Kultura
OSJEČKOJ SE PUBLICI PREDSTAVILI SPLITSKI STUDENTI

Među splitskim studentima i Osječanka koja prvi put u rodnom gradu izlaže kao gošća
Objavljeno 19. prosinca, 2017.

Hvalevrijedna inicijativa studenata dvaju udaljenih hrvatskih gradova rezultirala je protekloga mjeseca umjetničkim projektom Grafička akcija, u sklopu kojeg su održane zanimljive izložbe i stručne radionice. Riječ je o suradnji Umjetničke akademije u Splitu s našom, osječkom akademijom, a koja je realizirana uz potporu studentskih zborova obaju sveučilišta.

Tako su osječki “grafičari” svoje radove predstavili 1. prosinca u Sveučilišnoj galeriji Vaska Lipovca u Splitu, a u povodu toga je i profesor Stanislav Marijanović s Umjetničke akademije Osijek održao grafičku radionicu splitskim studentima.

Drugi je dio Grafičke akcije počeo protekloga petka (15. prosinca) izložbom grafika splitskih studenata na Odsjeku za likovnu umjetnost osječke akademije, na kojoj su 23 mlada autora predstavila svoje zanimljive radove.

Među njima se pronašla i Osječanka Ida Bugarić, kojoj su radovi prvi put predstavljeni u rodnom gradu.

- Izložila sam triptih iz ciklusa “Pseudopodije” u tradicionalnoj tehnici dubokog tiska, odnosno bakropisa. Rad se bazirao na prikazu stanične tvari, pa sam tako predstavila svoje viđenje ameba - njihovo slobodno kretanje po formatu i njihov organski rast - objasnila je simpatična Ida, ukazujući da se naziv “Pseudopodije” odnosi upravo na lažne nožice ameba s pomoću kojih se one kreću u organizmima.

Kako ističe Ida, cjelokupna izložba je zbog olujnog vremena zadržala intimni karakrer i opuštenu atmosferu, u kojoj je naposljetku i započela suradnja studenata dviju akademija.

Grafička akcija završila je ovoga ponedjeljka, 18. prosinca, radionicom splitskog profesora Edvina Dragičevića u Osijeku, ali mladi organizatori naglašavaju da je ovo bio tek početak aktivne suradnje kreativnih studenata i profesora dviju akademija. M.Mandić

Organizatori naglašavaju da je ovo bio tek početak aktivne suradnje kreativnih studenata i profesora dviju akademija.

Možda ste propustili...

VEČERAS U OSIJEKU PROMOCIJA KNJIGE "OSJEČKI LONG, LONG PLAY"

Kostelnik nas glazbom vraća nekoliko desetljeća unatrag

GRADSKO KAZALIŠTE "JOZA IVAKIĆ"

"Lukava udovica" u Vinkovcima