Kultura
NEKI SU PROJEKTI IPAK DRAŽI OD DRUGIH

Nikada ne rade s manje entuzijazma, truda ili figom u džepu
Objavljeno 21. prosinca, 2017.

Iako su to znali gotovo mjesec i pol dana, Valentina Radoš i Daniel Zec, kustosi Muzeja likovnih umjetnosti, do posljednjega su trenutka, tj. do svečane dodjele u Muzeju Mimara, morali “tajiti” od javnosti da im je krovna udruga - Hrvatsko muzejsko društvo, dodijelila godišnje nagrade i priznanja. U kategoriji za realiziranu izložbu nagrađena je kustosica Valentina Radoš za Granice vidljivosti – 25. slavonski biennale, a posebno priznanje za izdavački projekt dodijeljeno je mr. sc. Danielu Zecu, višem kustosu, za monografiju “Oscar Nemon: memoari, eseji, osvrti i zapisi”.

Oboma je bilo drago upravo stoga što nagradu dodjeljuje društvo u koje su uključene sve muzejske ustanove u Hrvatskoj, a i ove je godine bilo čak 49 prijava. Nominirati mogu same ustanove svoje djelatnike ili ih može predložiti netko od kolega iz nekog drugog muzeja, no obvezna je pisana preporuka. Broj se nagrada i priznanja razlikuje od godine do godine, nekada neke kategorije i nemaju laureata, što svjedoči da uistinu odlučuje zadana razina kvalitete, a ne činjenica da nagradu nekomu treba dodijeliti samo zato što ona postoji.

- Bilo nam je drago i jer je vrlo neobično i malo vjerojatno da u jedan muzej dođu čak dvije nagrade iste godine - kaže Radoš, na što Zec dodaje da su zadovoljni što je muzejska zajednica prepoznala izložbeni i izdavački program MLU pa je to priznanje cijeloj ustanovi. Ocjenjivački sud čine stručni ljudi iz različitih ustanova.

- MLU je bio jedini umjetnički muzej među nagrađenima, kao što je nagrada za Biennale zapravo jedina nagrada izložbi koja se bavi suvremenom umjetnošću - napominje Valentina Radoš, dodajući kako su među nagrađenima prednjačili muzeji u Istri, koji su, indikativno je, smatra kustosica, posljednjih godina prošli vrlo kvalitetne rekonstrukcije, nove postave.

Iako je nemoguće unaprijed ciljano raditi za nagradu, u neke projekte, priznaje oboje nagrađenih, ulože više srca, više sebe, jer neki su im zbog nekog razloga bliži, draži. No to ne znači da ijedan drugi rade s manje truda, entuzijazma ili s figom u džepu.

- U 25. sam Biennale možda nešto više truda uložila baš zato što je jubilarni i htjela sam da bude svečano, jer su umjetnici i tema to zaslužili i jer je to dobra polazišna točka za dalje, no bez kalkulacija i ziheraških pomisli - priznaje kustosica Radoš. Nagradu ne prihvaća isključivo u svoje ime, nego ju ravnopravno dijeli s kustoskim timom Biennala, ali i s cijelim kolektivom MLU jer galerijski i muzejski projekti rezultat su timskoga rada i podrške kolega.

Iako je ove godine doista zablistao, MLU je i prije nagrađivan. Sada bivša kustosica Jasminka Najcer Sabljak u kategoriji za provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom - katalogom Likovna baština obitelji Pejačević, studijsko–tematska izložba, podijelila je nagradu sa Silvijom Lučevnjak iz Zavičajnog muzeja Našice. N.Vekić

Možda ste propustili...

ZAVRŠENI 24. DANI MILKA KELEMENA, PRVI BEZ POMOĆI VELIKOG SLADATELJA

Nastupila tri perspektivna umjetnika

HRVATSKO DRUŠTVO GLAZBENIH UMJETNIKA

Nagrada M. Trnina Aljoši Juriniću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VLADIMIR I PETRA KAO KRSTO I TONKA

Lete psovke, pljuske, metle

2

ZAVRŠENI 24. DANI MILKA KELEMENA, PRVI BEZ POMOĆI VELIKOG SLADATELJA

Nastupila tri perspektivna umjetnika

3

POČELA KIPARSKA RADIONICA "JARČEVAC"

Umjetničke tajne drveta