Osijek
PONOVNO OBOREN REKORD SUDIONIKA U SATU KODIRANJA

Učenici učili programirati i pritom se zabavili
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

I ove je godine u Hrvatskoj oboren rekord u broju učenika i škola koji su sudjelovali u Satu kodiranja, koji se održavao od 4. do 10. prosinca, objavila je Udruga Osijek Software City, nositeljica projekta u Hrvatskoj. Sat Kodiranja globalni je projekt kojim se kod mladih podiže razina svijesti i znanja o informatičkim tehnologijama te se potiču vještine potrebne za poslove 21. stoljeća. Ove je godine u tom hvalevrijednom projektu sudjelovalo više od 13.000 učenika iz 318 škola diljem Hrvatske, među kojima i velik broj škola s područja Osijeka, što čini povećanje veće od 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Do te brojke, ističu iz OSC-a, ne bi bilo moguće doći bez nesebičnog zalaganja volontera i profesora koji su aktivno sudjelovali u Satu kodiranja.

- Zadovoljni smo brojem uključenih škola i ustanova u ovaj projekt informatičkog opismenjavanja koji samo raste, što nam daje volje i snage raditi ga svake godine i širiti ga na ostale škole. Ove godine potreba za volonterima u školama nije bila toliko velika, kao prijašnjih godina, što znači da nastavnici sami preuzimaju inicijativu i organiziraju Sat kodiranja – istaknuo je Bela Ikotić, glavni tajnik udruge. Ivana Ivošević, profesorica iz III. gimnazije, koja je sudjelovala u projektu sa svojim učenicima, svima bi preporučila ovaj vid učenja programiranja.

- Sat kodiranja ponovit ću i nagodinu. Na kraju sata svi komentari bili su pozitivni, učili su programirati i pritom se zabavljali – kazala je. Iz OSC-a naglašavaju kako Sat kodiranja ne staje samo na jednom školskom satu.

- Postoji velika količina materijala na kojima učenici mogu raditi tijekom cijele školske godine, kako organizirano u sklopu sata informatike, razredne zajednice ili drugih aktivnosti, tako i privatno, jer se sati na računalu mogu provoditi i kreativno – poručuju iz OSC-a. J. Pejaković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike