Kultura
U STROSSMAYEROVU SPOMEN-MUZEJU

Božić i Isusovo rođenje čest su i inspirativan motiv umjetnicima
Objavljeno 19. prosinca, 2017.

ĐAKOVO - “Čestit Božić” naziv je u đakovačkom Spomen-muzeju biskupa J. J. Strossmayera otvorene izložbe kojom se ta muzejska kuća pridružila (pred)blagdanskom vremenu u gradu. Kako je na otvorenju istaknuo ravnatelj, vlč. Tadija Crnjak, izložba je to slika s božićnim motivima, kao i božićnih čestitki poznatih likovnih umjetnika, poput Ivana Lackovića Croate, Albine Jakić, Predraga Golla, Josipa Botterija Dinija, Smiljana Popovića i drugih autora. I ova izložba potvrđuje koliko su Božić, odnosno Isusovo rođenje, čest i inspirativan motiv umjetnicima.

- Isusovo rođenje čest je motiv u kršćanskoj umjetnosti od 4. st., a do danas se velik broj umjetnika u raznim formama i stilovima okušao u toj zahtjevnoj i popularnoj temi - piše u katalogu izložbe Mirko Ćurić.

Govoreći o povijesnom prikazu Božića kroz motiv Isusova rođenja, Ćurić je istaknuo fresku Lodovica Seitza koja resi đakovačku katedralu-baziliku svetog Petra, a koju mnogi smatraju “jednom od najljepših prikaza Božića u svijetu”.

- Izložba pokazuje koliko se na prvi pogled jednostavna, zadana i ograničena tema može prikazati na mnogo načina. Jedan je Božić, ali ga svatko od nas doživljava na svoj način, posebice umjetnici - rekao je Ćurić. S.Župan

Možda ste propustili...

U UTORAK, 22., TE U PETAK, 25. SIJEČNJA, U LISINSKOM

Studenti kao solisti, dirigenti i skladatelji uz Zagrebačku filharmoniju

GOSTUJUĆA IZLOŽBA U DUBLINU

Laval Nugent - ratnik i kolekcionar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SJAJNA CARMEN U OSJEČKOM HNK-U

Marija Joković: Doći ću u Osijek pjevati kad god me pozovu

2

KONCERT OSJEČKE GLAZBENE SRIJEDE

Izložba "In memoriam prof. Damiru Sekošanu" u Glazbenoj školi

3

"RASPAD SISTEMA" PREMIJERNO U KEREMPUHU

Komična dekonstrukcija kazališnoga čina