Sport
MRŠAVI REMI NA OPROŠTAJU

Drosina je bila pravilo, a ne izuzetak
Objavljeno 18. prosinca, 2017.
Bijelo-plavi su opet glumili rutinu, a tako se nije moglo protiv fanatičnih Istrijana

Nogometaši Osijeka u posljednjem susretu ove jeseni nisu ispunili zadatak. Došli su u Pulu po pobjedu, jer s druge je strane bio suparnik koji je na egzistencijalnim aparatima.

No, umjesto tri boda bijelo-plavi su na kraju morali spašavati jedan. Pružili su igru koja je bila toliko tipična za njih u prvom dijelu sezone kada su se sastajali sa suparnicima koji su slabiji od njih. Osijek je opet imao kontrolu i nadmoć, ali mu igra nije imala ni okusa ni mirisa. Izgledali su Osječani kilavo, ni izbliza onako dobro kao u prethodna dva prvenstvena susreta protiv Slaven Belupa i Rudeša.

Deveti remi

Istra 1961 pružila je ono što se od nje očekivalo. Fanatična borba i zalaganje kao inat teškoj situaciji u kojoj se nalazi. I ni manje ni više od toga, a na takve su Puljane bijelo-plavi morali biti spremni. Ali nisu. Glumatali su nekakvu rutinu, a prečesto smo se ove sezone uvjerili kako u takvim predstavama obično loše prođu. Tako da ni ova na Drosini nije bila izuzetak. Trener Zoran Zekić, iako vidno ljut, nije osuo paljbu po momčadi.

- Bili smo vrlo nemirni u završnici akcija. Stvorili smo dovoljno situacija iz kojih smo mogli zabiti pogotke, ali prelako smo ih propuštali zbog elementarnih pogrešaka. Željeli smo pobjedom zaključiti ovu polusezonu u kojoj je bilo sjajnih, ali i onih malo manje dobrih stvari. Dogodilo nam se upravo ono čega sam se pribojavao uoči ove utakmice i danima upozoravao kako Puljane treba shvatiti maksimalno ozbiljno. Nismo bili na očekivanoj razini. No, nije mi to ni čudno. Bila je ovo duga polusezona za nas i svi smo potrošeni. Rekao bih više psihički nego tjelesno - rekao je trener bijelo-plavih.

Na analizu utakmice nije potrošio previše vremena jer je valjda želio izbjeći neke žešće kritike na račun igrača sada kada je jesen gotova i više se ništa ne da popraviti. Dodao je samo jednu rečenicu.

- Nisam u ovoj utakmici dobio ništa od onog što sam očekivao od momčadi.

Razlog za radost na kraju nisu dobili ni navijači. To je rekordni deveti remi ove sezone i to s istim rezultatom – 1:1. Eto, ni to nije obična priča, ali je jasan dokaz kako se ovu momčad još treba čekati kada je u pitanju rezultatski kontinuitet.

Mnogo posla na zimu

Na Drosini se još jednom vidjelo kako Osijek ima manjak individualne kvalitete. Nema u svojim redovima „macana“ koji će preuzeti odgovornost na sebe i sam riješiti utakmice ovog tipa. Previše je tu igrača koji se skrivaju iza kolektivne igre i odgovornosti. To je nešto čime će se klupska struka morati pozabaviti ove zime. Osijek ima tek razvojnu momčad koja još nije zrela za ozbiljne stvari. Može bljesnuti, može pobijediti svakoga, s druge strane nije ju lako slomiti o čemu svjedoče samo dva prvenstvena poraza i svega pet ukupno u 31 odigranom susretu u prvom dijelu sezone. To su vrlo dobri podaci, ali onaj zabrinjavajući je što nikada ne možeš biti siguran hoće li Osijek nekoga i pobijediti. I zato je ostalo otvoreno dosta pitanja uoči nastavka sezone. Zapravo, tek bi na proljeće ova momčad trebala pokazati svoje pravo lice. Još ljetos, dok je trajala europska bajka, momčad je i dalje bila u konstrukciji. Neki su igrači (Hajradinović i Marić) došli u posljednji trenutak prijelaznog roka, drugi su se pak mučili s ozljedama (Lopa) koje su ih onemogućile u kvalitetnoj pripremi za sezonu, treći su posve potonuli nakon Europe (Ejupi), a o četvrtima, poput Bočkaja recimo, čovjek ne zna što bi mislio. Briljantan je izvođač slobodnih udaraca, ali u igri ne daje gotovo ništa već duže vrijeme. I to je istina kojoj treba pogledati u oči. No, sve što se događalo od kraja lipnja do danas treba proanalizirati i što prije spremiti u arhiv. Ne treba se previše osvrtati na prošlost, nego razmisliti kako proljetni dio sezone učiniti zanimljivim. Osijek je ispao iz utrka za trofeje, pa nam se zbog toga čini prirodno da se već ove zime složi momčad koja će na ljeto, nadamo se, krenuti u novu europsku avanturu. Prometa u svlačionici bit će u oba smjera, a sportski direktor Alen Petrović još je poslije ispadanja iz Kupa od Hajduka rekao:

- Očito ću ove zime imati više posla nego što sam mislio.

Imat će ga tijekom zimskih priprema i Zekić. Više negoli je vjerojatno mislio.

Dalibor KELER

PULA - Stadion Aldo Drosina. Vrijeme prohladno. Teren težak za igru. Gledatelja: 663. Sudac: Goran Gabrilo (Split) – 6,5. Strijelci: 1:0 Prelčec (52), 1:1 Marić (71). Žuti kartoni: Hadžić (Istra 1961), Barišić (Osijek). Crveni kartoni: Hadžić (Istra 1961).

IGRAČ UTAKMICE: MILE ŠKORIĆ (OSIJEK)

ISTRA 1961                             1  (0)

Ćorić 6, Hadžić 6, Gojković 6,5, Escoval 5,5, Čuljak 6, Grujević 6, Halilović 5,5, Maksimović 6,5, Prelčec 6,5 (od 89. Miljanić -), Matjaž 6,5, Jelavić 5,5 (od 90. Trešnjić - ).

OSIJEK                                    1  (0)

Malenica 6, Grgić 6, Škorić 6,5, Barać 6, Barišić 5,5, Mioč 5,5 (od 58. Ejupi 5,5), Jambor 5,5, Grezda 5,5, Hajradinović 5 (od 66. Pušić 6), Bočkaj 5 (od 65. Mudražija 5), Marić 6.

potrošeni

ZA PULU JE MORALO OSTATI REZERVE

OKUPLJANJE 8. SIJEČNJA

Trener Zoran Zekić odmah nakon završetka susreta u Puli pustio je igrače na odmor. Na njemu će biti 20-ak dana, a 8. siječnja opet će biti svi na okupu u Gradskom vrtu kada će početi pripreme za drugi dio prvenstva. Dio tih priprema Osječani će opet odraditi u španjolskoj Marbelli. D.Kl.

1:0

Hadžić je ubacio dugačku loptu rukama iz auta koju je na prvoj vratnici glavom Matjaž prenio na drugu stranu gdje je bio Prelčec koji je loptu dočekao na volej i pogodio mrežu.

1:1

Barišić je ubacio slijeva, a Escoval, umjesto da izbije loptu praktično ju je primirio za Marića koji taj poklon nije propustio iskoristiti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana