Autoglas
HR PREMIJERA: JAGUAR E-PACE

Sportski automobil za svakodnevni život
Objavljeno 19. prosinca, 2017.
Na terasi hotela Esplanade predstavljen je Jaguar E-Pace, prvi Jaguarov kompaktni SUV koji na tržište dolazi u siječnju 2018

Za prigodu domaće premijere, Jaguar E-Pace postavljen je u kupoli, u položaju koji podsjeća na vratolomiju s njegove svjetske premijere. Naime, ovaj automobil premijerno je predstavljen još u Londonu (javnost ga je uživo mogla vidjeti na IAA u Frankfurtu), a za tu je prigodu izveden najveći luping ikada, tijekom kojeg se E-Pace impresivnim skokom od 15,3 metra, uz uzdužnu rotaciju od 270 stupnjeva, upisao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Postavljen na platformu na kojoj već voze Range Rover Evoque i Land Rover Discovery Sport, to je kompaktni SUV, a kao svaki Jaguar, on je prije svega sportski automobil dizajniran za svakodnevni život. Odlikuje ga jedinstvena kombinacija vrhunskog izgleda, agilnosti i dinamične vožnje. Suvremena ručna izrada ocrtava se u visokokvalitetnim materijalima i modernom dizajnu, uz svakodnevnu praktičnost.

Vanjski dizajn naglašava sportski karakter, dok je unutarnji dizajn prepoznatljiv za brend Jaguar jer je svaka komponenta detaljno razrađena, što rezultira modernom, stiliziranom i skladno izrađenom unutrašnjošću koja nudi prostrani interijer, vodeći u klasi. Četiri su paketa opreme, Base, S, SE i HSE, uz vrlo bogat popis dodatne opreme i one za potpunu individualizaciju automobila.

Napredna dinamika vožnje i izvanredna profinjenost model E-Pace čine automobilom koji je potpuno prilagođen vozaču. Za pogon je zadužena nova generacija dvolitrenih četverocilindričnih turbobenzinskih i turbodizelskih motora oznake Ingenium. Uvod u ponudu čini turbodizel od 150 KS i 380 Nm, koji je jedini dostupan samo s prednjim pogonom ili pogonom na sve kotače. Snažniji dizelaš je sa 180 KS i 430 Nm, dostupan samo kao AWD te uz izbor ručnog ili automatskog mjenjača. Vrh turbodizelske ponude je verzija od 240 KS i 500 Nm, koja se nudi isključivo kao AWD i uz automatski mjenjač.

Kad je riječ o benzinskim motorima, oni razvijaju 249 KS i 365 Nm, odnosno 300 KS i 400 Nm, a oba su isključivo AWD i automatik. Ručni mjenjač je novorazvijeni sa šest stupnjeva, dok je automatski sklop uradak ZF-a, s devet stupnjeva i polugicama za izmjenu brzina na upravljaču.

Novi Jaguar E-Pace postigao je maksimalnih pet zvjezdica na Euro NCAP testiranjima sigurnosti što potvrđuje da je jedan od najsigurnijih automobila na tržištu. Cijene se kreću od 275.675 kn, koliko stoji model sa 150 KS, prednjim pogonom, ručnim mjenjačem i paketom opreme Base, dok top-model s benzinskim motorom od 300 KS, AWD pogonom, automatskim mjenjačem i paketom opreme HSE do registracije stoji 595.270 kuna.

Mato PAVLIČEVIĆ
Prostran SUV i veliki prtljažnik

Premium SUV s pet sjedala spaja dizajn i performanse sportskog stila iz Jaguarove game vozila s prostranim i praktičnim automobilom koji ima pogon na prednje ili sva četiri kotača. Dug je 440 cm, uz prostrani interijer i prtljažnik obujma 577 litara, zahvaljujući stražnjem ovjesu Integral Link.