Svijet
NEMOĆNO PRAVOSUĐE

Zločinci ostaju nekažnjeni za ratna zvjerstva
Objavljeno 18. prosinca, 2017.

Vezani članci

1000 LJUDI IZ REGIJE U SIRIJI I IRAKU

Na Balkan se vratilo 300 terorista, stiže još 400?

Masovna i pojedinačna ubojstva, mučenja, oduzimanje slobode, silovanja, kamenovanja, prodaja žena u roblje, namjerno uništavanje kulturnih dobara... samo je dio zločina koje su počinili pripadnici samoproglašene Islamske države od 2014. godine kada su proglasili “kalifat”. Njima se mora suditi prioritetno, tvrdi Human Rights Watch (HRW), izražavajući žaljenje zbog odsutnosti iračke nacionalne strategije za kažnjavanje zločina.

Nevladina organizacija tvrdi da bi opsežna gonjenja, temeljena na protuterorističkom zakonu protiv svih onih koji su bili povezani s IS-om na ovaj ili onaj način, bez hijerarhije, mogla spriječiti buduće pomirenje i napuniti zatvore na više desetljeća. “Iračko pravosuđe sprječava razlikovanje između krivnje liječnika koji su štitili živote pod vladavinom IS-a i odgovornih za zločine protiv čovječnosti”, objašnjava Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok, u izvješću naslovljenom "Pogreške pravosuđa: odgovornosti za zločine IS-a u Iraku".

Prema organizaciji za zaštitu ljudskih prava, vlasti krivično gone sve osumnjičene za pripadnost IS-u ne usredotočujući se na specifične zločine ili djelovanja koja su mogla biti počinjena. HRW je nabrojio 7374 optužnice i 92 pogubljenja u skladu s protuterorističkim zakonom od 2014. godine. IS se domogao te godine gotovo trećina Iraka, zahvaljujući munjevitoj ofenzivi. Otada je izgubio nadzor nad svim tim teritorijem, nakon nekoliko operacija iračkih snaga uz podršku međunarodne koalicije.

Ukupan broj osoba zatočenih u Iraku zbog navodne pripadnosti IS-u povećao se na 20.000. HRW navodi i da Irak krši prava osumnjičenika olakim pritvaranjem i držanjem u teškim uvjetima te nekvalitetnim suđenjima. Rezultat toga su mjeseci pritvora za ljude za koje nema uvjerljivih dokaza da su pripadnici IS-a, držanje u pritvoru djece i odraslih zajedno, uskraćivanje prava na regularni sudski postupak, zlostavljanje u pritvoru...

No, nisu pripadnici terorističke organizacije Islamska država preko doći postali bezumni koljači “nevjernika”. Većina njih i prije pojave ISIL-a pripadala je terorističkim organizacijama iz kojih je izniknuo ISIL.

Sve je počelo i prije američke invazije na Irak 2003., a od tada su terorističke skupine nastajale jedna za drugom i udruživale se postajući tako sve snažnije.

Jordanski selafitski džihadist Abu Musaba al-Zarqawi i njegova militantna skupina Jama'at al-Tawhid wal-Jihad (Organizacija monoteizma i džihada), osnovana 1999. godine, postaju ozloglašeni u ranim fazama iračke pobune po samoubilačkim napadima na šijitske džamije, civile, iračke državne institucije i talijanske vojnike koji su bili dio multinacionalnih snaga koje su vodili Amerikanci. Al-Zarqawijeva skupina obvezala se na vjernost al-Kaidi, mreži Osame bin Ladena u listopadu 2004. godine. Pri tome mijenja ime u Tanzim Qaidat al-Jihad fi Bilad al- Rafidayn, poznato i kao al-Kaida u Iraku. U siječnju 2006. povezali su se s nekoliko manjih iračkih pobunjeničkih skupina u krovnu organizaciju koja se nazvala Mudžahedinsko savjetodavno vijeće. U listopadu 2006. Mudžahedinsko savjetodavno vijeće proglasilo je uspostavu Islamske države Iraka, koja se trebala sastojati od šest pretežno sunitskih gubernija s Abu Omarom al-Baghdadijem kao emirom. Islamska država Iraka i Levanta proglašena je u travnju 2013. Dana 29. lipnja 2014. organizacija se proglasila svjetskim kalifatom. Abu Bakr al-Baghdadi poznat među svojim pobornicima i kao Amir al-Mu'minin (kalif Ibrahim), nazvao se kalifom, a skupina se preimenovala u Islamsku državu. Tvrdili su da imaju vjersku, političku i vojnu vlast nad svim muslimanima u svijetu, a sada se skrivaju u posljednjim četvornim kilometrima “kalifata” u kojemu nema ničega osim pustinjskoga pijeska.

Eduard SOUDIL/H
UNIŠTENJE DREVNE PALMIRE

Tijekom okupacije grada Palmire teroristička skupina Islamska država počinila je ratni zločin nad povijesnim simbolom raznolikosti zemlje uništivši drevni rimski hram u tome gradu, upozorio je UNESCO. Džihadisti su, naime, eksplozivom raznijeli hram Baal Šamem, jednu od najvažnijih lokacija u tom drevnom gradu. “Takva djela su ratni zločini i njihovi počinitelji moraju odgovarati za svoja djela”, rekla je tada glavna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova te je podsjetila da su teroristi ubili Khaleda al-Asada, 82-godišnjeg arheologa koji se brinuo za ruševine Palmire četiri desetljeća.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana