Regija
ZAHVALA PJESNIKINJI U DIJASPORI

Otkrivena spomen-ploča Mariji Dubravac-Stažić
Objavljeno 18. prosinca, 2017.

ŠTITAR

U parku osnovne škole u Štitaru svečano je otkrivena spomen-ploča i zasađen hrast u spomen i zahvalu Mariji Dubravac-Stažić, domoljubnoj pjesnikinji u dijaspori, za njezin pjesnički rad, promociju Štitara i ljubav koju je kroz pjesme podijelila sa svojim Štitarcima. To je učinjeno na prijedlog dugogodišnjega predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori, mr. sc. Dragana Hazlera. Marija je u rodnom Štitaru provela djetinjstvo i kratak dio mladosti, a već je gotovo pola stoljeća u dalekoj Australiji.

- Kako bi lakše razumjeli moju patnju za rodnim krajem, dovoljno je spomenuti kako od 1969. do 1991. zbog komunizma, poput golemog broja hrvatskih sinova i kćeri, nisam vidjela drago selo te oca i majku koji umriješe željni mene i ja njih - kazala je. Poručila je da je svoju neizrecivu tugu zbog gubitka domovine i roditelja pretočila u pjesme, koje su joj, ustvrdila je, bila “najveća utjeha na trnovitim putevima tuđine.”

- Zato se radujem što će osim skromnih pjesama okićenih najljepšom rimom duše mi seljačke, a dobrotom HAZUDD-a i ljudi iz Štitara, u dvorištu školskog parka rasti hrast, posađen u spomen na 'dite iz Paraćosaka', čija je želja ostaviti kosti u pitomom, seoskom groblju među onima što bijahu dio mene, a ja dio njih - poručila je Marija Dubravac-Stažić. M.L.O.

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

Najčitanije iz rubrike