Sport
KRAJ NOGOMETNE JESENI

Mamić je bio u pravu: Što smo gledali više nikad nećemo
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Spustila se zavjesa na prvi dio sezone Prve hrvatske nogometne lige. Dobro, ima se odigrati još jedna utakmica, odnosno još jedno poluvrijeme, između Slaven Belupa i Lokomotive, ali taj ishod ništa ne mijenja među momčadima pri vrhu tablice, ali ni među onima na dnu.

A u našem dvorištu ništa novo i neobično. Kolonu s vrha gleda zagrebački Dinamo, koji je već nakon jesenskog dijela prvenstva dobro odmaknuo pratnji, Hajduku, Osijeku i Rijeci, i samo bi se čudo moralo dogoditi da “modri” u proljeće prokockaju veliku bodovnu prednost i ponovno postanu prvaci države. Dinamo je priča za sebe, u Europi se ponovno nije proslavio, ali u Hrvatskoj mu nema ravnog. Nakon što je Rijeka prošle sezone osvojila naslov prvaka Hrvatske, boss iz Maksimira Zdravko Mamić je poručio: “Ovo ste gledali sad i nećete više nikad.” I čini se da se to proročanstvo ostvaruje, jer Dinamo je nakon prvih 20 kola “zicer” za prvaka. Hajduk je drugi, a turbulentna polusezona momčadi iz Poljuda okončana je na najbolji mogući način. Novi trener, Osječanin Željko Kopić, ušao je u pobjednički niz i na oproštaju od prvog dijela Inter je na Poljudu dobio “petardu” (5:0). No ni to nije odobrovoljilo ljutitu Torcidu, koja je i dalje u ratu s igračima. Hajdukovci su u pozitivnom nizu, no najzagriženiji navijači splitskog kluba su nezadovoljni, pa je nedjeljni rastanak bio takav da igrači nisu otišli na tradicionalni pozdrav pred sjevernu tribinu. No to su splitski posli i problemi, jer odmah iza Dinama i Hajduka je Osijek, koji ove sezone igra toplo-hladno. Odlično protiv “velikih”, slabo protiv “malih”. Pred trenerom Zoranom Zekićem ozbiljan je zimski posao - ne samo kako složiti dobru momčad nego i kako bijelo-plavima izbiti dječje bolesti iz glave i usaditi im pobjednički mentalitet. Kadar i kvalitetu za to imaju, ali nedostaje još taj segment - biti pravi u svim utakmicama, ma tko bio i kako se zvao suparnik. Razočaranje jeseni je Rijeka, ali trener Matjaž Kek za to ima opravdanje. Tijekom ljeta je na Rujevici bilo puno promjena, odlazaka i dolazaka, a oni koji su ostali i koji su došli nisu ni na tragu prošlosezonske šampionske Rijeke. Društvo iz sredine tablice, Inter, Lokomotiva i Slaven Belupo, vjerojatno će i nakon kraja prvenstva ostati gdje jest, a za prvoligaški opstanak slijedi borba između raspadnute Istre 1961, solidne ali siromašne Cibalije te novaka u ligi Rudeša.

Prošla je još jedna jesen, a u hrvatskom nogometu je gotovo sve isto - nezaustavljivi Dinamo, puno potrebne i nepotrebne priče o suđenju, loši tereni, manjak gledatelja na tribinama, različiti tretmani klubova, vječno nezadovoljstvo s juga... I. Liović

Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike