Novosti
IZABRAN PREDSJEDNIK HNS-A

Vrdoljak: Izišli smo iz ideoloških rovova
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Ivan Vrdoljak ponovno je, u nedjelju na 15. saboru Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS), izabran za predsjednika stranke, a, obraćajući se delegatima, rekao je da će politika HNS-a biti politika rezultata i suradnje.

Za njega su glasala 653 delegata, a 25 glasova bilo je nevažećih. Za zamjenika predsjednika izabran je Predrag Štromar, a za potpredsjednike Marija Puh i Ivan Gulam. "Današnje glasanje bilo je odluka za novu odlučnu politiku Hrvatske, za novu odlučnu politiku HNS-a i za ljude koji će tu politiku provoditi", rekao je Vrdoljak, zahvalivši članstvu na povjerenju. Naglasio je da su danas na Saboru zacrtali jasne ciljeve i projekte te se obvezali da će HNS građanima donositi rezultate i bolju Hrvatsku i bolju pristojnu politiku. "Naša politika je politika rezultata i suradnje sa svima koji nam mogu pomoći da pomognemo školi, da nađemo novi posao, dovedemo investitore, ubrzamo reforme pravosuđa i uprave. Naš konačni cilj je uspjeh Hrvatske", istaknuo je. Obraćajući se članovima HNS-a prije glasanja, Vrdoljak je iznio najvažnijih pet projekata za koje će se zauzimati: Hrvatsku zemlju znanja, razvoj kreativne industrije zemlje, potpunu realizaciju Industrijske strategije Hrvatske te čovjeka u centru politike njegove stranke. Istaknuvši kako želi da HNS nastavi promjene, da postavlja nove obrasce i standarde u politici, rekao je i da ih građani već prepoznaju kao nositelje nove politike i politike konkretnih rezultata.

Napomenuvši kako su izišli iz ideoloških rovova i napravili preokret promijenivši obrasce i stavivši Hrvatsku i ljude na prvo mjesto, Vrdoljak je podsjetio kako su im govorili da su izdajice, da su se prodali te da su trebali čekati i ići na još jedne izbore te čekati da opozicija, iz SDP-a, dobije novog vođu.

"Drago mi je da to nismo dopustili. Drago mi je da smo prekinuli s ljudima kojima je stranački interes iznad državnoga", kazao je. Naglasio je i kako nije bila pogrešna odluka da uđu u Vladu i da im partner bude HDZ, jer, kako je istaknuo, sve što su napravili u prošlih šest mjeseci potvrđuje da su odlučno radili na korist Hrvatske i na to su silno ponosni. Vrdoljak je poručio i da HNS neće dopustiti radikalizaciju društva u bilo kojem smislu ni od bilo koga. Naglasio je i da su na njegovoj strani, i da je on na njihovoj, svi koji vjeruju da je došlo vrijeme za modernizaciju te svi koji vjeruju da je bilo dosta podjela na lijeve i desne, partizane i ustaše, domaće i strane, muškarce i žene, homoseksualce i heteroseksualce.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je nazočila 15. saboru HNS-a, izjavila je novinarima kako je tu da bi zahvalila HNS-u na podršci i prilici, na otvaranju mogućnosti da obrazovanje postane top-tema, ali da nema namjeru ulaziti u tu stranku.

"Danas sam ovdje zahvaliti HNS-u na podršci i prilici, na otvaranju mogućnosti da obrazovanje postane top-tema i da se omoguće sve reforme koje Hrvatska očekuje i koje su stajale duže vrijeme. Mi smo ih ponovno pokrenuli zahvaljujući tome što nam je HNS dao priliku", rekla je Divjak.

Saborski zastupnik Tomislav Saucha pozdravio je povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a rekavši da je to dobro za tu stranku i Hrvatsku, a najavio je i da će uskoro razgovarati o ulasku u HNS. "Dobra je stvar da se Vrdoljak vratio natrag na čelo HNS-a. Mislim da će to puno značiti za stranku, a i za Hrvatsku", rekao je kratko Saucha novinarima.

Nastavak suradnje HDZ-a i HNS-a

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u nedjelju kako s povratkom Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a, za što se već duže vrijeme zna, očekuje nastavak kvalitetne suradnje HDZ-a i HNS-a. "HNS će izabrati čovojeka za kojeg smatra da će najkvalitetnije zastupati interese svoje stranke. Suradnja s HNS-om je za sada iznimno dobra, radimo na zajedničkim projektima, poštujemo i međusobne razlike između HDZ-a i HNS-a i vjerujem da će ta suradnja biti dobra", izjavio je Jandroković.

Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama