Sport
MARIO LIOVIĆ

Naslov prvaka dovoljna pozivnica za reprezentaciju
Objavljeno 19. prosinca, 2017.

Dvije godine zaredom na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za seniore primat pripada kuglačima iz Osijeka. Godinu dana nakon trijumfa Marija Mušanića, na tron se popeo njegov imenjak i klupski suigrač. Sljedećih 12 mjeseci najbolji kuglač u Hrvatskoj zove se Mario Liović! Ovaj 34-godišnji član Kuglačkog kluba Osijek tako je zaokružio cjelinu, osvojivši primat u svim dobnim kategorijama.

Dočekao prigodu

Još davne 1994. slavio je u podmlatku, dvaput je bio najbolji kadet u državi (1996./97.), godinu dana poslije nije imao konkurenciju među kadetima, a juniorsku krunu zaradio je 2000. godine. Na najveći uspjeh čekao je 17 godina. Prije dvije godine bio je među osvajačima odličja (3. mjesto), a na putu do finala zaustavio ga je Luka Bolanča. No, stari računi su se naplatili na pravi način, posljednja prepreka na putu do seniorske titule bio je upravo član Zaprešića.

- Dočekao sam svoju prigodu, odradio sam četiri kvalitetna nastupa u manje od 20 sati. Bio sam drugi nositelj, na kraju sam svladao prvoga koji mi je uzeo finale u Splitu. Zadovoljan sam, bilo je naporno, ali kako je prvenstvo odmicalo igrao sam sve bolje, i na kraju sam zaslužio naslov - kaže Mario, koji je dan poslije ostvarenog uspjeha već bio na radnom mjestu u tvrtki “4O”, koja također ima udjela u dobrim nastupima.

- Uprava i kolege izlaze mi ususret, stoga je red da im na tome i zahvalim, kao i Stevi Kuricu i njegovom timu, koji su riješili probleme s leđima - naglašava Liović, koji je na kuglani zagrebačke Grmoščice bio zdrav k'o dren.

A tada je sposoban za velike stvari.

- Znao sam da sam u dobroj formi, tjelesno spreman, a drugi rezultat kvalifikacija dva tjedna prije završnice to je i potvrdio. No, od osmine finala igra se na ispadanje, nema popravnog, treba to i mentalno izdržati. Prvi suparnik bio je Milan Uzelac koji je igrao na domaćim stazama. To je bila i najteža prepreka, gubio sam 2:1, ali sam u zadnjih 30 hitaca ostvario prednost. Nakon toga uslijedio je osječki obračun s “kanditovcem” Željkom Rupčićem, dobio sam ga 2,5:1,5, a sve je bilo jasno uoči posljednjeg turnusa tako da nisam morao ići punom snagom, nego se sačuvati za drugi dan. Suparnik u polufinalu bio je Hrvoje Marinović koji je proglašen najboljim u Hrvatskoj za 2017. godinu. Dobio sam tri seta, srušio pritom i 682 čunja, što je bilo ohrabrenje za finale. Za kraj sam protiv Bolanče srušio 666 drva, 20 više, što je bilo i dostatno za pobjedu - rezimirao je događaje iz Zagreba novi prvak Hrvatske, kojemu je do sada najbolji rezultat na Grmoščici iznosio 620 čunjeva.

Borba za Europu

No, drugi dan padali su i pojedinačni rekordi, što je još jedna potvrda da je primat završio u pravim rukama. Iako je godinama u vrhu poretka za kuglača lige, te je sada postao i pojedinačni prvak, Mario nije poželjan na reprezentativnim listama, koje kada se kroje uzimaju u obzir očito neke druge “kvalitete”.

- Do sada sam bio član seniorske reprezentacije samo na ekipnom Svjetskom prvenstvu prije dvije godine. Sljedeće je pojedinačna svjetska smotra, navodno nisam među kandidatima. Ne znam, možda ovo nešto promijeni, ali meni prije svega ostaje da se pripremim za drugi dio klupske sezone i pokušam s Osijekom osigurati treće mjesto i igranje na eurosceni sljedeće jeseni - kaže Mario Liović.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike