Kultura
IZLOŽBA “TVRĐA U OSIJEKU” OD 21. PROSINCA

Muzej Slavonije 140 godina čvrsto je vezan za Tvrđu
Objavljeno 20. prosinca, 2017.

Kao posljednju ovogodišnju aktivnost vezanu za proslavu 140. rođendana, Muzej je Slavonije za četvrtak, 21. prosinca, u podne, najavio otvorenje izložbe “Tvrđa u Osijeku/Festung in Essegg/Foretress in Osijek”. Izložbu će otvoriti veleposlanik Republike Turske Nj.E. Mustafa Babur Hızlan.

Autorstvo je postava povjereno dr. sc. Mladen Radić, muzejski savjetnik, s 35-godišnjim radnim iskustvom u ovoj ustanovi. Uz to, u Tvrđi je odrastao i završio osnovnu školu, a ne krije da bi i danas (da je primjerice 18. st., koje ocjenjuje najsjajnijim razdoboljem u povijesti Tvrđe), rado ondje živio.

Izložbom, u kojoj će od četvrtka pa sve do 2019. moći svakodnevno uživati Osječani, Slavonci i svi oni koji u Osijek dođu, obilježava se 140 godina neprekinutog djelovanja Muzeja Slavonije, koji je od samih početaka čvrsto vezan za prostore Tvrđe i njene stanovnike.

Pored “140 godina poslije” Muzeja Slavonije, povijest Tvrđe prikazana je kroz niz zanimljivih tematskih cjelina, ali sa željom da se već poznati događaji i osobe isprepliću sa svakodnevnim životom i manje poznatim događajima i muzejskim predmetima. Nakon prikaza Tvrđe i brojnih arheoloških istraživanja, kroz dokumente, predmete i portrete slijede cjeline posvećene izgradnji i rušenju Tvrđe, odnosno poznatoj 78. osječkoj pukovniji i ostatcima tvrđavskog groblja.

Osobito su vrijedni predmeti vezani za sakralnu baštinu s naglaskom na Franjevački samostan. Tvrđa je oduvijek bila i središte umjetničkog, kulturnog, obrazovnog , a sve do 1945. godine i upravnog života. Kroz svakodnevni život Tvrđe i njenih stanovnika u prošlosti, postav završava portretima današnjih stanovnika i fantastično-dokumentarnim filmom Osječanina Zvonimira Jurića: “Tvrđa 1999.” - napominje kustos Radić.

Zadovoljan izložbom koja zaokružuje obljetničku godinu je i ravnatelj Denis Detling, jer je Tvrđa oduvijek bila bitna za MSO, unatoč tomu što je tijekom gotovo stoljeće i pol dugog djelovanja često mijenjao lokaciju.

Na više od 300 četvornih metara, s više od 300 eksponata, izložba će, biti alternacija stalnom postavu MSO-a, što su i do sada znali prakticirati, kaže ravnatelj, podsjećajući na izložbe “Osječko”, “Muzej na lenti vremena”...

Ovom su se izložbom željeli dotaknuti Tvrđe iz različitih kuteva, možda Osječanima i manje poznatih, u odnosu na ono što mogu svakodnevno vidjeti šetajući njezinim ulicama i trgovima.

Presici je nazočio i Haşim Koç, u ime TIKE (Turske agencije za suradnju i koordinaciju), koja je važan partner izložbi, a i financiraju tiskanje dvojezičnog, hrvatsko-engleskog i bogato opremljenog katloga, bez kojega, smatra kustos Radić, ne bi bila zaokružena. Agencija je to koja u 58 zemalja svijeta ima 60-ak ureda, a osnovna joj je aktivnost tehnički i projekti vezani uz razvitak, ali i očuvanje zajedničke povijesti. Osijek u tom kontekstu ima važnu ulogu jer je 150 godina bio pod osmanskom vlašću i bio važno vojno i trgovačko središte. Zato su i prihvatili partnerstvo na izložbi, dodao je Haşim Koç. A izložbu su upotpunili donacijom slike autora Antolkovića iz 20-ih godina, koja prikazuje tursku česmu, kao i maketom koja je i rađena prema toj slici

Narcisa VEKIĆ

2019.

ROK JE DO KOJEG SE IZLOŽBA MOŽE POGLEDATI

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike