Kultura
IZLOŽBA “TVRĐA U OSIJEKU” OD 21. PROSINCA

Muzej Slavonije 140 godina čvrsto je vezan za Tvrđu
Objavljeno 20. prosinca, 2017.

Kao posljednju ovogodišnju aktivnost vezanu za proslavu 140. rođendana, Muzej je Slavonije za četvrtak, 21. prosinca, u podne, najavio otvorenje izložbe “Tvrđa u Osijeku/Festung in Essegg/Foretress in Osijek”. Izložbu će otvoriti veleposlanik Republike Turske Nj.E. Mustafa Babur Hızlan.

Autorstvo je postava povjereno dr. sc. Mladen Radić, muzejski savjetnik, s 35-godišnjim radnim iskustvom u ovoj ustanovi. Uz to, u Tvrđi je odrastao i završio osnovnu školu, a ne krije da bi i danas (da je primjerice 18. st., koje ocjenjuje najsjajnijim razdoboljem u povijesti Tvrđe), rado ondje živio.

Izložbom, u kojoj će od četvrtka pa sve do 2019. moći svakodnevno uživati Osječani, Slavonci i svi oni koji u Osijek dođu, obilježava se 140 godina neprekinutog djelovanja Muzeja Slavonije, koji je od samih početaka čvrsto vezan za prostore Tvrđe i njene stanovnike.

Pored “140 godina poslije” Muzeja Slavonije, povijest Tvrđe prikazana je kroz niz zanimljivih tematskih cjelina, ali sa željom da se već poznati događaji i osobe isprepliću sa svakodnevnim životom i manje poznatim događajima i muzejskim predmetima. Nakon prikaza Tvrđe i brojnih arheoloških istraživanja, kroz dokumente, predmete i portrete slijede cjeline posvećene izgradnji i rušenju Tvrđe, odnosno poznatoj 78. osječkoj pukovniji i ostatcima tvrđavskog groblja.

Osobito su vrijedni predmeti vezani za sakralnu baštinu s naglaskom na Franjevački samostan. Tvrđa je oduvijek bila i središte umjetničkog, kulturnog, obrazovnog , a sve do 1945. godine i upravnog života. Kroz svakodnevni život Tvrđe i njenih stanovnika u prošlosti, postav završava portretima današnjih stanovnika i fantastično-dokumentarnim filmom Osječanina Zvonimira Jurića: “Tvrđa 1999.” - napominje kustos Radić.

Zadovoljan izložbom koja zaokružuje obljetničku godinu je i ravnatelj Denis Detling, jer je Tvrđa oduvijek bila bitna za MSO, unatoč tomu što je tijekom gotovo stoljeće i pol dugog djelovanja često mijenjao lokaciju.

Na više od 300 četvornih metara, s više od 300 eksponata, izložba će, biti alternacija stalnom postavu MSO-a, što su i do sada znali prakticirati, kaže ravnatelj, podsjećajući na izložbe “Osječko”, “Muzej na lenti vremena”...

Ovom su se izložbom željeli dotaknuti Tvrđe iz različitih kuteva, možda Osječanima i manje poznatih, u odnosu na ono što mogu svakodnevno vidjeti šetajući njezinim ulicama i trgovima.

Presici je nazočio i Haşim Koç, u ime TIKE (Turske agencije za suradnju i koordinaciju), koja je važan partner izložbi, a i financiraju tiskanje dvojezičnog, hrvatsko-engleskog i bogato opremljenog katloga, bez kojega, smatra kustos Radić, ne bi bila zaokružena. Agencija je to koja u 58 zemalja svijeta ima 60-ak ureda, a osnovna joj je aktivnost tehnički i projekti vezani uz razvitak, ali i očuvanje zajedničke povijesti. Osijek u tom kontekstu ima važnu ulogu jer je 150 godina bio pod osmanskom vlašću i bio važno vojno i trgovačko središte. Zato su i prihvatili partnerstvo na izložbi, dodao je Haşim Koç. A izložbu su upotpunili donacijom slike autora Antolkovića iz 20-ih godina, koja prikazuje tursku česmu, kao i maketom koja je i rađena prema toj slici

Narcisa VEKIĆ

2019.

ROK JE DO KOJEG SE IZLOŽBA MOŽE POGLEDATI

Možda ste propustili...

GRADSKO KAZALIŠTE "JOZA IVAKIĆ"

"Lukava udovica" u Vinkovcima

VUKOVARSKI MUZEJ DOMAĆIN JE VRIJEDNE IZLOŽBE

Španjolsko slikarstvo od 15. do 18. stoljeća u galeriji Oranžerija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana