Kultura
OD 1969. U PALAČI OBITELJI ODESCALCHI

Muzej 65 godina čuva identitet Iločana i Iloka
Objavljeno 21. prosinca, 2017.
Za svoj rad Muzej je primio brojna priznanja i pohvale i od stručne i od šire javnosti - ističe Andrea Rimpf, dipl. arh.

ILOK - Muzej grada Iloka započeo je s radom 1. studenoga 1952. na inicijativu prof. Josipa Meštrovića, dr. sc. Antuna Bauera te Ante E. Brlića, ravnatelja Gradskog muzeja Vukovar. Prvotno je bio smješten u kuriji obitelji Brnjaković, a od 4. prosinca 1969. je u palači obitelji Odescalchi. Tada su postavljene zbirke: Paleontologija, Arheologija, Rimsko razdoblje i Srednji vijek te Osmansko razdoblje, Drugi svjetski rat s naglaskom na Srijemsku frontu, te Galerija umjetnina. Glavni elaborat za tada novi postav Muzeja izradio je dr. Antun Bauer.

- Uz 25. obljetnicu Muzeja, 1977. postavljena je Etnološka zbirka. U listopadu 1991. zbirke su imale 11.370 muzejskih predmeta i više od 10.000 komada arhivske građe. Muzej je djelovao i u vrijeme Domovinskog rata, sa sjedištem u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu, a financirao se sredstvima Ministarstva kulture. U Iloku je djelovao pod upravom Republike Srpske Krajine, a pod hrvatsku se upravu vratio početkom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, krajem 1997. Dogodine je Muzejski dokumentacijski centar rukovodio sa stručnim suradnicima hrvatskih muzeja i galerija reviziju muzejske građe te izradu podloga za program obnove objekta dvorca, tvrđave te arheološka i restauratorsko-konzervatorska istraživanja - rekla je Andrea Rimpf, dipl. arh.

Od 2005. sva višeslojna restauratorska, konzervatorska i arheološka istraživanja, obnova spomeničke cjeline i dvorca te muzejskog postava realizirani su kao dio projekta Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol, koji su pokrenule Vlada i Razvojna banka Vijeća Europe, u koordinaciji s Ministarstvom kulture.

- Stalni postav otvoren je 16. veljače 2010. u kojemu su izložena 2724 predmeta na 1075 četvornih metara na dva kata palače Odescalchi te suvremenim muzeološkim metodama i sredstvima rekonstruira stoljeća povijesti i kulture, kao i segmente istaknutih kulturnih i socijalnih događanja Grada Iloka. Najveći dio spomeničke građe Muzej je pribavljao ostavštinom ili poklonima, a u prikupljanju su značajnu ulogu imali iločki muzejski djelatnici. Danas su glavni izvor prikupljanja spomeničke građe terenska i zaštitna istraživanja. Za svoj rad Muzej je primio brojna priznanja i pohvale i od stručne i od šire javnosti, a među značajnijima su priznanje Vukovarsko-srijemske županije za djelovanje i rad u kulturi te 2013. nominacija za prestižnu nagradu Europski muzej godine, Europskog muzejskog foruma iz Liverpoola. U sklopu kulturnog turizma Vukovar-Vučedol-Ilok nagrađen je titulom EDEN za Europsku destinaciju izvrsnosti godine - dodaje je Andrea Rimpf.

U sklopu obilježavanja 65 godina Muzeja, od početka studenoga upriličene su izložbe Zavičajni umjetnici Grada Iloka, “Stjepan Bezjak – Best”; predstavljena knjiga Ružice Černi s Dana Julija Benešića; organizirana tematska predavanja (Domovinski rat i mirna reintegracija iločkog područja te arheološke baštine), izložba šest umjetnica i umjetnika iz Graza “Grafički element”, a 22. prosinca bit će otvorena izložba Zavičajne osobe Grada Iloka, “Obitelj Momirović, Konstantin i Mirko” u autorstvu Ružice Černi.

- Budite uz nas u našim aktivnostima i u sklopu Europske godine kulturne baštine 2018. jer kulturna baština i muzeji kao njezini generatori čuvaju identitet ne samo pojedinaca nego i lokalne zajednice - zaključuje Andrea Rimpf. M. Kokaj

Ružica Černi dobila je nagradu Hrvatskog muzejskog društva za životno djelo

11.370

muzejskih predmeta i više od 10.000 komada arhivske građe imale su u listopadu 1991. zbirke

Možda ste propustili...

NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

Susret s književnicom Silvijom Šesto

POVJESNIČAR TOMISLAV MATIĆ

Priče o nestalim predmetima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJAVLJENA PREMIJERA MJUZIKLA “SUGAR”

Poznata komedija začinjena jazzom

2

FESTIVAL UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE

Koncerti u četiri slavonska grada

3

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE “DIMITRIJE ART” U MUZEJU MIMARA U ZAGREBU

Obilježeno pola stoljeća Popovićeva stvaralaštva