Autoglas
AMBICIOZAN PLAN DO 2021. GODINE

Japan gradi 160 postaja za punjenje automobila vodikom
Objavljeno 19. prosinca, 2017.

Konzorcij japanskih autodivova planira u sljedećoj godini osnovati kompaniju za potrebe gradnje više postaja za punjenje automobila vodikom kako bi potaknuli zanimanje na tržištu za vozila na gorivne ćelije. U Japanu trenutno ima oko 2200 automobila s gorivnim ćelijama i 91 postaja za njihovo punjenje vodikom, prema podatcima ministarstva industrije.

Nedovoljan broj postaja glavna je zapreka proizvođačima automobila koji nastoje povećati proizvodnju takvih vozila. Ukupno 11 tvrtki, uključujući Toyotu koja proizvodi Mirai, prvi automobil s pogonom na vodik, te Nissan, Hondu i japanski ogranak francuske plinske kompanije Air Liquide, dogovorilo je osnivanje kompanije za izgradnju postaja za punjenje vodikom. U prve četiri godine poslovanja nova tvrtka planira izgraditi 80 postaja, navele su kompanije u zajedničkom priopćenju za tisak.

Gorivne ćelije proizvode električnu struju spajanjem vodika i kisika u elektrokemijskoj reakciji. Proizvedena struja može se koristiti kao pogonsko gorivo za vozila i za agregate u kućanstvima. Toyota je krajem 2014. lansirala Mirai, što na japanskom znači "budućnost", u sklopu nastojanja da osvoji udio u rastućem tržištu ekološki prihvatljivih automobila. Mirai je bio prvi automobil s gorivnim ćelijama koji se masovno proizvodio nakon što je Toyota postigla veliki uspjeh s hibridom Priusom, kombinacijom motora s unutarnjim izgaranjem i punjive električne baterije.

Nissan je prošle godine objavio da razvija tehnologiju gorivnih ćelija koja će napajati automobile koristeći biljni etanol. To je prvi takav projekt u automobilskoj industriji i u Nissanu se nadaju da će ga lansirati na tržište do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Tvrde da će njihov sustav biti jeftiniji od konkurencije jer će izbjeći golem trošak izgradnje punionica. Prema planu iz 2016. godine, japanska vlada i autoindustrija otvorit će do ožujka 2021. godine 160 punionica i staviti u promet 40.000 vozila na gorivne ćelije.H

Novinar popio vodu koju “proizvodi” Toyota Mirai

Što čovjek treba učiniti ako dođe do nestašice vode? Možda uzeti u ruke rašlje i tražiti podzemne izvore? Japanci nude originalno rješenje za taj problem - kupite Toyotu Mirai! Ovaj ne odveć atraktivan automobil, koji, kada se prevede s japanskog, znači “budućnost”, ide na vodik, a kao nusprodukt nema CO2, već samo vodu. Nije bilo poznato kakve je ona kvalitete dok to na originalan način nije testirao automobilistički novinar Vadim Ovsiankin. Prilikom prezentacije novog modela Toyote Mirai, Vadim je legao pod automobil i čašu stavio ispod ispušnog sustava dok je kolega novinar startao automobil “u leru”. Ubrzo se čaša napunila vodom koju je Vadim, iako mu je mirisala “plastično”, spremno popio. Pri tome je rekao da nije najkvalitetnija voda koju je pio, ali bi ju konzumirao da je prijeka potreba. Poslije je izjavio da nije imao nikakvih trbušnih problema.M.Bu.