otkupljivač je ljudima uredno poslao račun za prijevoz svinja do klaonice - ispričao nam je naš sugovornik.
Kaže da je otkupna cijena koja se nudi preko udruge Fajferica dobra i da se ne može požaliti, a isplatu novca za isporučene svinje očekuje do Božića.
Vrhunski pršut
O povezivanju plave i zelene Hrvatske i isporuci slavonskih butova za proizvodnju istarskih pršuta već se godinama priča i sada bi, sudeći prema najavama, posao trebao konačno i krenuti. Neslužbeno doznajemo da će Istranima za proizvodnju pršuta godišnje trebati 5000 butova crne slavonske svinje, što je oko 2500 svinja godišnje koje bi im udruga trebala isporučiti.
- Najvažnije je da suradnja krene i da vidimo kako će funkcionirati. To bi bio snažan iskorak u udruživanju proizvođača, unaprjeđenju proizvodnje i zatvaranju proizvodnog kruga jer bismo povezivanjem s pršutarima osigurati mjesto na sve zahtjevnijem tržištu. Mi ćemo se prilagoditi potrebama kupca i osigurati traženu kvalitetu mesa, zadržat ćemo izvornost i čistu genetiku pasmine, što nam je bitno - zaključuje naš sugovornik.
Da bi pršut bio vrhunske kakvoće, osim kontroliranog tova, važno je rasijecanje te da već u klaonici but bude podvrgnut hlađenju. Soljenje mora biti obavljeno najkasnije 96 sati nakon rasijecanja, a poželjno je u 48 sati. Stoga je važna povezanost i odgovornost svih u lancu - tovljača, klaoničara i pršutara.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
5
tisuća butova crne slavonske svinje godišnje će trebati Istranima, neslužbeno doznajemo