Kultura
PANONSKA FILHARMONIJA NA HUMANITARNOM BOŽIĆNOM KONCERTU

Potpora mađarskim srednjoškolcima i studentima da studiraju u Hrvatskoj
Objavljeno 20. prosinca, 2017.

Tradicionalno, u vrijeme adventa, generalni konzulat Mađarske u Osijeku priređuje Božićni koncert koji ne samo da je dar Osječanima, nego uvijek ima i humanitarni karakter. Ni peti se koncert potom ne razlikuje - ponosno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare naglasio Antonio De Blasio, generalni konzul. Organizatori su koncerta vjerni i glazbenicima koje pozivaju na ovaj svečani i humanitarni koncert - bit će to i ove godine Panonska filharmonija. Riječ je o orkestru koji ne samo što je zemljopisno bliži Osijeku, nego su i poznati osječkoj publici, a mnogi Slavonci često pohađaju njihove koncerte i u Pečuhu.

Konzul De Blasio zadovoljan je što i ove godine u predblagdansko vrijeme Osječanima poklanjaju koncert.

- To je poklon, ne prodajemo ga - kroz smješak je rekao konzul, aludirajući na besplatan ulazak na koncert. No, kako je humanitarni karakter vrlo važan aspekt, svi koji na koncert dođu - u četvrtak, 21. prosinca, u 19.30 sati, u osječku konkatedralu - dobrovoljno će moći dati svoje priloge, a neovisno o iznosu svi su dobro došli. Uz orkestar, nastupa i Festivalski zbor Panonske filharmonije, kao i solisti: Agnes Kovacs, sopranistica, Zoltan Gavodi, alt (kontratenor), te Zoltan Megyesi, tenor i Szabolcs Hamori bas. Koncertom ravnaju Laszlo Dobos i Andas Vass.

Kako je rekao konzul De Blasio, ponovno su im ciljana skupina mladi pripadnici mađarske nacionalne manjine kojima žele financijski olakšati školovanje, posebice visokoškolsko. Uvjet je da ostanu u Osijeku i Hrvatskoj. Odu li na studij u inozemstvo, zasigurno se ne će vratiti, svjestan je De Blasio. No, stipendirajući mlade, uvjeren je konzul da rade i na općem sprječavanju iseljavanja ne samo mladih, i ne samo mađarske nacionalnosti, nego svih naroda, jer se to nepovoljno odražava na držvu koju napuštaju.

U organizaciju koncerta uključilo se i nekoliko organizacija. Tako Crkva prikuplja novac na svoj račun i ustupa prostor za održavanje koncerta, a svoj prinos daju i Demokratska zajednica Mađara Hrvatske, Mađarsko kulturno društvo Népkőr, te osječki ured Mađarske nacionalne trgovačke agencije.

Prošle su godine stipendirali šestero učenika, a konzul De Blasio nada se da će ta brojka ove godine biti i veća.

- Koncert nije samo glazbeni užitak, nego ima daleko širu i značajniju svrhu - naglasio je konzul, zahvalan i ministarstvu vanjskih poslova matične im države Mađarske koje je pomoglo u organizaciji koncerta. Kao posebnu medijsku podršku konzul De Blasio naglasio je onu Glasa Slavonije zahvaljujući kojemu njihova akcija dopre do mnogo većeg broja ljudi. N.Vekić

Koncert se održava 21. prosinca, u 19.30 sati, u konkatedrali, ulazak je slobodan, a novčani prilozi dobrovoljni i dobro došli

USPJEH U ŠKOLI I SOCIJALNI STATUS

Organizatori natječaja na koji se učenici mogu javiti raspisuju koncem kolovoza ili početkom rujna, a uvjet koji učenici moraju zadovoljiti su u prvom redu uspjeh u obrazovanju te socijalni status obitelji. Čitav iznos stipendije učenici dobiju jednokratno tijekom Mađarskog tjedna u rujnu, a konzul De Blasio kroz smijeh kaže da se nada da ga utroše na daljnje obrazovanje.

Možda ste propustili...

VEČERAS KONCERT I PREDAVANJE U OSJEČKOM MUZEJU SLAVONIJE

Krežmina violina, Njikoševa tambura

NASTAVAK JUBILARNE 10. LIKOVNE KOLONIJE "TVRĐA" U OSIJEKU

Ove godine bit će završen dalmatinski, a iduće će početi slavonski mural

DANAS U GISKO-U PREDSTAVLJANJE KNJIGE DOC. DR. MARIJE ERL ŠAFAR

Razvoj pokretnih knjižnica u Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike