Svijet
KONTROVERZNE ODLUKE

Trump, najveći problem u 2017.
Objavljeno 20. prosinca, 2017.

Vezani članci

SVIJET U STRAHU

Trump “poklonio” Jeruzalem Izraelu

Od dolaska u Bijelu kuću u siječnju, republikanski milijarder Donald Trump donosio je upravo one odluke od kojih su američki saveznici najviše strepjeli, pa tako i protuimigrantsku izvršnu naredbu, odluke o povlačenju iz Pariškog sporazuma o klimi i iz ugovora o slobodnoj trgovini na azijsko-pacifičkom području, o preispitivanju dogovora o iranskom nuklearnom programu i o priznanju Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu.

Kada je riječ o Europi, i tu Trump ima svoju viziju. Prema onome što je do sada pokazao svojim izjavama i potezima kada je riječ o javnom ili prikrivenom američkom utjecaju u Europi, Trumpu ne odgovara snažna Europska unija. A kako ju oslabiti? Kao jedan od odličnih načina pokazale su su stotine tisuća migranata s Bliskog istoka. Onog Bliskog istoka na kojemu SAD i dalje financira skupine koje izazivaju kaos boreći se u Siriji protiv legitimne vlasti Bašara al Asada, držeći pod kontrolom područja Sirije iz kojih ljudi bježe i kreću prema Europi... Američke intervencije i naoružavanje pobunjenika nikako nisu put koji će Siriju izvesti iz rata već samo stvaraju nove kolone izbjeglica koje jedini izlaz vide u Europi.

- Predsjednik najveće svjetske sile radi ono najgore od čega možemo strepjeti u trumpovskoj politici, uz povlačenje s multilateralne pozornice - priznaje Celia Belin iz instituta Brookings u Washingtonu za AFP.

Ipak, njegove tri odluke koje su podigle najveću buru, “simbolično snažne i bremenite posljedicama”, “trebale su isključivo zadovoljiti njegove birače”, ali “zasad nemaju nepopravljive posljedice”, rekla je za AFP. Povlačenje iz Pariškog dogovora stupit će na snagu tek krajem mandata, iranski dogovor ostaje na snazi, a za preseljenje američkog veleposlanstva u Jeruzalem trebat će nekoliko godina. To je Trumpova metoda koja označava simboličan raskid potičući veoma snažne reakcije. Čitav svijet čuo je poruku: Amerika se snažno vraća, koju je predsjednik uputio u ponedjeljak izlažući svoju strategiju nacionalne sigurnosti.

Barbara Salvin iz istraživačkog instituta Atlantic Council kaže da “Trump, čini se, misli kako Sjedinjene Države zbog svoje vojne i gospodarske moći mogu činiti što ih je volja.” A “SAD je na vrhuncu moći tek kada nastoji oživiti međunarodni konsenzus”, rekla je za AFP, istaknuvši da postoji opasnost od njegove izolacije i gubitka vjerodostojnosti.

Kritike pljušte i u republikanskom taboru. “Sadašnja administracija nudi tek malo predaha u svjetskom kaosu bez američkog vodstva”, piše utjecajni senator John McCain na mrežnoj stranici Medium. “Naš predsjednik smatra svoju nepredvidljivost vrlinom i daje prednost objavama na Twitteru u kojima pokazuje slabu informiranost, umjesto cjelovitoj strategiji”. “Impulzivno ponašanje predsjednika Trumpa, njegovo nepredvidljivo upravljanje i poruke na Twitteru potresle su mnoge prijestolnice”, zaključio je Paul Stares, autor godišnje ankete o riziku sukoba provedene među 400 stručnjaka i diplomata.

Eduard SOUDIL/H
Hvali li se ili će primijeniti silu u slučaju Sjeverne Koreje i Irana?

Kada je riječ o mogućim velikim krizama u 2018. - sjevernokorejskoj i iranskoj, teško je znati jesu li Trumpove prijetnje samo hvalisanje ili je doista spreman primijeniti silu. Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel upozorava: “Odustajanje Sjedinjenih Država za mandata Donalda Trumpa od uloge pouzdanog jamca zapadnog multilateralizma treba gurnuti Europljane u prvi plan. Šteta je učinjena, i to se bitno neće promijeniti ni na sljedećim izborima.”

Možda ste propustili...

14. PROSINCA FORMIRA SE VOJSKA KOSOVA

Amerikanci Kosovu dali 24 blindirana vozila

PRVI OPTUŽENI ALBANAC ZA ZLOČINE NA KOSOVU

Rustem Mustafa dobrovoljno će se predati Haagu

ZBOG PROSVJEDA FRANCUSKA IMA PROBLEM S EU PRAVILIMA

Macron će prekoračiti proračun?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SIRIJI NAPETOSTI IZMEĐU DVIJE ČLANICE NATO-A

Erdogan: Turska će ući u sirijski grad Manbidž ako SAD ne ukloni kurdske borce

2

NATO ĆE RAZMOTRITI RAZINU ANGAŽMANA NA KOSOVU

Skupština Kosova usvojila zakone vezane uz formiranje Vojske Kosova

3