Ekonomija
GOSPODARSTVO U 2017. GODINI

Nastavljeni pozitivni trendovi unatoč krizi zbog Agrokora
Objavljeno 20. prosinca, 2017.

Stabilan rast gospodarstva, unatoč krizi u Agrokoru, još jedna rekordna turistička sezona, izlazak iz EDP-a i najava prvih koraka prema eurozoni glavna su obilježja hrvatskog gospodarstva u 2017., smatraju ekonomski stručnjaci. Sam početak godine obilježile su špekulacije o tome na koji će način Vlada otkupiti Inine dionice u vlasništvu mađarskog MOL-a, što je najavila krajem prethodne godine. No priče o tome hoće li se novac za kupnju udjela u Ini namaknuti privatizacijom dijela HEP-a ili će se formirati neki domaći konzorcij pale su u drugi plan zbog krize u Agrokoru.

Agrokor zaljuljao Vladu

Nakon što je agencija Moody's u siječnju snizila kreditni rejting tog koncerna, pale su cijene njegovih obveznica na inozemnim tržištima, počelo se govoriti o golemim dugovima Agrokora, pa su već u veljači zaredale špekulacije o mogućem preuzimanju Agrokora od strane ruskih banaka, intervenciji države, analize o utjecaju krize na cijelo gospodarstvo... “Agrokor je obilježio godinu, posebice njezin prvi dio, i s ekonomskog i s političkog aspekta”, kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.

Zaprijetila je mogućnost stečaja najveće privatne kompanije u Hrvatskoj. Ta je kriza, također, zaljuljala Vladu, jer se raspala koalicija HDZ-a i Mosta, a nova je vladajuća koalicija, HDZ-a i HNS-a, na manje čvrstim temeljima nego prethodna. Zbog krize u Agrokoru u svibnju je Europska komisija u proljetnim ekonomskim prognozama smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva s prethodnih 3,1 na 2,9 posto. “Na svu sreću, situacija u Agrokoru imala je prilično ograničen utjecaj na domaće gospodarstvo”, kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria. Za to se, između ostaloga, zahvaljuje reakciji Vlade i donošenju “lex Agrokor”, čime je spriječen stečaj tog koncerna.

Novi turistički rekordi

“Dio gospodarstva koji je oslonjen na Agrokor morat će se, kao i sam koncern, restrukturirati što može imati negativni utjecaj na dinamiku rasta gospodarstva. No to ćemo tek vidjeti u idućoj godini”, kaže Alen Kovač. Posljedice krize Agrokora na gospodarstvo ublažene su i zahvaljujući još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni. “Definitivno, ono što je poguralo gospodarsku aktivnost još je jedna uspješna turistička sezona”, kaže Zrinka Živković-Matijević. Prihodi u turizmu iznosili su u 2016. godini ukupno oko 10 milijardi eura, što uključuje prihode i od stranih i od domaćih turista, a do kraja ove godine mogli bi se povećati za 5 - 7 posto u odnosu prema tim lanjskim, poručio je nedavno ministar turizma Gari Cappelli. Osim turizma podršku rastu BDP-a pružilo je i jačanje domaće potrošnje, za što se zahvaljuje rastu plaća nakon poreznih izmjena na početku godine. Ovu godinu obilježilo je i vraćanje inflacije, nakon tri godine deflacije. Tako je inflacija posljednjih mjeseci nešto iznad 1 % na godišnjoj razini.

Izlazak iz EDP-a

A zahvaljujući stabilnom rastu gospodarstva i fiskalnoj konsolidaciji i ove su godine nastavljeni pozitivni trendovi u javnim financijama. Zahvaljujući tome sredinom godine Hrvatska je izišla iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) Europske komisije. Hrvatska je u EDP-u, korektivnom mehanizmu EU-a osmišljenom kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod tri, a javni dug ispod 60 % BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta, bila od siječnja 2014. Preporuka Komisije za izlazak Hrvatske iz EDP-a slijedila je nakon što je u prošloj godini ostvaren rekordno nizak proračunski deficit, od 0,8 % BDP-a. Uz to, hrvatski javni dug pao je u 2016. prvi put nakon osam godina, i to za 2,5 postotnih bodova, na 84,2 % BDP-a. Ove je godine, pak, nastavljen pad javnoga duga.Hina

Temelji za povećanje rejtinga

Pozitivni trendovi u javnim financijama i rast gospodarstva naveli su u ovoj godini rejting-agencije na poboljšanje izgleda za kreditni rejting Hrvatske. Premijer Andrej Plenković poručio je krajem listopada kako je Vladin plan da Hrvatska prvi korak prema uvođenju eura, ulazak u tečajni mehanizam (ERM II), ostvari 2020., kada i predsjeda Europskom unijom. U idućoj godini očekuje se nastavak stabilnog rasta gospodarstva, premda nešto sporiji nego u ovoj godini. Unatoč krizi u Agrokoru, ova je godina, kažu analitičari, za gospodarstvo bila prilično dobra, pa se očekuje rast BDP-a na razini lanjske godine, od oko 3 posto.

Najčitanije iz rubrike