Ekonomija
SIGURNOST HRANE

S tržišta povučeno 50-ak prehrambenih proizvoda
Objavljeno 21. prosinca, 2017.

Ove godine s tržišta je povučeno 50-ak nesukladnih prehrambenih proizvoda, od kojih se u 40% slučajeva radilo o Salmonelli, i to najviše u piletini. Kontrolama je primjerice utvrđen i povećani sadržaj sulfita u škampima, akrilamida u keksu, povećane količine teških metala u ribi te drugih okolišnih kontaminanata koji se mogu naći u prehrambenom lancu, objavili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako nadalje navode, veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede provodi službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene/sigurnosti hrane na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti hrane životinjskog podrijetla.

“To znači da inspekcija kontrolira hranu životinjskog podrijetla - od farmi i proizvodnje mesa preko prerade do maloprodaje. U 2017. godini veterinarska inspekcija uzorkovala je ukupno 5018 uzoraka mesa, od kojih su 123 bila nesukladna, što čini 2,4 % od ukupnog broja uzetih uzoraka. Kod nesukladnih rezultata pretraživanja mesa, veterinarski inspektori proveli su ciljanu službenu kontrolu u objektu u kojemu je izvršeno uzorkovanje te propisali korektivne mjere poput revizije procedura samokontrole proizvodnje i higijene u objektu kod subjekta u poslovanju hranom te pojačane kontrole dobavljača. Ako se hrana nesukladna na kriterij sigurnosti nalazi na tržištu i dostupna je krajnjem potrošaču, pokreće se sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF sustav), hrana se opoziva s tržišta, te se o nesukladnosti obavještava javnost. Po nesukladnom nalazu kriterija higijene procesa proizvodnje, a hrana potječe iz zemalja članica ili trećih zemalja, veterinarski inspektor pokreće RASFF sustav obavijesti kako bi obavijestio nadležno tijelo zemlje članice ili treće zemlje, koje po zaprimljenoj obavijesti provodi kontrolu u objektu u svojoj zemlji”, naveli su iz Ministarstva.

"Naše inspekcije stalno su na terenu, kontroliraju zdravstvenu ispravnost, sljedivost i označavanje hrane, ali i savjetuju subjekte u poslovanju hranom. Cilj nam je podići ukupnu razinu sigurnosti hrane i razinu povjerenja potrošača u sustav kontrole i u naše proizvođače hrane. Da bismo konzumirali sigurnu hranu, svi moramo dati svoj maksimum - proizvođači u proizvodnom procesu, trgovci pravilnim uvjetima čuvanja hrane, a potrošači odgovornim i informiranim pristupom - izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao "kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 13 milijuna kuna više za inspekcijske poslove Ministarstva poljoprivrede."Z.Rupčić

Rezultati inspekcije zdravstvene ispravnosti mesa

KATEGORIJA HRANEPARAMETAR PRETRAŽIVANJABROJ PRETRAŽENIH UZORAKABROJ POZITIVNIH UZORAKA

Mljeveno meso od drugih vrsta osim peradiSalmonella spp.5613

Broj aerobnih kolonija7014

E. coli11910

Mesni pripravci od drugih vrsta osim peradiSalmonella spp.143130

E. coli26411

Trajni mesni proizvodi namijenjeni za jelo sirovi, koji u proizvodnom postupku nisu toplinski obrađeniSalmonella spp.810

Listeria monocitogenes811

Polutrajni mesni proizvodi namijenjeni za jelo siroviSalmonella spp.810

Listeria monocitogenes810

Strojno otkošteno mesoSalmonella spp.655

E. coli132

Broj aerobnih kolonija142

Svježe meso peradiSerotip S.typhimurium i S.enteritidis17841

Mljeveno meso i mesni pripravci od mesa peradiSalmonella spp.28514

Broj aerobnih kolonija1812

E. coli3518

Mesni proizvodi od mesa peradi, namijenjeni za jelo kuhani350

U proračunu za 2018. godinu 13 mil. kuna je više za inspekcijske poslove Ministarstva poljoprivrede

Možda ste propustili...

PRIHVAĆEN KONAČAN PRIJEDLOG ZAKONA O DRVENASTIM KULTURAMA

Očekuje se rast potražnje za drvom kao energentom za grijanje

PETAR ŠIMIĆ, ZAMJENIK PREDSJEDNIKA HUP-OVE UDRUGE MALIH I SREDNJIH PODUZETNIKA

Mali i srednji poduzetnici kičma su hrvatske ekonomije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SURADNJA S MINISTARSTVOM BRANITELJA

Podravka poljoprivrednicima nudi otkup žitarica, voća i povrća

2

HGK PRIBLIŽIO KINESKO TRŽIŠTE IZVOZNICIMA

U prvih devet mjeseci 2017. godine izvoz u Kinu povećan za čak 67,2 %

3

NA RAZINI S POČETKA PROSINCA

Kliznuo bitcoin