Svijet
SRBI U DONJECKU - VUČIĆ U MOSKVI

Rusija angažirala srpske plaćenike u ratu s Ukrajinom?
Objavljeno 20. prosinca, 2017.

Srpski mediji prenose informaciju što su je objavili ukrajinski elektronski mediji da su u Donjeck, grad u Ukrajini koji su stanovnici samoinicijativno proglasili dijelom Rusije, došli srpski snajperisti - plaćenici koji će, kako tvrdi Stožer ukrajinske antiterorističke organizacije, ubijati ukrajinske vojnike na liniji razgraničenja i poticati provokacije civilnog stanovništva.

- U Donjeck je došla grupa srpskih snajperista plaćenika. Njihov vođa je Dejan Berić, koji ima nadimak Deki. On je u više navrata dolazio u Donbas kako bi se za novac borio na strani Rusije i okupacijskih snaga protiv oružanih snaga Ukrajine - navodi se u priopćenju koje se poziva na ukrajinske obavještajne podatke.

- Ove bitange su izdajice savjesti i ljudskih vrijednosti. Oni su pristali da za desetak moskovskih srebrnjaka proliju krv domoljuba i zaštitnika ukrajinske zemlje. Ako ih susretnu pripadnici Oružanih snaga Ukrajine, treba te uljeze poslati odakle su došli na račun njihova ministarstva obrane - zaključuje Stožer ukrajinske ATO. Ime Dejana Berića poznato je otprije jer odavno obavlja prljave poslove za rusku stranu, a u kolovozu je javljeno da je ranjen negdje na bojišnici. U Rusiji, bar tako pišu srpski mediji, slovi kao veliki heroj, koji je do sada bar tri puta bio ranjen.

Vijest od dolasku srpskih snajperista plasirana je u nezgodno vrijeme za Srbiju, jer je srpski predsjednik Aleksandar Vučić upravo u posjetu Rusiji, gdje se sastaje i s Vladimirom Putinom, a diplomatski odnosi Srbije i Ukrajine nedavno su zaoštreni nakon izjave ukrajinskog veleposlanika u Beogradu Oleksandra Aleksandroviča da ruski predsjednik Vladimir Putin ne mari za Srbiju i “da Rusija obučava najamnike da ubijaju Ukrajince i kako je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori”.M.Flego

Najčitanije iz rubrike