Crna kronika
ŠOK NA GRANICI U STAROJ GRADIŠKI

U Hrvatsku htjela ući s četiri raketna bacača
Objavljeno 21. prosinca, 2017.
Djevojka (25) raketne je bacače skrila u torbi. Određen joj je istražni zatvor

Zbog šverca oružja na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u istražnom zatvoru završila je 25-godišnja hrvatska državljanka. U njezinoj su putnoj torbi na graničnom prijelazu Stara Gradiška, na iznenađenje hrvatskih policajaca i carinika, pronađene tri zolje (ručni raketni bacač M-80) i jedan ručni bacač RPG 22!

Kako stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva Slavonski Brod, 25-godišnjakinja se kao putnica nalazila u autobusu koji je iz smjera Bosne i Hercegovine u subotu u 15.35 sati stigao u Hrvatsku na granični prijelaz Stara Gradiška. Osim pregleda putovnica i osobnih iskaznica putnika, carinici i policajci detaljno su pregledali i njihovu prtljagu. Tada su u torbi 25-godišnjakinje, koja je bila u “bunkeru” autobusa, pronađeni ručni bacači. Nakon ispitivanja na granici, djevojku su preuzeli djelatnici Policijske uprave brodsko-posavske koji su kaznenu prijavu proslijedili nadležnom državnom odvjetništvu, a djevojku odveli pritvorskom nadzorniku PU brodsko-posavske.

U ponedjeljak je na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva Slavonski Brod 25-godišnjakinji sudac istrage Županijskog suda Slavonski Brod odredio mjesec dana istražnog zatvora. Djevojka je kazneno prijavljena zbog osnovane sumnje za nedopušteno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Istraga će se sada usmjeriti prema krajnjem odredištu zolji i ručnog bacača, jer je malo vjerojatno da ih je djevojka htjela zadržati za sebe. Prema svemu sudeći, ona je bila “teklić”, a pravi “vlasnik” oružja ju je, vjerujući da ju policija neće detaljno pregledati na granici, čekao na hrvatskom tlu. Ako ga se pronađe, bit će zanimljivo čuti zašto je namjeravao iskoristiti ovo zabranjeno oružje, za svoju kolekciju u Hrvatskoj ili daljnu preprodaju na zapad Europe.

Milan BUGARIĆ
ORUŽJE ZA CRNO TRŽIŠTE

Zbog višegodišnjeg oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini još se uvijek, kao i u Hrvatskoj, nalazi velika količina zabranjenog oružja, od kojeg je većina bila u skladištima nekadašnje JNA. Posljednjih godina raketni bacači, eksploziv, automatske puške, ručne bombe nerijetko se nalaze na crnom tržištu. Dio oružja završi i kod kriminalaca u zapadnoj Europi, što u svojim izvješćima potvrđuju tamošnje policije.

istraga

NIJE POZNATA NAMJENA RAKETNIH BACAČA

Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

Najčitanije iz rubrike