Svijet
PRISEGNUO SEBASTIAN KURZ

Desnica likuje zbog Austrije, na ulicama Beča prosvjednici
Objavljeno 19. prosinca, 2017.

Vezani članci

SEBASTIAN KURZ NA ČELU

Austrija dobiva novu vladu

Nova austrijska koalicijska vlada, sastavljena od konzervativaca i populističkih desničara, prisegnula je u ponedjeljak pred predsjednikom Alexanderom van der Bellenom.

Tridesetjednogodišnji konzervativac Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka OVP) postao je najmlađi kancelar u povijesti Austrije i najmlađi šef neke europske vlade. Populistički čelnik Heinz-Christian Strache preuzeo je dužnost vicekancelara, a njegova Slobodarska stranka (FPO) dobila je resore unutarnjih i vanjskih poslova te obrane.

Van der Bellen, bivši čelnik Zelenih, pozvao je novu vladu da poštuje manjinska prava i radi u korist svih Austrijanaca. “Vaša je zadaća brinuti se o dobrobiti svih građana Austrije. U demokraciji su dopuštena različita mišljenja“, rekao je predsjednik. Vrijednost jednog društva mjeri se po tomu kako se odnosi prema slabijima, dodao je Van der Bellen, koji se otvoreno protivio ulasku FPO-a u vladu aludirajući na najavljenu strogu politiku prema useljenicima. U budućoj narodnjačko-slobodarskoj koalicijskoj vladi osam ministara dolazi iz redova OVP-a i šest iz redova FPO-a. Neki mediji kritizirali su činjenicu da su FPO-u, koji se otvoreno zauzima za stroži odnos prema kriminalu i useljenicima, pripali resori poput ministarstva obrane i unutarnjih poslova. Prijevremeni parlamentarni izbori održani su u listopadu, nakon što je zbog neslaganja sa socijaldemokratskim partnerom OVP napustio vladu, na inicijativu novog predsjednika stranke Kurza. Nova vlada obećala je liberalniju poreznu politiku i stroži odnos prema useljeničkom i izbjegličkom pitanju. Kurz i njegov zamjenik Strache obećali su da će Austrija ostati na proeuropskom pravcu i da će se nova vlada zauzimati za “što jaču Europsku uniju”.

Europski ekstremni lideri, uključujući Marine Le Pen i Geert Wilders, nazvali su rezultate izbora povijesnima.

Na trijumfalnom okupljanju u Pragu nekih od najistaknutijih ekstremnih desničara na kontinentu, čelnici su pozvali na bolju suradnju. “Ovo je sjajna vijest za Europu”, izjavila je Le Pen. “Ovi izborni uspjesi pokazuju da... budućnost počiva na nacijama, u Europi ljudi, na Europu suradnje”, dodala je, a uspjeh FPÖ-a nazvala “doista povijesnim događajem”.

Nizozemski ekstremni desni Wilder također je pozdravio ono što je nazvao odličnim rezultatom, koji je postigao čelnik FPÖ Heinz-Christian Strache.

“Neka to bude primjer za sve političke elite da je mudrije zajednički raditi na postizanju dobrih politika i ojačati naše granice te smanjiti imigraciju i žešće se boriti protiv kriminala - sve što se danas događa u Austriji”, dodao je Wilders, šef nizozemske Stranke za slobodu, najveće oporbene stranke u Nizozemskoj.

Wilders je također rekao da bi Rusija trebala biti saveznik, pozvavši EU da ukine sankcije koje su uveli Moskvi 2014. godine nakon aneksije Krima, nazvavši ih "totalnom sramotom".

Vuk TEŠIJA/H
Prosvjednici: “Ne želimo nacističke svinje“

Oko 6000 ljudi okupilo se u središtu Beča iskazujući na taj način protivljenje novoj desno orijentiranoj koalicijskoj vladi. Manja grupa prosvjednika bacala je petarde, rajčice i jaja na pripadnike specijalne policije, a demonstranti koji su se okupili ispred predsjedničkog ureda uglavnom su mirno prosvjedovali. Isticali su transparente “Ne dajte nacistima da vladaju” i “Ne želimo nacističke svinje”, kritizirajući na taj način ulazak populističke Slobodarske stranke Austrije u vladu. Demonstracije je organiziralo nekoliko ekstremno ljevičarskih, antifašističkih skupina kojima su se pridružili i studenti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana