Kultura
“KRALJ RIKARD III.” U GAVELLI

Ambicija i žudnja za dominacijom
Objavljeno 18. prosinca, 2017.

ZAGREB - U kazalištu Gavella premijerno je izvedena predstava “Kralj Rikard III.” Williama Shakespearea, u režiji Aleksandra Popovskog. U viziji redatelja koji je u Gavelli uprizorio “San Ivanjske noći”, jedan od najuspješnijih naslova u povijesti te kazališne kuće, dolazi komad izuzetne snage i političnosti, priča o ambiciji, vlastohleplju, moći i žudnji za dominacijom. Naime, kroz događaje nas vodi lik (antiheroj) čiji su postupci sve samo ne moralni, ali inteligencija mu je zavodljiva i sposobnost uvida razorna pa ne možemo ne putovati s njim, ne promatrati događaje (i) njegovim očima. Lordovi i kraljice, vojvode i ubojice iscrtavaju fabularni sklop visoke napetosti i prenapregnutosti, donoseći na pozornicu svijet gdje je čovjek čovjeku ponajprije vuk, a tek potom brat, sin, prijatelj, ljubavnik...

Nije zabilježeno je li “Rikard III.” ikada izveden za Shakespeareova života. Prva pouzdano utvrđena izvedba je iz 1633., dva desetljeća nakon Shakespeareove smrti.

Bez obzira na povijesni predložak, mnogi elementi ove drame fikcionalne su naravi, posebice oni povezani s Rikardovim krvavim tragom do prijestolja. On nije ubio Edvarda, prvoga muža svoje supruge i nije odgovoran za smrt Henrika VI. Nije ubio, tj. dao ubiti, ni starijega brata Clarencea, nego je to učinio Edvard. Pravi Rikard nije umorio vlastitu suprugu, nego je ona umrla od tuberkuloze, a ne postoje ni čvrsti dokazi da je neposredno upleten u umorstvo ili nestanak mladih prinčeva iz Towera. Ukratko, iako nipošto nije bio bezopasan ili lišen vladalačke ambicije, povijesni Rikard nije bio onako pravocrtno krvav kao Shakespeareov - ističu kazalištarci.

S Ozrenom Grabarićem kao Rikardom III. pozornicu dijele i Andrej Dojkić, Sven Šestak, Martina Čvek, Dijana Vidušin, Sven Medvešek, Živko Anočić, Bojana Gregorić Vejzović, Ivan Grčić, Đorđe Kukuljica, Hrvoje Klobučar, Slavica Knežević, Filip Šovagović, Nikola Baće i Anica Kovačević. Režiju i scenografiju potpisuje Aleksandar Popovski, Andy Jelčić je prevoditelj, a Marita Ćopo potpisuje kostimografiju. Autor glazbe je Marjan Nećak, videa Lana Cavar i Timi Šarec, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana