Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Rast dionica uz vrlo male promete
Objavljeno 20. prosinca, 2017.

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala oprezno se trgovalo. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je skromnih 39,6 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 27,0 milijuna kuna i obveznicama 12,6 milijuna kuna. Koliko je to skromna razina trgovanja najbolje pokazuje podatak kako je prije tjedan dana prosječna dnevna razina trgovanja iznosila 21,0 milijuna kuna. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi blago su porasle uz ostvarenih 8,4 milijuna kuna dnevnog prometa. Potaknuta višim cijenama dionica, vrijednost indeksa Crobex u ponedjeljak je dohvatila 1854 boda (rast za 0,3 posto).

Stradali građevinari

Utorak je donio novi rast dionica uz povećanje indeksa Crobex za 0,4 posto na 1862 boda. U srijedu je došlo do blage korekcije dionica i potonuća indeksa Crobex na 1857 bodova (pad za 0,3 posto) pod utjecajem zbivanja na američkim i europskim burzama. Četvrtak je donio oporavak dionica i rast indeksa Crobex na 1859 bodova (rast za 0,1 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1859 bodova. To je 10 bodova ili 0,5 posto više nego na početku tjedna. Od 19 dionica u sastavu indeksa Crobex jedanaest vrijednosnica zabilježilo je rast i sedam pad cijene, a Luka Ploče zadržala se na početnih 500,00 kuna. Na strani tjednih dobitnika istaknula se dionica Atlantska plovidba, kojoj je cijena narasla na 670,00 kn (rast za 5,5 posto), te Đuro Đaković Grupa (rast za 3,7 posto), Ericsson Nikola Tesla (rast za 1,8 posto) i povlaštena dionica Adris grupa (rast za 1,8 posto). Među tjednim gubitnicima najteže su stradale dionice Instituta za građevinarstvo Hrvatske (IGH) padom cijene od 6,9 posto. Pod pritiskom su bile dionice građevinskog sektora u tjednu kada je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatak o povećanju broja izdanih građevinskih dozvola u prethodnom kvartalu. Najviše prometa ostvarilo se dionicama Valamar Riviera Poreč, koja je ponovno zavrijedila nagradu za najbolju dionicu na ZSE u 2017. godini. Dionicama Končar elektroindustrija (KOEI) pojačano se trgovalo u ponedjeljak, kada se ostvarilo 3,7 milijuna kuna dnevnog prometa. Stjecatelj dionica Končar elektroindustrija je AZ Profit dobrovoljni mirovinski fond, a prodavatelj skrbnički račun PBZ. Cijena dionice Končar elektroindustrija dohvatila je u petak 704,00 kn, ostvarivši tjedni rast za 1,3 posto.

Luka Rijeka Poljacima

Dionica Atlantske plovidbe i dalje privlači pozornost s obzirom na višemjesečni rast cijene, koja je u petak dostigla 670,00 kn. Dionicama HT skromno se trgovalo cijeli tjedan, o čemu svjedoči i podatak kako je prosječni dnevni promet manji od 500 tisuća kuna. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 167,75 kn, što je za 0,75 kn ili 0,4 posto više nego na početku tjedna. Dionicama iz sastava koncerna Agrokor skromno se trgovalo. Prošlog tjedna jedna od zanimljivih transakcija ulagačima je bila ona koja se odnosi na 364.115 dionica Luke Rijeka koje je stekla poljska tvrtka OT Logistik Spolka Akcyjna. OT Logistik trenutno u svom vlasništvu drži 35,26 posto vlasničke strukture i vodeći je pojedinačni dioničar Luke Rijeka. Država u Luci Rijeka preko Centra za restrukturianje i prodaju (CERP) drži kontrolni paket od 3.372.510 dionica (25,02 posto vlasničke strukture), a preostali su udjeli u rukama obveznih mirovinskih fondova i malih dioničara. Očito je kako OT Logistic ima namjeru pojačavati svoj udjel u Luci Rijeka pa će biti zanimljivo pratiti kako će se dalje odvijati borba za vlasničku premoć. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, narsla je u petak na 110,74 indeksna boda (rast za 0,13 posto).

Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

INVESTITORI, DOMAĆE TRŽIŠTE KAPITALA TEŠKO SE BUDI IZ DEPRESIJE U KOJU JE ZAPALO, POZORNO PRATITE VIJESTI

TJEDNI PROMET VEĆI OD DVA MILIJUNA KUNA

Valamar Riviera Poreč 5,6 mil.kuna Končar elektroindustrija-KOEI 3,9 mil.kuna Atlanska plovidba 3,1 mil.kuna HT 2,4 mil.kuna Ledo 2,2 mil.kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

12. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O PODUZETNIŠTVU

Dobrim marketingom do uspješne poduzetničke priče

2

ISTRAŽIVANJE IFR-A

Trgovinski rat zakočit će kinesko tržište robota

3

NA OVOM IZBORU 20 KANDIDATKINJA

Bira se 19. najuzornija hrvatska seoska žena