Dome slatki dome
BOŽIĆNO DRVCE

Traži se smreka obična i srebrna
Objavljeno 21. prosinca, 2017.
Da bi se stablo nakon presađivanja održalo važno je da je materijal u dobroj kondiciji, zdrav, krasnog habitusa

Iako, čini se, napolju samo što se nije zabijeljelo, nema razloga da ne mislite zeleno i u ove zimske dane, koje valja iskoristiti i za projektantsko razmišljanje i pripremu za realizaciju ideje uređenja vašeg vrta već s prvim sunčanim zracima u proljeće sljedeće godine.

I ovi se dani, kaže Dijana Dulemba, vlasnica Flora vrtnog centra, rasadnika ukrasnog bilja iz Našičkog Markovca, još mogu koristiti za određene radove u vašim zelenim oazama. Najprije tu spomenimo, prikladno nadolazećim blagdanima, one radove koji su mnogi ekološki osviješteni iskoristili da umjesto posječenog božićnog drvca u svojoj kući imaju živi zimzelen.

- Iz iskustva onih koji dolaze u naš rasadnik, gdje prodajemo i na malo i na veliko božićna stabla dolaze i oni koji žele živo ili posjećeno božićno drvce. Lijep je to doživljaj kada obitelj dođe i sama izabere drvce prikladno veličinom i izgledom za svoj dom. Često nam dolaze po živo stablo koje će nakon Božića presaditi u vrt, ili ga već sada odmah presadili s korijenom u svoje dvorište i blagdanski ga okitili. Masovno nam dolaze nam ljudi, pitaju za savjet kako mogu presaditi drveće i kako postići da se ono kvalitetno primi u novom ambijentu. To ni u ovo vrijeme nije ništa neobično, jer radovi u vrtu i njegovo pripremanje za nagodinu ne prestaju s ljetom. Jesen je bila pravo vrijeme za zasnivanje travnjaka bilo sjetvom bilo bilo hidrosjetvom, ili direktnom sjetvom sjemenom trave, ili pak s travnim busenima koje mi također postavljamo, što je u skladu s instant-rješenjima uređenja ambijenta – kaže Dijana Dulemba.

Za tu namjenu na vlastitim parcelama proizvodi biljni materijal koji je prilagođen našim klimatskim uvjetima. Osim toga, proizvodi i travni busen koji ugrađuje na području cijele Hrvatske. Za njihovo kvalitetno održavanje projektiraju i ugrađuju sustave navodnjavanja koji su nužni u današnje vrijeme, ali nude i uslugu održavanja zelenih površina. Što se tiče zasnivanja travnjaka strojevi za hidrosjetvu poseban su način za brzo i pouzdano sijanje travnjaka na kosim ili gotovo okomitim površinama. Kosine se mogu ozelenjeti i sadnjom tloprekrivača, pa je time ta nepristupačna površina dugoročno uređena, no travni busen čini tlo kompaktnim i tako sprječava eroziju vodom.

Darko PEJIĆ
Obvezno zalijevati

- Obična i srebrna smreka ono je što se traži. Da bi se stablo nakon presađivanja održalo važno je da je materijal u dobroj kondiciji, zdrav, krasnog habitusa. Mi u principu, a i prema preporuci struke, savjetujemo da čovjek koji želi živu sadnicu dođe i sam ju izabere, pa je mi vadimo s korijenom i pakujemo najčešće u plastične posude. Može izdržati do dvadesetak dana u toplim uvjetima uz njegu i obvezno svakodnevno zalijevanje. A nakon božićnih blagdana treba je izmjestiti u hladniji prostor i bez problema s dolaskom proljeća preseliti na trajno mjesto u dvorištu, kada se površinski sloj tla ne odmrzne, krajem drugog ili početkom trećeg mjeseca. Sada se još može, osim travnjaka, mada je zima pred vratima, posaditi ukrasno bilje. Vegetacija bilja ove je godine krenula malo kasnije, a temperature su još bile ovih dana u plusu pa se još izvode zadnji radovi uređenja okoliša - kaže Dulemba.

Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike